hirdetés
hirdetés

Tartozik a köztévé a székháza bérbeadójának

2010-08-30

Az óbudai gyártóbázist használó MTV féléves bérleti díjjal tartozik a Millenium Médiának. A televízió szerint a megbeszélt módon fizetnek úgy, hogy a díj egy részletét adják oda.

Már féléves bérleti díjjal tartozik a Magyar Televízió, miközben több mint egy éve használja a Bojtár utcai gyártóbázisát - olvasható a gyártóbázist létrehozó és működtető Millenniumi Média pénteki közleményében. A köztelevízió reagálásában viszont az áll: nem arról van szó, hogy az MTV ne fizetne, hanem arról, hogy a Millenniumi Média havonta csak egy, a tárgyalások során már elfogadott részletét kaphatja meg a bérleti díjnak. Papcsák Ferenc elszámoltatási kormánybiztos az ügyről úgy nyilatkozott: "a prioritások között szerepel" az MTV székházszerződésének kivizsgálása.

A gyártóbázist létrehozó és működtető Millenniumi Média bízik abban, hogy az új médiatörvény alapján felálló kuratórium sikeresen megoldja az előállt helyzetet - olvasható a Wing tulajdonában álló cég közleményében. Az MTV azonban az idei évben képtelenné vált a birtokába vett új gyártóbázis bérleti díjának - a nyilvános szerződésben rögzített összegű - fizetésére, a már féléves bérleti díjhátralékot így a Millenniumi Média hitelezi - hangsúlyozza a dokumentum.

A cég azonban reméli, hogy az új közszolgálati kuratórium felállásával "sikerül a jelenlegi szerződésszegő állapotot megszüntetni". Hangsúlyozzák: a cég, mint eddig, a jövőben is kész együttműködni az MTV szerződéseit érintő vizsgálatok során, és betekintést enged minden kért dokumentumba.

Az MTV erre reagálva kiadott közleményében kiemelte: a Millenniumi Média a bérleti díjnak azt a részletét kapja meg, amelyet a bérbeadóval folytatott tárgyalásokon fogadtak el. Az indoklásban az áll: "indokolatlan mértékben" - 9,5 milliárd forinttal - csökkentek az MTV költségvetési forrásai, és ez az elvonás arra kényszerítette az MTV menedzsmentjét, hogy a csődhelyzet elkerülése érdekében "a szállítóival a fizetések átütemezéséről tárgyaljon és egyezzen meg". Az egyik legnagyobb ilyen beszállító éppen a Millenniumi Média - jelezték.

A televízió a közleményben utalt arra is: a fennmaradó tartozást csak a pótlólagos állami támogatás megérkezésekor tudják majd rendezni. "A Magyar Televízió a Millenniumi Média Kft.-vel együtt abban reménykedik, hogy az új kormány rendezi ezt az áldatlan állapotot" - hívja fel a figyelmet a közlemény.

Sándor István, a Millenniumi Média ügyvezető igazgatója azt mondta: a havi bérleti díj bruttó 946 ezer 825 euró (265 millió 111 ezer forint), így az MTV-nek 1 milliárd 352 millió forint 30 napon túli tartozása áll fenn velük szemben. Ám hozzáfűzte, a köztelevízió az üzemeltetési díjat - amely havi bruttó 304 ezer 979 euró (85 millió 394 ezer forint) - rendben kifizeti.

Az MTV-székház ügye a prioritások között szerepel - nyilatkozta Papcsák Ferenc elszámoltatási kormánybiztos, aki elmondta: a vizsgálattal meg kellett várni az új médiahatóság felállását, de most már elkezdődhet a munka. Ehhez azonban még mindig meg kell várni azt, hogy a televízió új vezetése is áttekintse majd a szerződést - részletezte.

Papcsák Ferenc úgy tájékoztatott, hogy neki már a kezében van a székházszerződés. Az MTV székházának bérleti szerződésével elsősorban az "ár-érték arányt" illetően van probléma - emelte ki.

Mint mondta, szerinte semmi akadálya nem lett volna egy olyan lízingszerződésnek, amelynek eredményeként "tisztességes árképzés mellett, normális megtérülési időszak, mondjuk 10 év után, a székház az állam tulajdonába került volna". A Wing tulajdonában lévő székházat viszont 40 évig bérli az MTV - mutatott rá a kormánybiztos, akinek vélelmezése szerint így 10-14-szer nagyobb összeget fizet az állam a tulajdonosnak. Hozzáfűzte, ha bűncselekmény elkövetésének alapos gyanúja merül fel az ügyben, akkor javaslatot fog tenni büntetőfeljelentésre.

"Sem az MTV, sem az adófizetők számára nem volt előnyös a szerződés, azt leginkább az akkori kormánypártok és delegáltjaik akarták mielőbb tető alá hozni" - mondta el Balogh László, az MTV-t felügyelő Magyar Televízió Közalapítvány KDNP által delegált elnökhelyettese. Mint emlékeztetett: annak idején a székházról szóló szerződést az MSZP, az SZDSZ és az MDF által delegált tagok szavazták meg a kuratórium elnökségében. A kurátor hangsúlyozta, olyan koncepció lett volna jó a székházépítésre, amelyben az új székház az MTV birtokába kerül.

Az MTV székházbérlésének ügyében jelenleg több vizsgálat is folyik. Az Állami Számvevőszék augusztus 31-ig nyújtja át a parlamentnek azt a jelentést, amely az MTV székházának eladásával és az MTV új székházba költözésével kapcsolatos ingatlanbérlés hátterét tárja fel.

Az ügyben 2009 februárja óta - fokozott ügyészi felügyelet mellett - rendőrségi nyomozás is folyik különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt. Az egy magánszemély feljelentése alapján indult vizsgálattal kapcsolatban Bodnár Zsolt, a budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese még 2009 decemberében azt nyilatkozta, hogy a nyomozás még legalább egy évig eltarthat. Ezt akkor azzal indokolta, hogy a bizonyítékok, elsősorban az okiratok beszerzése időigényes, továbbá felmerül az ügyben újabb szakértők bevonásának szükségessége is.

Az MTV több mint ötven évig használta a Szabadság téri egykori Tőzsdepalota épületét. Az óbudai gyártóbázisra való költözése 2008 őszén kezdődött, és csaknem egy éven át tartott. A közmédium a költözés előtt is bérelte a régi székházat, hiszen azt a kilencvenes évek végén eladták az akkori állami vagyonkezelőnek, amely továbbértékesítette az ingatlant. A köztévé a költözés előtt az óbudai ingatlanon is működtetett stúdiókat, és ezeket a költözés előtt is bérelte.

(forrás: MTI)
hirdetés
hirdetés