hirdetés
hirdetés

A nagyok szórakozása

Lego Serious Play: üzleti célú fejlesztőjáték
2004-11-04
A világ talán leghíresebb játékgyártója, a Lego csapatépítő és vezetésfejlesztő módszerét az utóbbi két évben már számos multi használta sikerrel. Tavaly óta már nálunk is legózhatnak a felsővezetők.
Nem sok felsővezető gondolta gyerekkorában, miközben várat, rendőrautót vagy protonágyút épített a karácsonyra kapott építőkockáiból, hogy pár évtized és néhány diploma után több ezer fagylalt árát adja majd azért, hogy újra játszhasson. Pedig egyre több menedzser lazítja meg nyakkendőjét, hogy építőkockákkal pepecseljen naphosszat.

Az első ránézésre önfeledten játszadozó felsővezetők valójában a Lego Serious Play tréningen vesznek részt éppen, ahol a Lego-kockára, a világ egyik legismertebb játékára épülő vállalatfejlesztési metodikával ismerkednek. Az új módszer 2002 óta hódít a szervezeten belüli egységes vezetés és a döntéshozatali mechanizmusok hatékonyságának fokozására nagy figyelmet fordító multinacionális cégek között, sőt tavaly óta már Magyarországon is bárki legózhat üzleti teljesítménye javításának reményében.

Játék a sikerért
A Lego Serious Play módszert a dániai játékgyár saját céljaira kezdte kifejleszteni néhány évvel ezelőtt: megoldást kerestek a gyors üzleti ciklusokat nehézkesen kezelő hierarchikus szervezet feloldására. Miután a tanácsadói munka átütő eredménnyel járt, a cég tulajdonosai a módszer továbbfejlesztésére egy svájci székhelyű, Imagination Lab nevű nonprofit szervezetet hoztak létre, amely más vállalatok számára is elérhetővé tette

a játékgyár vezetőcsoport-építő és stratégiai döntéseket előkészítő metodikáját. A módszer hatalmas sikert aratott: az utóbbi években már olyan cégek alkalmazták a módszert, mint a Daimler-Chrysler, az Orange, az Alcatel, a Tetra Pak vagy éppen a Nokia.

„Közép-Európában egyedül Magyarországon érhető el a Lego Serious Play metodika, mivel a módszert csak olyan piacra vezetik be, ahol elég fejlettek a tanácsadói hagyományok, és magas a szervezetvezetési kultúra és van olyan tanácsadó cég a piacon, akik megfelelnek egy nagyon komoly szervezeti és szakmai audit elvárásainak” – mondta Vécsey Zsadány, a módszert hazánkban bevezető IQ Consulting ügyvezetője. Azért megjegyezte: „A Lego Serious Play sikeréhez az is hozzájárul, hogy a világon nálunk a legnagyobb a Lego-penetráció, azaz az egy főre jutó építőkocka-mennyiség.”

„A Lego Serious Play valójában nem egy tréning, hanem egy vezetői workshop. A klasszikus módszerekkel ellentétben a résztvevők nem egy elvont probléma megoldásával foglalkoznak, hogy az így szerzett tapasztalatokat később megpróbálják a munkájukra alkalmazni, hanem mindvégig a cég működését játsszák el” – tette hozzá Bodor Márton, az IQ Consulting tanácsadója. Szerinte míg például egy vadvízi evezés csak az összetartozás érzését adja a cégnek, addig két nap együttlegózás után egy vállalat vezetői tisztázni tudják, hogy melyek a legfontosabb döntéshelyzetek, sőt megoldást is találhatnak a felmerülő problémákra.

A kétnapos workshop alatt a résztvevők mindvégig szimbólumokkal dolgoznak: megépítik cégük piaci környezetét, a vállalat felépítését vagy akár jövőképét, sőt modellezik saját helyzetüket is a cégen belül. A játék közben a vezetők végig a modellekről beszélgetnek, éppen ezért mindenki gátlások nélkül mondja el véleményét a cégről vagy saját szerepéről, így a metodika alkalmazói szerint felszínre kerülnek a problémák, és kikristályosodnak a menedzsment feladatai.

Kockáról kockára
„A Lego Serious Play a vezetői tréningek Ferrarija” – állította Vécsey Zsadány, aki szerint a kétnapos workshop akár kétszer annyiba is kerülhet ugyan, mint egy hagyományos tréning, de a cégeknek mégis megéri, hiszen az ott tanultakat már szinte másnap felhasználhatják a mindennapi munkában.

„A játék során nagyon hamar, akár fél óra alatt feloldódnak a résztvevők, így sokkal több idő jut a valódi problémák megbeszélésére” – tette hozzá Bodor Márton, aki azért fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a metodika nem önfeledt szórakozáson alapul, a résztvevők konfliktusokon keresztül jutnak el a megoldásokig, így többször előfordult már, hogy a felsővezetők könnyeikkel küszködve meséltek az általuk épített modellről.

A Lego Serious Play program alatt a résztvevők huszonnégy kiló építőkockával játszanak. A készletben megtalálhatóak a Duplo, a Lego és a Technics játékok elemei is.

A készletet kifejezetten ehhez a módszerhez válogatták össze, minden darabnak szerepe lehet a workshop során. A dobozban például tavaly még középkori várelemek is voltak, de a tanácsadó cégek visszajelzései alapján ezeket a gyártó kivette a készletből, mivel gyakran elterelték a résztvevők gondolatait.

Az állandó visszacsatolás ellenére azonban a Lego Serious Play egyik korlátja lehet, hogy szigorú megállapodás köti a tanácsadó céget a nemzetközi licenc pontjainak betartásához, így a módszert csak bizonyos határok között lehet alkalmazni a helyi piaci viszonyok, illetve vállalatvezetési kultúrák közti különbségekhez.

Szabó Zoltán

hirdetés
hirdetés