hirdetés
hirdetés

Bajban lehet a Klubrádió - FRISSÍTVE

2010-12-16

A budapesti 92,9 MHz-es frekvenciát az ORTT áprilisban a Klubrádiónak ítélte, az NMHH most érvénytelenítette a döntést. Hamarosan újabb pályázatot írnak ki. A Klubrádió szerint jogszerűtlen a határozat, valahol mindenképp folytatják.

Eredménytelenné nyilvánította és lezárta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) a Budapest 92,9-es frekvenciára kiírt és közel két éve húzódó pályázati eljárást, melyet eredetileg a budapesti 95,3 MHz frekvencián működő Klubrádió nyert, melynek a működési engedélye február 11-én lejár ezen a sávon.

A NMHH közleménye a pályázati eljárás eredménytelenné nyilvánítását azzal indokolta, hogy a pályázóval nem lehetett a szerződést megkötni, mert a Klubrádió Zrt. a fővárosban már üzemeltet egy rádiót a Budapest 95,3 MHz-es frekvencián, de erről a jogosultságáról nem mondott le.

"A hatályos jogszabályok szerint erre a sávra [a jelenlegi, 95,3 MHz-re - a Szerk.] pályázatot kellett volna kiírni 2009 őszén. Miután ez a mai napig nem történt meg, a Klubrádió a 92,9 MHz-es frekvenciát pályázta meg. A tendert megnyerte, győztességét az ORTT hivatalosan kihirdette. Ebben a stádiumban eredménytelennek nyilvánítani pályázatot nem lehet" - állítja a helyzet kapcsán a Klubrádió közleménye, amely hozzáteszi: a rádió már pályázatában is kijelentette, hogy "természetesen nem kíván egy időben két budapesti frekvencián működni", majd több beadványban javaslatot is tett az átállás módjára, ám erre válasz állításuk szerint nem érkezett.

A Klubrádió azt is kiejelentette a közleményben, hogy vagy a jelenleg használt 95,3 MHz-es frekvencián, vagy a jogerősen elnyert 92,9 MHz-es hullámhosszon folytatni fogja a műsorszolgáltatást.

Az utolsó szabad budapesti rádiófrekvenciát 2010 áprilisában az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) a Klubrádiónak ítélte a Magyar Katolikus Rádióval szemben. Annak ellenére, hogy az ORTT nem ellenjegyezte a Klubrádió frekvenciaszerződését, a rádió tulajdonosa, Arató András érvényesnek tartotta azt, ezért még júniusban aláírta a frekvencia odaítéléséről szóló szerződést, és a dokumentumot eljuttatta az ORTT-hez.

Szalai Annamária - az ORTT-ben akkor még a Fidesz delegáltjaként dolgozó testületi tagként - azt mondta az MTI-nek: a hatóság részéről azért maradt el az aláírás, mert az öttagú testület az országgyűlési választások óta csonka volt, így nem tudtak a kérdésben dönteni.

A hatályos jogszabályok kimondják, hogy ugyanaz a tulajdonos két rádiót nem üzemeltethet ugyanabban a vételkörzetben - magyarázza az MNHH közleménye, amely hozzáteszi: a hatóság mihamarabb új pályázatot ír ki a Budapest 92,9-es frekvencia hasznosítására. Az új pályázat kiírásának szükségességét azzal indokolták, hogy a hatékony frekvenciagazdálkodás közös társadalmi érdek.

A Klubrádió egyelőre a megszokott frekvenciáján, a Budapest 95,3 MHz-en tovább szolgáltatja műsorát.

(forrás: MTI)
hirdetés
hirdetés