hirdetés
hirdetés

Viasat3 - egymilliárd alatt nem éri meg híradót gyártania

2008-02-12
Csak egy egymilliárdos büntetés kényszeríthetné hírműsor készítésére a Viasat3 csatornát – írja az Index. Ilyen nagy összegű bírságot az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) azonban valószínűleg nem fog kiszabni, ráadásul legkorábban tavasszal, de legkésőbb szeptemberben úgyis megszűnik az a paragrafus, amire hivatkozva büntethetnek.
Mint ismert a Viasat3-at tavaly áprilisban minősítette országossá az ORTT, a médiatörvény értelmében pedig országos csatornaként napi húszperces összefüggő hírműsort kell sugározni. Az Index szerint a televízió a bírósághoz fordult, hogy ne kelljen végrehajtani a kötelezettséget, de a Fővárosi Ítélőtábla elutasította a kérést. A Viasat3 fellebbez, és egyelőre nem készít hírműsort.

Ez azt jelenti, hogy akár most is megbírságolhatja az ORTT a csatornát, amiért nem teljesíti az országos adókra vonatkozó kötelezettségeket. A testület elvileg csak azokat a műsorszolgáltatókat vizsgálja, amelyeket az ORTT monitoringszolgálata ellenőrzésre kisorsol. Ettől az elvtől azonban már többször eltért a testület, például a Sláger Rádió esetében, amikor az ismétlődő törvénysértések miatt folyamatosan figyelte a Bumeráng című reggeli műsort.

Az Index információi szerint ilyen kiemelt figyelmet egyelőre nem kapott a Viasat3, de Vékony Éva, az ORTT szóvivője nem akarta se cáfolni, se megerősíteni az értesüléseiket.

„Nem szoktunk kivételezni egyetlen csatornával sem, így ellenkező bírósági döntésig a Viasat3-nak eleget kell tennie a törvényi kötelezettségeknek” - nyilatkozta a döntés napján Vékony Éva.

Kérdés, hogy mekkora büntetést lehet kiszabni a Viasat3-ra, és rákényszeríthetik-e a bírságok a csatornát egy saját gyártású hírműsor indítására.

A büntetések pontos összegét nem szabályozza a médiatörvény, de az Index számításai szerint egy napi gyártású hírműsor pedig becslések szerint egymilliárd forintnál is nagyobb költséget jelentene, így a Viasat3-nak a bírság drasztikus emeléséig egyszerűen jobban megéri fizetni, mint híradót gyártani.

A csatorna a hiányzó hírműsoron kívül két ponton is összeütközésbe kerülhet a médiatörvénnyel, amely kimondja azt is, hogy országos napilapban nem lehet tulajdonrésze országos csatorna tulajdonosának és országos adó nem indíthat másik csatornát.

Ezzel szemben a Viasat3 tulajdonosáé, a Modern Times Groupé (MGT) a Metro ingyenes hírújság, és éppen most indított új adót Tv6 néven. Ezen a két ponton mégis nehezen foghatja meg a csatornát a médiatestület, mivel a törvények az országos napilap meghatározást eladott példányszám alapján határozzák meg, a Metro pedig ingyenes, a Tv6-ot pedig Angliában jegyezték be, onnan is sugároz, így kérdéses, hogy egyáltalán vonatkozhat-e rá a magyar szabályozás.
 

 
(forrás: Index, Kreatív Online)
hirdetés
hirdetés