hirdetés
hirdetés
hirdetés

Teljesítménybérért dolgoznak az Axel Springer újságírói

Kollektív szerződést írt alá a Sajtószakszervezet és az Axel Springer vezetősége. Több újítást is tartalmaz, ilyen például a teljesítménybér bevezetése, mellyel a szakszervezet nem ért egyet. 
hirdetés

A Sajtószakszervezet és az Axel Springer (AS) 1996 óta szabályozza a munkavállalók és a munkáltató kapcsolatait évente módosított ilyen megállapodással. A mostani dokumentum 2010. február 1-jétől érvényes, és határozatlan időre szól. A 33 oldalas szerződés és a hozzá kacsolódó mellékletek rögzítik egyebek között a szakszervezet és a munkáltató jogait és kötelezettségeit, szabályozzák a munkaviszony és a munkavégzés kérdéseit.

Tripolszky László, a Sajtószakszervezet ügyvezető társelnöke a Kreatív Online érdeklődésére elmondta: „Szakszervezeti szempontból nézve elismerésre méltó, hogy az Axel Springerrel több mint egy évtizede évente megújított és módosított kollektív szerződés szabályozza a munkáltató és a munkavállalók viszonyát.” 

Hangsúlyozta, hogy ez lehetőséget ad a munkabéke fenntartására a vállalatnál. Hozzátette ugyanakkor, hogy a mostani módosítás tárgyalási folyamata nem volt könnyű, hosszú ideig tartott, amíg sikerült az elfogadható kompromisszumokat megkötni, közelíteni az álláspontokat. Pozitívumként említette, hogy egészében véve a szociális juttatások volumene, ha más szerkezetben is, megmaradt.

A nyomtatott sajtó általános válságára és a gazdasági válságra tekintettel a szakszervezet elfogadta, hogy a mostani módosítás százalékos béremelést nem irányoz elő, e helyett a vállalat a munkahelyek megőrzését és a reálbérek szinten tartását ígérte meg.

Aggályait fejezte ki ugyanakkor a társelnök a cégnél alkalmazott teljesítménykövetelmények megemelt mértéke miatt. E szerint ugyanis egy újságírónak havonta 75 flekket kell írnia, egy tördelőnek 110 oldalt tördelnie ahhoz, hogy átlagos teljesítménybérét – az ún. garantált tarifabéren túl – megkapja. A cég szerint ezek teljesíthető számok, a szakszervezet ennek felülvizsgálatát és csökkentését igényli további tárgyalások során.

Fontos fejleményként említette még a társelnök, hogy az új kollektív szerződés növelte a szakszervezeti központ szerepét a helyi munkáltatók és munkavállalók viszonyában. Eddig ugyanis a kollektív szerződés megkötésén kívül szinte mindent a helyi szervezetek intéztek – a munkáltató azonban ezekre könnyebben tud nyomást gyakorolni. Mostantól a változtatások nagy részéről közvetlenül a szakszervezeti központtal kell tárgyalni.

A szociális juttatásokban is történtek változások: a gazdasági válság az Axel Springert is általános megszorítások bevezetésére kényszerítette, így az eddigi három gyermek után kapható támogatásból egy megszűnt, a másik kettő korhatárát pedig 18 éves korról 16-ra változtatták.
 

(forrás: Kreatív Online, MTI)
hirdetés

kapcsolódó linkek

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Itt a tavasz, ami egyben azt is jelenti, hogy a Hornbach új kampánnyal jelentkezik. Szerencsére nem változtattak az eddig bevált humoros megközelítésen.

Az elektromos hajtásrendszereket fejlesztő és szállító társaság meghívásos tenderen választott ügynökséget.

Szakértőket is bevonnak a  munkába, hogy a rovat edukálja is az olvasókat.

A szpotban a VOLT és a Sziget most csendes helyszíneit járja körbe a Jeep hazai márkanagykövete.

Május 27-én válik elérhetővé 50 ország mellett itthon is a BTS Menü a McDonald'sban.

hirdetés
Legolvasottabb
Legtöbb hozzászólás
hirdetés