hirdetés
hirdetés
hirdetés

Az MTV jövője

Decemberi számról lévén szó már illene azt írnunk: AZ MTV JÖVŐ ÉVE, de ez a novemberi lapzártakor még nem volt lehetséges, hiszen az MTV még az idei költségvetésének minden részletét sem ismeri, s olyan tételekről tárgyal a kormányzattal, amelyek alapvetően meghatározzák az aktuális működést és a televízió jövőjét.
hirdetés
Horváth Lóránt ügyvezető elnök szerint is közhelyszámba megy a kuratórium elnökségének hiánya mint egyik legfőbb probléma felemlegetése, de a tulajdonosi testület nemléte az oka, bizonyos működési problémák megoldásának.

A kötelező elbocsátásokkal a jelenleg

2500 főállású alkalmazotti létszámot sem csökkenthetik, hiszen nincs meg az elbocsátások (a végkielégítések) anyagi fedezete, nem köthetnek olyan szerződést, amely meghaladná a 300 millió forintot. Így például a reklámpiacon a televízió nem köthet jelentős éves szerződéseket sem, ami nehezíti a partnerek megtartását, a bevételek tervezését. Az ilyen szerződésre kész partnerek száma is csökken, hiszen az új pénzügyi évet készítő multik közül néhányan már bejelentették, hogy a magasabb nézettségű, aktívabb kereskedelmi televíziókat preferálják ’99-ben, így az MTV már tudja, hogy reklámbevétele a jövő évben tovább csökken, ha nem tesz ez ellen valamit.

Már számítható az MTV idei reklámbevételeinek nagysága, amely tavaly a 20 milliárdra, idén pedig 10 milliárdra tervezett helyett csak nagyjából 6 milliárd forint körül várható. Ez a visszaesés valószínűleg szervezeti, technikai és személyi változtatásokat is követel majd.

A költségvetési főszámok az idei évben kb.: 14 milliárdos összbevétel mellett kétmilliárdos veszteséggel számolnak. Emellett az évek óta görgetett adósságállomány és a sokszor hallható 5-6 milliárdos folyó kifizetési késedelem is jelentős teher. Az elmaradt kifizetések kezelését nehezíti, hogy az nem egy bank hitele, amellyel átütemezésről lehetne tárgyalni, hanem magánszemélyek, műsorkészítők, beszállítók követeléséből álló közel ezertételes tartozási lista. A jogszabályi és piaci helyzet tényei mellett azonban az is biztos, hogy a televíziónak fenn kell maradnia, és jelen válságát kezelnie kell. Ezért az MTV megszüntet egyes tevékenységeket, felszámol részlegeket, és minden területen csökkenti költségeit. Célja, hogy működése egyrészt illeszkedjen a törvényekhez és piaci viszonyokhoz, rendszere, technológiája viszont egy európai vagy világszínvonalú televízióhoz igazodjon.

Különösen fontos a régóta halasztott műszaki fejlesztés és az új, modern, egyes műsorok készítésének egyszerűsítését lehetővé tevő székház ügye. Erre egy ingatlancsere-ügylet révén lehet esélye a televíziónak. Egy új székház stúdiórendszere csökkentheti a napi műsorgyártás költségeit is, segíti a működést és ügykezelést, hiszen ma egységes számítógép-hálózatuk sincs.

Horváth Lóránttól megtudtuk: a szeptemberben bevezetett sávos műsorrend hozott eredményt. Erősödött a hírműsorok nézettsége, sikerült megtartani a reggeli blokk vezető szerepét, színvonalasan működik a délutáni közszolgálati sáv, és az esti főműsoridőben is versenyben vannak. Fontos az MTV hazai gyártású műsorainak sikere, amelyek a hazai alkotókat dicsérik.

Az MTV szeretne tartalmas közszolgálati televízió lenni, amely hírműsoraival, politikai háttér-tájékoztatással segíti az eligazodást a változó világban, kulturális értékeket őriz, a történelmi ismeretek, az embereknek fontos elvek (család, szépség) közvetítője s ezzel, a leginkább a Kossuth Rádióhoz hasonlítható szerepvállalással, a lehető legtöbbet kíván megőrizni eredményeiből.

AZ MTV nem adja fel értékeit. Kulturális területen 3 éves tervet készít. A kettes csatorna napi 8-9 óra élő műsorával biztosítják, hogy az MTV 2 ne egy konzervcsatorna legyen: sportversenyek, világ- és Európa bajnokságok, vidéki események élő közvetítésének folytatását tervezik. A Forma 1, a Kajak-Kenu Világbajnokság, a Foci VB olyan események, amelyek közvetítését a kereskedelmi tévék nem fogják felvállalni, de sok néző igényli ezeket a programokat.

Elképzelhető, hogy belső gyártásban készül a Napkelte, és más műsorok kivitelezését is megpályáztatják. A takarékossági csomagban napközbeni ismétlések, a műsoridő csökkentése is szerepel. Nem mondanak le értékteremtő tevékenységükről, például a Nemzetközi Petőfi versmondó versenyről vagy olyan kiemelkedően fontos alkalmakhoz való kapcsolódásról, mint az ezredforduló eseményei.

Ha azonban a helyzet változatlan marad és nem sikerül az MTV működéséről megállapodni, Horváth Lóránt elmondása szerint nem látja biztosítottnak az 1999 második negyedévétől való üzemeltetést.

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
Legolvasottabb
Legtöbb hozzászólás
hirdetés

Itt a tavasz, ami egyben azt is jelenti, hogy a Hornbach új kampánnyal jelentkezik. Szerencsére nem változtattak az eddig bevált humoros megközelítésen.

Az elektromos hajtásrendszereket fejlesztő és szállító társaság meghívásos tenderen választott ügynökséget.

Szakértőket is bevonnak a  munkába, hogy a rovat edukálja is az olvasókat.

A szpotban a VOLT és a Sziget most csendes helyszíneit járja körbe a Jeep hazai márkanagykövete.

Május 27-én válik elérhetővé 50 ország mellett itthon is a BTS Menü a McDonald'sban.

hirdetés
hirdetés