hirdetés
hirdetés

Schmidt lemondott

2011-01-21

Mindenkit meglepett Eric Schmidt, a Google vezetőjének bejelentése, hogy távozik a cég éléről. Schmidt 2001 óta volt a cég vezérigazgatója. A keresőoldalból az internet legnagyobb birodalmát építette fel.

Csütörtökön, a előző negyedéves eredmények nyilvánosságra hozatalával gyakorlatilag egy időben jelentette be Eric Schmidt a Google blogján, hogy lemond vezérigazgatói beosztásáról, helyét Larry Page, a Google társalapítója veszi át, aki eddig a Google igazgatótanácsának tagja és a termékfejlesztésért felelős elnök volt az utóbbi tíz évben, mióta Schmidtet leszerződtették vezérigazgatónak.

Schmidt saját Twitter-csatornáján kommentálta csak döntését: ott úgy fogalmazott, már nincs szükség "felnőtt felügyeletére" a cég napi irányításában.

Eric Schmidt, Sergei Brin és Larry Page, a Google vezetői

Elemzők a cég hármas vezetését az ókori Róma triumvirátusaihoz hasonlították, ahol Schmidt üzleti tapasztalata ellensúlyozta Brin és Page - a két alapító - lendületét és kreativitását.

Schmidt voltaképpen nem megy sehova, marad a Google-nél: hivatalosan a két alapító tanácsadója marad, és megtartja igazgatótanácsi tagságát is. További feladatai a továbbiakban a cég belső ügyei helyett a partnercégekkel való kapcsolattartás lesz.

Sűrű hét volt

2010 negyedik negyedévében 8,4 milliárdos forgalom mellett 2,54 milliárd dollár profitot termelt a cég, ami 29 százalékos növekedés 2009 azonos időszakához képest.

Az üzleti eredmények tehát nem indokolják Schmidt lemondását, elemzők szerint ugyanakkor a cég több ballépése miatt Schmidtet terheli a felelősség. Ezek között említik a cég Kínával kapcsolatos kezdeti hozzáállását, amikor gyakorlatilag kiszolgálta a kínai vezetés - a cég filozófiájával összeegyeztethetetlen - diktatórikus adatkezelési elvárásait vagy azt, hogy a cég elvesztette a legmenőbb netes cég címét, legalábbis a munkavállalók szempontjai szerint. A Facebook ugyanis több fejlesztőt tudott átcsábítani a Google-től, ami hosszú távon veszélyes lehet.

A tőzsde jól reagált a vezetőváltásra, a Google részvényárfolyama 1,3 százalékkal emelkedett. Piaci elemzők szerint ezzel minden idők egyik legsűrűbb hete zárult le a Szilícium-völgyben: a Google-nél történt vezetőváltás és Steve Jobs újabb betegszabadsága, illetve az Apple minden rekordot megdöntő bevételei mellett a HP bejelentése verte ki még a biztosítékot, ahol az igazgatótanács négy tagját rúgták ki.

hirdetés
hirdetés