hirdetés
hirdetés
hirdetés

A rádiók szerepe szociális küldetésekben

Megfizethetetlen értékű kampányok

A reklámszakma résztvevői már többször felvállalták az AIDS és a drog elleni küzdelmet, gondoljunk csak az elmúlt években megrendezett AIDS-ellenes kampányokra, amelyeket a Média a Jövőért Alapítvány koordinált. Most a magyar rádiózás és a média történetében először egy médium vállalta magára azt a feladatot, hogy felhívja a fiatalok figyelmét ezekre a problémákra: a Rádió 1 egy társadalmi célú kampányt indított, amely a drog, az AIDS és a diszkóbalesetek veszélyeivel foglalkozik és rámutat a megelőzés fontosságára.
hirdetés
„Cannabis, hernyó, fű, extasy, speed. Mára sajnos aktív szókincsünk részévé váltak ezek a szavak. Megannyi természetből kivált vagy mesterséges kábítószer a jobb holnap, a mesterséges öröm hamis ígéretei. Megannyi könynyed esély a függőségre és a halálra. Az egykoron vallási szertartások és költői látomások gerjesztésére használt szerek századunk végére divatos pestissé váltak. Akárcsak az AIDS…”

A Rádió 1 a fenti keserű megállapítások következtében agresszív kampány indítására vállalkozott. Céljuk, hogy a fiatalokat erőteljes szókimondással sokkolják, felhívva figyelmüket a drogfogyasztás és a járulékos veszélyek halálos következményeire.

A rádióadó ügyvezető igazgatója, Márton Dávid a megdöbbentő statisztikák mögötti tragédiák személyes tapasztalatairól beszélt. A Mentálhigiénés Programiroda adatai szerint 1998 első felében 14 túladagolásos haláleset történt, szemben a tavalyi, egész évi tizenhárom tragikus esettel, a kábítószerfüggők száma harmadával növekedett, és többtucatnyian vesztették életüket az ún. diszkóbalesetek során. A szervezet felmérései szerint Magyarország mára már tökéletes drogpiaccá, a kelet–nyugati drogkereskedelem fontos tranzitországává vált. Ezt bizonyítják az Országos Rendőr Főkapitányság adatai is, amelyek szerint az idei év első negyedében 343 kilogramm kábítószert foglaltak le. A drogfogyasztáshoz hasonlóan egyre tragikusabb a helyzet az AIDS-fertőzöttek számát tekintve is. Ráadásul a statisztikák szerint a droghasználók mellett a szexuális életet rendszeresen több partnerrel élő, 14–26 éves korosztályból kerül ki a legtöbb HIV-fertőzött. A rádió munkatársai közvetlenül is átélhették a tragédiát egy kollégájuk közelmúltbeli elvesztése során.

Az ügyvezető szerint egy médiumnak, még ha az kereskedelmi is, vannak nem nyereségorientált kötelezettségei is. A társadalmi célú kampányokat általában valamelyik alapítvány vagy szervezet szokta elindítani. A Rádió 1 saját kezdeményezésű kampánya Márton Dávid szerint teljesen új kezdeményezés. Véleménye szerint a korábbi kampányok pusztán figyelem felkeltő szerepet tudtak betölteni, a célcsoport számára túl idegen és utasító hangon. Ezek a kampányok a illemszabályok betartására, és konform viselkedésre szólítottak fel, ezért tudtak csak alacsony hatásfokkal működni. „Rádiónk célcsoportja –a 20–35 éves korosztály – a legveszélyeztetettebb rétege a társadalomnak, és mi úgy alakítottuk ki prevenciós kampányunkat, hogy az ő nyelvi kódrendszerüket használva szólunk hozzájuk. Naponta a célcsoport egy tagja átlagosan 8–9 alkalommal találkozik a szókimondó, sokkoló véleményekkel, melyeket közismert sztárok fogalmaznak és mondanak el” – mondta Márton Dávid.

Keresztes Judit promóciós igazgató elmondta: a kezdeményezést a Nemzeti AIDS Bizottság, valamint az ORFK Bűnmegelőzési Szakmai Irányító Osztálya is támogatja. A Rádió 1 promóciós igazgatója kifejtette, hogy a szeptember 26-tól folyamatosan zajló akcióban kétóránként sugározzák a figyelemfelhívó szpotokat a rádió műsorába illesztve. A prevenció két hónapig tart, a kampányt egy buli zárja, amelynek keretében fellépnek a kampányban résztvevő művészek. A koncerteken kívül színházi előadás szórakoztatja a vendégeket, akik részt vehetnek egy árverésen is. Az árverésen magyar és külföldi szupersztárok ereklyéi kerülnek kalapács alá, az ebből befolyt összeget a Rádió 1 felajánlja a drog és AIDS megelőzésével foglalkozó alapítványok javára.

Természetesen a kampány tervezése során figyelembe vették a rádió image-építésének lehetőségét is. Az ügyvezető elmondása szerint azonban csak arra kellett figyelni, hogy ne ártsanak a rádió arculatának, mert az adónak nincs szüksége image-erősítésre. „Adónknak kialakult image-e van, és a probléma súlya különben sem engedné meg a kampány ilyen irányú felhasználását” – összegezte az igazgató.

A Juventus Rádió a közvélemény szemében is egyike a legtöbb társadalmi kezdeményezést felkaroló adóknak. Vadász Gaszton, az adó kereskedelmi igazgatója a kreatívnak elmondta, hogy a Juventus az elmúlt három évben megközelítőleg 40-50 millió forint értékű reklámidőt „áldozott” ilyen célokra. Elmondása szerint az esetek többségében valamilyen külső felkérésnek tettek eleget: rendezvényeket, akciókat hirdettek, így járulván ezek nagyobb sikeréhez. Példaként említette véradásra felszólító kampányukat, mely során a hatalmas lelkesedés miatt átmeneti szüneteket kellett beiktatniuk, nehogy komoly fennakadást okozzon a fogadó kórház életében az érkező tömeg.

A legnagyobb kampányok óriási sikerrel jártak, ezekben a rádió közvetítő szerepet vállalt, de emlékezhetünk a két évvel ezelőtti, olimpiai csapatot támogató CD kiadására, amely a Juventus külön akciója volt. Vadász Gaszton külön hangsúlyozta, hogy nemcsak a nagy reklámértéket is jelentő hagyományos olimpiai játékokat támogatják, hanem 1994 óta folyamatosan főszponzorai a speciális olimpiának és a paralimpiának is. „Az, hogy kereskedelmi rádióadó vagyunk, azt jelenti, hogy a saját lábunkon meg tudunk állni, de ha jól működünk, akkor kötelességünk segíteni másokon is” – fogalmazta meg a Juventus filozófiáját a kereskedelmi vezető. Ez a fejlett piacgazdaságokban már régóta bevett szokás, hazánkban még kialakulóban van. Tulajdonképpen minden sikeres vállalkozásnak emberi kötelessége lenne a nyereségéből jótékony célra is juttatni, ezért is áll az ilyen kezdeményezések élére a Juventus, így mutatva példát a cégeknek – mondta a kereskedelmi igazgató. Véleménye szerint a médiumok arculatának erősítéséhez is jótékonyan hozzájárulnak a társadalmi célú kampányok, de csak ezért nem szabad belevágni. Vadász Gasztonnak meggyőződése, hogy a média egészének összefogása meg tudna teremteni egy komoly, biztos alapú szponzorhálózatot, amely képes lenne kitölteni az állami támogatások megszűnése után keletkező űrt. Jó jelnek tartja, hogy a versenytársak is kezdik felismerni e célnak a jelentőségét.

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
Legolvasottabb
Legtöbb hozzászólás
hirdetés

Itt a tavasz, ami egyben azt is jelenti, hogy a Hornbach új kampánnyal jelentkezik. Szerencsére nem változtattak az eddig bevált humoros megközelítésen.

Az elektromos hajtásrendszereket fejlesztő és szállító társaság meghívásos tenderen választott ügynökséget.

Szakértőket is bevonnak a  munkába, hogy a rovat edukálja is az olvasókat.

A szpotban a VOLT és a Sziget most csendes helyszíneit járja körbe a Jeep hazai márkanagykövete.

Május 27-én válik elérhetővé 50 ország mellett itthon is a BTS Menü a McDonald'sban.

hirdetés
hirdetés