hirdetés
hirdetés

Véletlenül gyűjtött adatokat a Google

2010-05-17
Wifi-felhasználók adatait gyűjtötték be tévedésből a Google Streetview szolgáltatása számára fényképező autók. Az autókat rögtön leállították, az adatok megsemmisítése még folyamatban van.

Wifi-felhasználók adatait gyűjtötték be véletlenüla Google Streetview szolgáltatása számára fényképező autók – közölte blogján a kaliforniai vállalat. Ezek az autók nemcsak panorámaképek készítésére alkalmasak, hanem a wifin közölt nyilvános adatok, így a hálózatok nevének és a számítógépek MAC-címének gyűjtésére is. Alan Eustache, a cég alelnöke elmondta: a gond az volt, hogy a járművek a wifi hálózatokon jelszó által nem védett információkat is rögzítettek.

A blogon olvasható, hogy amint értesültek a problémáról, leállították a Streetview-autókat, külön hálózatokon elkülönítették ezeket az adatokat, amelyeket azonnal lekapcsoltak, hogy elérhetetlenné tegyék őket.

A Google az internetezők tevékenységeivel kapcsolatos adatok gyűjtésével korábban is aggodalmat váltott ki egyes megfigyelők körében, bár a cég alelnöke szerint az elkövetett hiba nem volt súlyos, mert csak részinformációkhoz jutottak hozzá. Hozzátette, hogy a lehető leghamarabb megsemmisítik ezeket az adatokat, ennek érdekében már konzultálnak az érintett országok illetékes hatóságaival

A Streetview járművei többek között az Egyesült Államokban, Kanadában, számos európai országban, közöttük Magyarországon, Ausztráliában, Hongkongban, Japánban, Dél-Koreában, Brazíliában, Mexikóban és Dél-Afrikában fényképeznek.

(forrás: MTI)
hirdetés
hirdetés