hirdetés
hirdetés

Az LMP is megtámadja a médiaalkotmányt

2010-11-19

Az LMP szerint a múlt héten kihirdetett törvény számos ponton ellentétes az alkotmánynak a vélemény- és szólásszabadsággal kapcsolatos részeivel, ezért az alkotmánybírósághoz fordulnak.

A múlt héten kihirdetett, a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló törvény számos ponton ellentétes az alkotmánynak a vélemény- és szólásszabadsággal kapcsolatos paragrafusával. Ezt most már nemcsak a TASZ, de kis hatásszünettel az LMP is így látja.

Karácsony Gergely, a párt frakcióvezető-helyettese szerint a kétharmados kormánytöbbség által, egyébként szintén alkotmányellenesen kialakított médiairányítási rendszer ezzel a törvénnyel hatalmazta fel magát arra, hogy ha érdeke úgy kívánja, korlátozza a sajtó szabadságát.

A párt érvelése szerint az új törvény minden lineáris és lekérhető médiaszolgáltatótól megköveteli a kiegyensúlyozott tájékoztatást, ami az alkotmánybíróság egy 2007-es határozata szerint csak a közszolgálati és széles tömegeket elérő rádióktól, televízióktól várható el.

Azt pedig, hogy mi számít kiegyensúlyozott tájékoztatásnak, a kizárólag Fidesz-delegáltakból álló Médiatanács dönti el a törvény életbe lépése óta, ami az ellenzéki párt szerint lehetőséget ad a kormánynak nem tetsző orgánumok elnémítására.

Szintén az alkotmánnyal ellentétesnek vélik azt a tényfeltáró újságírást jelentősen korlátozó passzust, amely közelebbről meg nem nevezett közrendvédelmi vagy nemzetbiztonsági okokból kötelezheti az újságírókat az informátoraik kiadására.

(forrás: Kreatív Online)
hirdetés
hirdetés