hirdetés
hirdetés

Új ízfilm a Fantától

Közeledő rém
2002-03-28
A Cola-Cola Magyarország mindössze egy-két honi gyártású teaserrel színesítette múlt évi reklámfilmtermését, hiszen legutóbbi sikeres hazai filmje a Fanta másfél évvel ezelőtti vadmálnatörténete volt. A vadmálnafilm sikere magyarázza, hogy ugyanarra a rendezőre esett a választás a márka legújabb lime-szpotjának készítésekor.
A vadmálna reklámfilmje – 2001-ben a legsikeresebb termékbevezetésért elnyerte a Mai Piac Sikertermék arany fokozatát az üdítőital kategóriában – sikerét nagy részben a szpotban megelevenedő vadmálna figurának köszönhette, és az alkotók ezt a ziccert nem hagyták ki legújabb történetükben sem. Mivel mindkét filmben az ízek színvilágához rokonított figurák kelnek életre, a lime ízű üdítőt népszerűsítő film elején egy villanásra feltűnik egy kicsi zöld emberke alteregója, egy ufó, aki a packshoton mint régi ismerős integet.

Az ufó-s filmek zöme régóta egyfajta hideg, sejtelmes zöld színvilághoz ragaszkodik. Így volt ezzel Spielberg is, aki a Harmadik típusú találkozások című filmben zöldes ellenfénybe állította kicsi zöld emberét. Az ellenfénybe állított alakok mindig sejtelmesek és titokzatosak, így alakították ezt a Lime szpotjában is.

Íz- és színvilág párhuzama már eddig is végigkísérte a Fanta-filmeket, és ebből a szempontból a Lime sem kivétel. A szpotot áthatja a lime zöld kissé hideg, misztikus világa, amelyet a téli szürkés félhomály tesz még sejtelmesebbé. A januári forgatáson a csekély hóesés miatt keményen be kellett fújni hóval a házat, és az azt körülvevő fákat is.

A film tematikusan három részre osztható. Az első rész, amely A haverok címet is kaphatná, barátságos, meghitt, szinte gondtalan. Színvilágában meleg, bordós, amelyet a kandalló fényén túl még a nyugalom is áthat. Az első részbe szüremkedő második epizód neve lehetne akár buli is, hiszen a televízióban megjelenő kicsi zöld emberke miatt sejtelmes izgalom lesz úrrá a haverokon.

Az izgalmat fokozza az ablakból beszűrődő zöld fény, amely kísértetiesen emlékeztet az ufó-s filmrészletre, amelyet éppen néznek a fiatalok. Azután kint, a zöld ellenfényben valóban egy rejtélyes alakot látnak a ház felé közeledni. A Fanta-filmek megszokott és meglepő fordulataival élve a harmadik epizódban, amely a Fanta nevet is viselhetné, a zöld emberkéről kiderül, hogy nem is ufó, csak jó barátok érkeztek egy Barkasszal, és sikerült jól megtréfálniuk a haverjaikat.

Bauer László

hirdetés
hirdetés