hirdetés
hirdetés

A pulzálást kell megtanulni

2017-05-15

Bárki meg tud tanulni programozni, de nem mindenki tud végigcsinálni egy rendkívül stresses és szuperintenzív négy és fél hónapos képzést. De a Green Foxnak nem az a víziója, hogy a legjobb programozóiskola legyen. Mi lesz, ha 10 év múlva a könyvelők és a jogászok maradnak tömegesen munka nélkül? Miért kell a kódoláshoz pszichológus? A Green Fox ügyvezető-alapítójával és diákjaival beszélgettünk. A cikk a Kreatív áprilisi számában jelent meg.

"Mondták neked a gimiben, hogy lehetsz például user experience designer? Nekem nem. Pedig ma csilliókat tudnék vele keresni" - mondja Fazekas Barbara, a Green Fox Academy társalapító-ügyvezetője egy budai pláza kávézójában, ahol összefutunk egy félórára. Hamar egyértelművé válik, hogy nem csak a Green Fox üzleti és működési modelljének bemutatásában van gyakorlata, illetve hogy rutinosan tud arról beszélni, amit ő érdekesnek és fontosnak talál, hanem valóban hisz abban, amiről magyaráz: csillog a tekintete tíz perccel később, amikor azt taglalja, hogy ha a Green Fox nem képez elég jó szakembereket, akkor bizony elbukja a tandíj felét - ők maguk találták ki így a modellt. "Nem lehet a rendszer jó szándékára alapozni, azaz hogy majd piacképes embereket képzünk. Csak úgy működhet a Green Fox, hogy az üzlet önmagában érdekelt abban, hogy piacképes legyen az oktatás" - mondja. Nemsokára elmagyarázzuk jobban.

Fotó: Szombat Éva

Fazekas a Külkereskedelmi Főiskolán végzett, aztán több mindennel foglakozott, volt a TEDx projektkoordinátora, dolgozott a citybrandingben, illetve a Kürt Akadémia és egy felnőttképzési intézmény marketing vezetőjeként. Négyen alapították a Green Fox Academyt 2015 szeptemberében Langmár Péterrel, Bárdos Kristóffal és Kökény Tamással. Langmár és Kökény a Lab.Coop alapítója, Bárdos a Digital Natives szoftverfejlesztő vezetője, a kezdőtőke is ezekből a cégekből jött.

Tehát mind az IT-ból, illetve annak környékéről jöttek, és azon túl, hogy látták az iparban rejlő lehetőségeket, illetve ezzel párhuzamosan az abban lévő exponenciálisan növekvő munkaerőhiányt, meghatározó élmény volt számukra az is, hogy míg ők viszonylag fiatalon élhető életkörülményeket tudtak maguknak teremteni ebben a szektorban, közben a szintén felsőfokú képzettséggel rendelkező kortársaik rosszabb körülmények között élnek, és ami még fontosabb, rosszabbak a kilátásaik is a jövőre. "Haveri sörözéseken kellemetlen volt a fizetéseinkről beszélni. Csinálni akartunk valamit, ami lehetőséget nyújt számukra, hogy átjöjjenek ebbe az iparba, ha már a sajátjukban nincs annyi lehetőség" - mondja Fazekas, aki hangsúlyozza azt is, hogy ő nem társadalomtudós, egész egyszerűen csak a saját hasonló korú, végzettségű, társadalmi hátterű barátain tapasztalta, hogy számukra a mindennapi megélhetés iszonyú nehéz. És persze, a másik oldalról nézve, a munkája jelenleg lényegében az, hogy folyamatosan cégekkel találkozik és azt hallgatja, hogy mi hiányzik nekik, mire van szükségük.

Fotó: Szombat Éva

"Több milliárd veszik el naponta a GDP-ből azért, mert az IT-cégek nem tudják megcsinálni a projekteket, amiket szeretnének. Az a kérdés, hogy Magyarország tud-e annyi szakembert és képzett munkaerőt adni, hogy érdemes legyen itt egy 500 fős irodát nyitni, vagy inkább, mondjuk, Lengyelországban nyitnak a cégek" - mondja Fazekas, aki kiemeli, hogy a Green Fox víziója elsősorban nem az, hogy a legjobb „codersulivá” váljon. Szerinte úgy alakul át a munkaerőpiac a technológia exponenciális fejlődésével a közeljövőben, hogy 10-15 évente várhatóak lesznek olyan változások, amelyek során egész munkakörök tűnnek el. "És ott lesz egy csomó diplomás, értelmes, fehérgalléros ember, a következő körben akár jogászok és könyvelők, akik el fogják veszíteni az állásukat, és nem lesz értékelhető tudásuk a munkaerőpiacon. Azt szeretnénk, hogy a nagyon gyorsan megjelenő munkaerőhiányra nagyon gyorsan tudjunk képzési terméket előállítani, és hogy a munkaerőpiac folyamatos pulzálását ki tudjuk kicsit egyenlíteni. Sosem mi találjuk ki, hogy milyen új képzést csináljunk, hanem az ügyfelek" - mondja Fazekas, majd hozzáteszi, hogy a jelenleg három programozó osztályt a májusban egy negyedik, hardverprogramozó osztállyal bővítik, amellyel a mérnökség és a robotika irányába nyitnak, jövőre pedig további képzésekkel tervezik bővíteni a portfóliójukat.

Fotó: Szombat Éva

A kurzus utáni első gyakorlati év még bőven beleszámít

Zsófia 32 éves, Győrben született, két bölcsészdiplomája van, egy magyar és egy angol szakos. Egyetem után hét évig egy aukciósháznál dolgozott, amelyet végül egy jónak számító menedzseri pozícióban hagyott ott. "Elfogyott a tanulási lehetőség, nem kaptam motiváló feladatokat, és mivel ez volt a legnagyobb aukciós ház Magyarországon, itthon nem nagyon tudtam hova menni. Ezért már a felmondásom előtti félévben külföldön kerestem a tapasztalataimnak megfelelő munkát. De végül a váltás mellett döntöttem, annyira zárt volt az a világ" - mondja Zsófia, akinek a családjában két szoftverfejlesztő is van, az apja és a testvére. A másik testvére festőnek tanult. Ő pedig két nyelvszakos diploma után a programozást is egy nyelvnek fogja fel. A csoportjának a fele amúgy, mint mondja, lány volt és szintén nyelvszakos diplomával jött a Green Foxhoz.

Az iskolában töltött négy és fél hónapot alatt úgy érezte, hogy szükség van a pszichológusra, de nem csak a stressz miatt, hanem mert olyankor is tud segíteni, ha az embernek prezentálnia kell, és nincs benne gyakorlata. A kurzus alatt négy vizsga van, és naponta 11 órát mindenképpen bele kell tenni a négy és fél hónap alatt a munkába. Ennek ellenére Zsófia szerint akkor válik igazán jóvá az ember, ha a tanfolyam után lehúz egy évet egy cégnél. "Amikor kijössz a Green Foxból, egy junior vagy. Az első munkahelyeden aztán elköveted az első ostobaságokat. Tulajdonképpen ez a gyakorlati év is beleszámít a tanulásba. Onnantól válsz használható munkaerővé, mint fejlesztő" – mondja.

Az se mellékes, hogy ő az első évfolyamokban tanult, és egy olyan konstrukciót írt alá az iskolában, amely szerint, ha sikeresen lehúz egy évet egy olyan cégnél, ahová a Green Fox közvetítette ki, akkor visszakapja az általa befizetett tandíj felét. Másrészt, mondja, a cégnek sem érdeke, hogy olyan embert vegyen fel, aki nem válik be, hiszen letesz a Green Foxnak másfél milliót érte.

Zsófiának még nincs munkája. Május közepéig a Green Fox közvetíti a cégekhez, és addig máshova nem is mehet. Interjúkra jár, próbafeladatokat végez. Ha viszont kap egy ajánlatot egy cégtől, ahova kiközvetítik, azt el kell fogadnia. Szerinte abszolút megéri a képzés és a konstrukció. Azt is mondja viszont, hogy akkora a válság a piacon, hogy végül az is kap munkát, aki nem kéri a fejvadászkodást a Green Foxtól, sőt, végül az is, akinek ott kell hagynia az iskolát.

 

A modell

A Green Fox Academy működésének lényege röviden annyi, hogy a szuperintenzív (alapvetően feladatmegoldásra orientált, és nem előadásalapú) képzés díját félig fizeti a diák, félig viszont a Green Foxszal szerződő cég azért, hogy a számára megfelelő szakembert képezze, illetve mintegy fejvadászként, közvetítse ki neki az iskola.

Fotó: Szombat Éva

"Azt tudtuk, hogy ezek mindenképpen nagyon drága képzések lesznek, és míg nyugaton természetes, hogy az ember kifizesse a tandíjat, addig Kelet-Európában nagyon kevés olyan huszonéves-harmincas van, aki ki tud rántani a megtakarításából több mint kétmillió forintot" - magyarázza Fazekas a képzés piaci szemléletét, illetve a hibrid finanszírozási modell gyökerét, ugyanakkor rámutat arra is, hogy ha ők nem képeznek megfelelő szakembereket, akkor bukják a pénz nagy részét. Éppen ezért érdekeltek közvetlenül és üzletileg abban, hogy jó iskola legyenek, azaz "jó minőséget termeljenek", ahogy Fazekas fogalmaz. Ezzel szemben ugyanis, mint mondja, a közoktatásban lényegében nem számít, hogy piacképes-e a tudás, amit a diáknak oktatnak. Egyenes következménye legalábbis nincs. "Nekünk a pénz fele van meg a kurzus végéig. Ha nem teljesítjük a cégeknek a kvótát vagy akár nem teljesíti a diák a vizsgát, akkor bukjuk a pénz felét. Sőt, akkor is elbukjuk, ha az emberek később nem jól teljesítenek, hiszen a hallgatóink ugyanolyan sztenderd kiválasztási folyamaton mennek keresztül, mintha a BME-ről jönnének. Nem kapnak kedvezményt a cégektől azért, mert greenfoxosak. Ha nem piacképes a kimenet, akkor nem jön be a pénz. Én ebben hiszek."

Fotó: Szombat Éva

Tanulni tanultunk meg

"Itt nincs olyan, hogy megtanulod és azzal elvagy tíz évig. Itt azt tanultuk meg, hogy hogyan tudunk tanulni. Ezután már nem nagyon ijedünk meg az új dolgoktól" – mondja Gábor, aki szintén a harmadik évfolyamban végzett, viszont az elsők között volt, akit a Green Fox vett fel a kurzus vége után magához. Március óta junior mentorként dolgozik az iskolának főállásban. Ez azt jelenti, hogy egy senior mentor mellett az egyszerűbb dolgokban segít a kurzuson a diákoknak. Folyamatosan képzi magát, de azt is mondja, hogy ezt csinálja a Green Fox is.

"Egyfolytában megy az agyalás, hogyan lehetne jobban tanítani. Már most másképp megy a tanítás és mást tanulnak, mint amikor én tanultam". Szerinte a cég és a mentorok gyorsan reagálnak és alkalmazkodnak, ha negatív visszajelzéseket kapnak a diákoktól, vagy éppen ha valami nem úgy sikerült, ahogy tervezték.

Gábor 40 éves, Marcaliból származik, Győrben járt főiskolára, ahol művelődésszervezést tanult. Később a vendéglátóiparban dolgozott, majd a közszférában volt hivatalnok, pár éve egy saját hamburgerezőt is nyitott, amit három év után be kellett zárni. Utána ismét a közszférában volt, de már nem sokáig.

"Nekem annyira nem volt stresszes, vagy legalábbis erre számítottam. Korábban voltak nagyon intenzív munkáim, amikor sokat kellett melózni és keveset aludni. De azért a tanfolyam végére kimerültem én is rendesen" – mondja, és hozzáteszi, hogy négy és fél hónapig nem nagyon járt el sehova. Mindennapos volt, hogy hajnali háromkor feküdt le, mert addig tanult otthon a napi képzés után. De a tanulás azóta sem állt meg, mégha kevésbé intenzív is. A napi nyolc óra egyelőre még mindig több mint nyolc óra.

A Green Foxnak öt-hatszoros túljelentkezést kell generálnia minden évfolyam indulásakor, hogy elegendő jó képességű embert tudjanak felvenni. Ugyanis, mint Fazekas rámutat, bárki meg tud tanulni programozni, de nem tud mindenki végigcsinálni egy rendkívül stresszes és intenzív négy és fél hónapos képzést. De aki képes rá, azt is megviselheti. Éppen ezért alkalmaz a Green Fox pszichológust. "Az az alapkoncepció, hogy ebben a nagyon gyorsan változó világban nem elég, hogy megtanulják a technológiát, hanem a pulzálást kell megtanulni. Ez egy nagyon transzformatív élmény, amely során egy csomó hullámvölgyön keresztül kell menni. És amikor a diák azt érzi, hogy _ezt sose fogja megérteni_, olyankor érzelmi támogatás is kell, és elmondani neki, hogy nincs semmi baj, ha nem érti. Az a normális, hogy azt érzi, hogy nem érti. Egy komplex érzelmi folyamaton kell őket végigvezetni. A technológia tulajdonképpen a kisebb része a dolognak" - mondja Fazekas.

Fotó: Szombat Éva

Azt hitték, társadalmi problémákat oldanak majd meg

Az elmúlt másfél évben három évfolyam ment le a Green Foxnál, 100 hallgató végzett, nagyjából 5 százalék bukott ki közben a felvettek közül. Az első körökben voltak ösztöndíjas helyek is, hogy megmutassák, hogy ez tényleg lehetséges, mert amikor elindult, akkor nyilván volt ezzel kapcsolatban hitetlenkedés. Szükséges volt némi anyagi veszteséget vállalni azért, hogy megteremtsék a referenciát. Viszont a közel ötszörös túljelentkezést már az első évfolyam indulása előtt sikerült elérni, részben azért, mert sok volt az ún. early adopter. Fazekas szerint sokan várták, hogy legyenek Pesten is coding bootcampek, amik külföldön már működnek. A céget négyen kezdték, jelenleg 22-en dolgoznak benne.

Fotó: Szombat Éva

Összecsaptak a fejem felett a hullámok

Gergő 1979-ben született Nyíregyházán, de Miskolcon nőtt fel, az SZTE-n járt kommunikáció szakra, amikor az még viszonylag újnak számított. Eleinte a tévézés érdekelte, aztán inkább az online felé fordult, de valódi szakmai gyakorlatot nem szerzett az egyetemen. Azt mondja, hogy a diploma az ő esetében sosem számított a munkahelyein. "Öt év tengődés után horgonyoztam le sikeresen az online médiánál" – mondja. Előbb tech újságíró lett, később online marketinges, végül projektmenedzser egy ügynökségnél. 2015-ben hallott először a Green Foxről, és mivel mindig a terület környékén mozgott és foglalkoztatta, úgy érezte, hogy ez egy megmérettetés: ha kiállja a próbát, akkor programozó lesz.

"Fogalmazhatok úgy, hogy kibaszott nehéz volt?" Gergő egy 40 négyzetméteres lakásban él Zuglóban a szabadúszó feleségével és a képzés elején egyéves gyerekével. Ez még intenzívebbé és kimerítővé tette a tanfolyamot számára. "37 éves vagyok, egyrészt nehezen is fog az agyam, bármekkora katarzis volt ezt csinálni, másrészt, megdöbbentően nem bírom már az éjszakázást. Két nagyobb és még pár kisebb megborulásom volt is emiatt" – mondja, illetve azt is, hogy a záróvizsga felé kifejezetten rosszul érezte magát, összecsaptak a feje felett a hullámok.

Ennek ellenére mindig erre a közegre vágyott, ahová a Green Foxnál került, ráadásul időközben rájött, hogy ez része a képzésnek: akkor is prezentálni kell, ha az ember nem tudja rendesen megoldani a feladatot, meg kell tanulni "kezelni a szitut" és magától rájönni a megoldásokra. "Közben piszok jó szakemberek állították össze nekünk hozzá a legkurrensebb tananyagot, meg fogták a kezünket. Most úgy érzem, hogy minden fontos dologról tudok egy kicsit, és tudom, hogy merre induljak, ha igazán jó fejlesztővé szeretnék válni" – mondja.

És bár a szakmának az az egyik ígérete, mondja, hogy már a kezdőfizetések is olyanok, amiket a médiában vagy marketingesként ő nem kapott, azért nincsenek illúziói. "Nem abban bízom, hogy a seggem alatt raknak majd össze öt év múlva egy Aston Martint, de bízom benne, hogy ezzel a szaktudással meg a képességeimmel szépen el tudom majd tartani a családom. És sokat tanultam, fejlődtem ezalatt, szakmailag meg emberileg is".

Fotó: Szombat Éva

Nagyon fontos felismerés volt azonban Fazekas számára az, hogy kiknek nem való a Green Fox. "Az elején azt gondoltuk, hogy ez a program társadalmi problémákat fog megoldani - főleg, amíg ingyen volt. Lehetőséget ad olyan embereknek, akiknek nincs lehetőségük kilépni a társadalmi skatulyájukból" - mondja Fazekas, aki szerint fájdalmas tanulság volt számára rájönni arra, hogy akinek nincs meg az a képessége fiatal felnőttként, hogy a saját kezébe vegye az irányítást és maga alakítsa az életét, annak nem a Green Fox ad egy újabb lökést. "Az emberek általában felmondanak valahol, hogy átjöjjenek a Green Foxhoz. Bizonyos értelemben sikeres emberek jönnek át ide tanulni. Aki úgy jön be, hogy "az asszony mondta, hogy jelentkezzek, mert ezzel jól fogok keresni", annak nem fog sikerülni" - mondja Fazekas határozottan, de mosolyogva.

Puskár Krisztián

(forrás: Kreatív Online)
hirdetés
hirdetés