hirdetés
hirdetés

tv2 – közel 7 milliós büntetés a BB szexjelenetei miatt

2002-09-20
Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) 6,8 millió forintos büntetést szabott ki a tv2-re, mert a testület szerint a Big Brother a gyerekek személyiségfejlődésére ártalmas.
Az ORTT indoklása szerint a csatorna valóságshow-jában öncélúan ismétli meg az erotikus és szexjeleneteket. A bizottság a szeptember 1-je és 11-e között műsorra került epizódokat vizsgálta. Lapinformációk szerint a műsor több testületi tag indítványára, rendkívüli sürgősséggel került a bizottság elé, és a tagok teljes egyetértésben döntöttek a szankcióról.

A médiatörvény szerint a kiskorúak személyiségfejlődésére ártalmas műsorszámok éjjel 23.00 és hajnali 5.00 között kerülhetnek képernyőre, és a közönséget még ezekben a késői időpontokban is tájékoztatni kell a látható képsorok tartalmáról. Az ORTT panaszbizottsága szerint az elmúlt két és fél hónapban a testülethez érkezett 189 panasz közül 42 darab az alig két és fél hete sugárzott BB – különösen annak internetes adása – ellen szól.

Az ORTT- nek nincsen hatásköre az internetes tartalom szankcionálására, ebben az ügyben a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE) kezdeményez vizsgálatot. Both Vilmos, a MTE vezetője elmondta: ha a vizsgálat során bebizonyosodik, hogy szexuálisan sértő képi és írásos anyagot figyelmeztetés nélkül közölt le a csatorna az interneten, akkor az egyesület felszólíthatja a szolgáltatót az ilyen típusú műsorok azonnali levételére.

hirdetés
hirdetés