hirdetés
hirdetés
hirdetés

Vidékfuttatás

Két mindennapi hős, két celeb, öt tévészpot, 11 esemény, hat ügynökség, 38 ezer futó, több mint kétszáz generált média-megjelenés – csak néhány szám a T-Home Vivicitta városvédő futást és ezzel párhuzamosan a T-Home két szolgáltatását, az internetet és az IPTV-t népszerűsítő, A nagy futópárbaj címen futó megakampányából. 

hirdetés
T-Home

Márka: T-Home
Termék: Internet és IPTV
Hirdető: Magyar Telekom
Marketingigazgató: Király István
Kommunikációs menedzser:
Ábrahám Zsuzsanna
Kampánycél:
Az értékesítés ösztönzése és a márkaismertség növelése.
Reklámügynökség: Saatchi & Saatchi
Ügyvezető igazgató: Mészáros Kinga
Kreatívigazgató:
Nagy László és Lonkay Attila
Art director: Eric Rainsberry
Szövegíró: Tóth Andrea
Rendező: Herczeg György
Produkciós cég: Future Films, Boxfilm
Utómunka: Gyár
Médiaügynökség: MEC
Online ügynökség: Kirowski
Közösségi média: Saatchi & Saatchi
Közösségi média szövegíró:
Kánai András
Közösségi média producer:
Döbrei Zsuzsi
Senior ügyfélkapcsolati vezető:
Rácz Gabriella
Ügyfélkapcsolati asszisztens:
Ondok Csilla
Ügyfélkapcsolati igazgató:
Kénosi Patrícia
Pr-ügynökség: Avantgarde Group
Btl-ügynökség: Extreme, Activity Group

Az integrált kampánytól elvárt megjelenések mellett olyan finomságok is kiegészítették a médiafelületeket, mint a párbajhősök heti bejelentkezése a Bumeráng című rádióműsorba, egy fittségmérő Iwiw- és egy digitális lábnyommérő Facebook-alkalmazás, szavazás a legjobb futózenére, nyereményjátékok és alapvető hiperaktivitás a Facebookon, továbbá nagyvonalú felajánlások a T-Home-tól Szeged és Kaposvár kulturális támogatására. A kampány mellett így aztán azok sem igazán mehettek el, akiket hidegen hagy a futás – kérdés persze, hogy őket mennyire mozgatta meg az egész. 

A két amatőr futóőrült, a kaposvári Gundy Richárd és a szegedi Dombi Miklós párbajára épülő kampány üzenete ugyanis túl kívánt mutatni magán a futáson, és a versenyt inkább egy családi együttlétre lehetőséget adó eseményként kezelte (hiszen ugye a T-Home a család, az otthon, az értelmes családi tevékenységek márkájaként pozicionálja magát), ez azonban valószínűleg inkább vidéken „ment át”. Szeged és Kaposvár küzdelme – hogy melyikük tud a saját Vivicittájára több futót toborozni – főleg a két városhoz kötődőket tüzelte fel, ők ismerték az igazán csak a saját városukban népszerű két főszereplőt, és vidéken zajlottak a rendezvények is.

Csak a délkelet-magyarországi régióban voltak közterületi reklámok (ezek mozgó hirdetések voltak, melyeket a Kantar Media nem méri), és a generált (nem fizetett) pr-cikkek többsége is a helyi és regionális médiában jelent meg. Ezúttal még a két celeb – Ördög Nóra és Katus Attila – is csak mellékszereplő volt, előbbi Miki, utóbbi pedig Ricsi valódi jóbarátja és szurkolója. A vidéki hangsúly persze bizonyára tudatos – Délkelet-Magyarország például kiemelten fontos üzleti szempontból a T-Home számára –, ráadásul a budapesti Vivicitta is rekordot döntött, és állítólag jó üzleti eredményeket is hozott a kampány, úgyhogy lehet, hogy ez így volt jó.

Sportos valóságshow

„A Life is for sharing szlogen mögött húzódó nemzetközi koncepció most azt takarja, hogy a T-Home egy álmait megvalósító hétköznapi ember saját projektjét követi végig, és szolgáltatásaival ebben segíti” – mondta el a kampány kiindulópontjáról a Kreatívnak Ábrahám Zsuzsanna, a Magyar Telekom kampányért felelős marketingkommunikációs menedzsere. Példaként a szakember megemlítette, hogy van olyan ország, ahol egy egykori focista régi álmának, van, ahol egy gyalogló elhatározásának megvalósítását, van, ahol pedig egy egész zenekar megalakulását kísérte végig a márka.

Az, hogy itthon ez a T-Home által már 15. éve támogatott Vivicittához kapcsolódjon, ezáltal összekössék a szponzorációt és a termékkommunikációt, hamar eldőlt, de az ötlet, hogy két embert keressenek meg, és Kaposvár és Szeged versengésére hegyezzék ki a kampányt, Ábrahám Zsuzsanna elmondása szerint jónéhány brainstorming eredménye volt. „Szeged és Kaposvár között eddig is volt valamiféle versengés, de egyik helyen ősszel, másikon tavasszal volt Vivicitta. Idén megvalósíthatónak láttuk, hogy szinte egyszerre legyen mindkét esemény, így erre a versengésre épülhetett a Saatchi & Saatchi ötlete, hogy keressünk két olyan sportolni szerető embert, akik a T-Home célcsoportjának megfelelő életmódot folytatnak, és akik maguk is használják a termékeinket, szolgáltatásainkat.”

Az egy hónapos castingot ezért nem a reklámfilmezésben, hanem inkább a realityben jártas rendezővel és castingügynökséggel végezték, de a tökéletes szereplők megtalálása után még korántsem voltak túl a nehezén. „Hat hónapos megfeszített kampány volt: nemcsak a projektben részt vevő 20-25 ember tartotta folyamatosan a kapcsolatot egymással, hanem napi szinten kellett egyeztetni a kampányt támogató celebekkel, a médiapartnerekkel és főként a két főszereplővel is, akiknek egyébként a kampányszereplés két és fél hónapja állandó elfoglaltságot jelentett a normál munkájuk és családi életük mellett”– mesélte Ábrahám Zsuzsanna. Hozzátette: az atl-lel és a btl-lel foglalkozó munkatársaknak óriási kihívás volt, hogy mivel – főképp a kampány Facebook-oldalára – valós történéseket forgattak le, nem voltak előre megírt storyboardok, el kellett kapni a legjobb pillanatokat, és abból az egy anyagból kellett összevágni a filmeket. „Nem volt egyszerű, de például az időjárással és a szabadtéri programokkal kifejezetten szerencsénk volt, és azzal, hogy a főszereplőink igencsak médiaképesnek bizonyultak, jó ötleteik voltak. Ráadásul időközben kiderült: valódi celebbarátaik is vannak.”

Futás az idővel

Február 6.
GPS-futás Szegeden Mikivel.

Február 12.
Kutyás futás Kaposváron Ricsivel.

Február 14.
Elindul a Ricsi felkészülését bemutató, internetet népszerűsítő szpot.

Február 18.
„Hajrá Szeged” pólóosztás Szegeden Mikivel és Ördög Nórával.

Február 19.
Futás, gulyásfőzés és Ricsi koncertje a Velencei-tónál Nagy Zsolt színésszel.

Február 26.
Téltoló farsangi és kolbászváltó futás Gyulán Mikivel és Ördög Nórával.

Március 5.
Futás a pécsi tévénytorony tetejére Ricsivel és Katus Attilával.

Március 7.
Elindul a Miki felkészülését, a pólóosztást Ördög Nórival bemutató, IPTV-t népszerűsítő szpot.

Március 11.
Sárkányhajós futás Szegeden Mikivel.

Március 20.
Kaposvári Ráhangoló a Non Stop együttes és Ricsi koncertjével, 3D-s falfestéssel és esernyőkből kirakott „Hajrá Kaposvár” felirattal.

Március 21.
Elindul a pécsi tévétoronyfutást Katus Attilával bemutató, IPTV-t népszerűsítő szpot.

Március 27.
Szegedi Ráhangoló a Czutorchestra zenekar és az x-faktoros Vastag Tomi koncertjével, valamint 520 cipőfűzőből kirakott „Hajrá Szeged” felirattal.

Április 2.
Vivicitta Szegeden 10 122 résztvevővel.

Április 3.
Vivicitta Kaposváron 13 208 résztvevővel.

Április 10.
Vivicitta Budapesten 15 050 résztvevővel.

Április 20.
Elkészül a kampányt lezáró, összefoglaló T-Home-szpot termékajánlat nélkül.

Nagyobb ábráért kattintson!

Szakmai vélemények a kampányról

Kánya Adél
Neo Interactive, kreatív

Stratégia és kreatívkoncepció szempontjából is okos, következetes kampány. De főleg bátor. Egyrészt azért, mert látszólag maga ellen beszél: kábelszolgáltató létére a T-Home arra buzdít, hogy állj fel a tévé és a számítógép elől, helyette sportolj és élj közösségi életet. Másrészt azért, mert papucsállatka helyett értelmes lénynek meri tekinteni a fogyasztót, aki uralja az életét, és akinek igényeit a technika csak kiszolgálja, nem irányítja.

A kampányeszközök egymással összehangolt módon ugyanúgy a két csapatkapitány céljainak elérését segítik, ahogy a futók toborzását megkönnyítő IPTV és a gyors internet. A tévészpotok és a bannerek például hol egymás buzdításának, hol az „ellenfelek” kakaskodó üzengetésének kínálnak terepet.

A sok hasonló ajánlat között tehát az alkotók észrevettek és lestoppoltak egy valós USP-t: a T-Home tudatosan használt szolgáltatásai a passzív szórakoztatáson túl tartalmas közösségi élmények forrásai lehetnek. A három városban megmozgatott 38 ezer futó legalábbis erre enged következtetni.

Lenhardt Anita
LWp Kommunikáció, ügyvezető partner

A T-Home-tól megszokhattuk a sok energiával készült, látványos és több csatornán konzekvensen végigvitt kampányokat. Ilyen volt a hagyományos Vivicitta-támogatást tartalommal megtöltő Futópárbaj is.

Az alapötlet, a lokálpatrióta versengés mozgósító ereje és a helyi arcok bevonása pr-ért kiált. Ricsi és Miki – más kampányszereplők többségével ellentétben – valós és hiteles figura: izgalmasabb lett volna, ha jobban megismerjük őket, és még több olyan cikk születik, amely túllép a párbaj bejelentésén.

Mivel a céges Facebook-oldalakhoz csatlakozók igényének jobban megfelel, ha élményszerű, érdekes tartalmat is kapnak, nem csak tiszta marketingüzeneteket, jó döntés volt, hogy a T-Home nem kezdett külön Facebook-közösség építésébe, hanem a hivatalos oldalt használták. A nyelvezete viszont kissé steril maradt.

Mindez egy atl-től kevésbé „fejnehéz” kampánnyal szerethetőbb akció lehetett volna, ami jobban működik a szerzett (nem fizetett és nem saját) felületeteken is. Várjuk a folytatást, mert hála a jó koncepciónak, lenne még mit kihozni Ricsiből és Mikiből.

Hajdú Imre
Artmedia, ügyvezető

Médiaszempontból a kampány unalmas volt. Eltekintve egy-két izgalmas megoldástól – mint a Futópárbaj.hu és a kommunikációban kicsit érthetetlenül magára hagyott Facebook- és Iwiw-alkalmazások – a lehető legegyszerűbb médiastratégiát követte, ami szépen ismételte önmagát a kampány két szakaszában.

Az ügynökség túlvásárolta a tévés megjelenéseket, a sajtóban pedig túl sok hangsúlyt helyezett a regionális lapokra, pedig nem biztos, hogy ezek a legjobb affinitással rendelkeznek a feltételezett célcsoport, a fiatal családok szempontjából. Az online kampányrész a legnépszerűbb, vezető sales house-oknál jelent meg, közben a rádiószpotok az önmagában lógó – és a mixből kilógó – Juventus rádióban futottak.

Jóval több fiataloknak szóló heti- és havilapot kellett volna tenni a mixbe, és ha a tévéből kicsit lecsippent az ügynökség, több országos kereskedelmi rádióra jutott volna. Egy kis mozi és okos outdoor is jót tett volna a kampánynak, kicsit hatékonyabb és sokkal érdekesebb lehetett volna. Attól hogy valakinek van pénze egy kampányra, még lehet kreatív. 

A főszerepben

Dombi Miklós, a 37 éves vállalkozó autókereskedést és ruhaboltot vezet Szegeden, ahol egy kertes házban él családjával. 12 éve van együtt feleségével, aki egy kft-nél üzletág-igazgató. Két gyermekük van, a kisfiú hét, a kislány négy éves. Kiskorában focizott, majd kajakozott, kézilabdázott, 2004 óta pedig sárkányhajózik – ebből a sportágból bajnoki érmet is szerzett. Hetente több alkalommal is fut, hol a szabadban, hol pedig teremben. Feleségének, Petrának gyerekkori barátnője Ördög Nóra, akivel hat másik barátnővel együtt minden évben elmennek egy-két csajos utazásra.

Gundy Richárd 42 éves. Családjával Kaposvár-Kaposfüreden él egy néhány éve épült családi házban. Párja állatorvos, két fia egy, illetve hat éves. Jelenleg a Somogyjádi Általános Iskola hetedikes tanulóinak osztályfőnöke, testnevelést és matematikát tanít. Heti rendszerességgel fallabdázik, hot-ironozik, teremfocizik, kocog és úszik. Emellett gitározik és énekel. Katus Attila aerobik-világbajnokkal testnevelés szakos egyetemi hallgatóként barátkozott össze.

Hogyan látták a fogyasztók?*

A kampány két tesztelt szpotja szinte laboratóriumi körülményeket teremtett a celebritás, mint hozzáadott érték vizsgálatára. Ördög Nóri szignifikáns többletet hozott tetszésben – a részletes számokból kitűnik: az előny forrása maga a jelenleg csúcsra járatott műsorvezetőnő. A szpotok nagyon T-Home-osak, a színvilág és a szóhasználat összetéveszthetetlen. Az évszázadok múlva, ásatáskor felbukkanó kazettákat könnyű lesz felcímkézni: TCR-re hajazó telkóreklám a 21. század elejéről, a T-csoporttól.

A kampányt indító szpot

A kapcsolat erőssége a márka és a szpot között: 66
Általános tetszési index: 55
Jelenetek, történet: 58
Szereplők, karakterek: 59
A reklám szövege: 57
Zene: 61
Színvilág: 66

   
IPTV-szpot Mikivel és Ördög Nórival

A kapcsolat erőssége a márka és a szpot között: 68
Általános tetszési index: 58
Jelenetek, történet: 60
Szereplők, karakterek: 63
A reklám szövege: 59
Zene: 61
Színvilág: 67

*100-as skálán, 500 válaszadó átlagában. A minta reprezentatív volt a 15-49 éves korosztályban nem, településtípus és iskolai végzettség alapján. Az adatfelvétel 2011. április 12. és 18. között zajlott; Forrás: NRC

(forrás: Kreatív)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
Legolvasottabb
Legtöbb hozzászólás
hirdetés

Itt a tavasz, ami egyben azt is jelenti, hogy a Hornbach új kampánnyal jelentkezik. Szerencsére nem változtattak az eddig bevált humoros megközelítésen.

Az elektromos hajtásrendszereket fejlesztő és szállító társaság meghívásos tenderen választott ügynökséget.

Szakértőket is bevonnak a  munkába, hogy a rovat edukálja is az olvasókat.

A szpotban a VOLT és a Sziget most csendes helyszíneit járja körbe a Jeep hazai márkanagykövete.

Május 27-én válik elérhetővé 50 ország mellett itthon is a BTS Menü a McDonald'sban.

hirdetés
hirdetés