hirdetés
hirdetés
hirdetés

Csak gumicsont a médiaalkotmány

Az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottsága ismételten meghallgatta a szakmai szervezetek véleményét a részletes vita előtt álló média-alkotmánnyal kapcsolatban, majd beindították a szavazógépet, amely az ellenzéki javaslatokat elvetette, a kormánypártiakat elfogadta. Pálffy István a szavazás előtt visszavonta augusztusban benyújtott módosító indítványait.

hirdetés

L Simon László, bizottsági elnök a meghallgatás elején azzal bátorította a megjelent szakértőket, hogy véleményük nemcsak a mostani média-alkotmánynak nevezett T 363-as, a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló, önálló képviselői indítványként beterjesztett törvény módosítása miatt, hanem a jövendő médiatörvény alakulása miatt is fontos.

Előbbiről benyújtása óta rengeteget cikkezett  a sajtó, utóbbiról annál kevesebbet lehet tudni, azon kívül, hogy novemberben kívánják beterjeszteni. 

Déjà vu
A képviselői irodaház első emeleti tárgyalójában tartott meghallgatás kísértetiesen hasonlított a nyár elején tartott első egyeztetéshez. A különböző sajtószakszervezetek, szakmai szervezetek, jogvédők hol zavarba ejtően hízelgő mondatokkal kedveskedtek a bizottság vezetőinek (ilyen volt például Szikora József, a Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége elnökének, vagy éppen Gazsó L. Ferenc, a Magyar Elektronikus Újságírók Szövetségének elnökének hozzászólása), hol teljes mértékben elutasítóak voltak a törvénytervezet koncepciójával kapcsolatban (mint például Simon Éva, a Társaság a Szabadságjogokért politikai szabadságjogok programvezetője vagy Domokos Lajos, a Nemzeti Média Kerekasztal ügyvivője). 

„Sebészi pontosságú fogalmak kellenének”

„Sebészi pontosságú fogalmak kellenének”
Míg a koncepciót támogatók elsősorban az anyanyelv ápolásának fontosságáról és a közönséggel való kiemeltebb foglalkozásról szóltak, addig a koncepciót legélesebben kritizálók a tervezet visszavonása mellett érveltek, elsősorban arra alapozva, hogy az eddig beterjesztett törvényjavaslatokat zárt körben, nyilvánosan megtárgyalt médiastratégia hiányában dolgozták ki, amely ráadásul tisztázatlan fogalmakkal operál.

Málnay B. Levente, a legfontosabb tévétársaságokat Magyar Elektronikus Műsorszolgáltatók Egyesületének (MEME) elnöke hozzászólásában az Európai Unió vonatkozó irányelveinek adaptálását ajánlotta a képviselők figyelmébe, illetve azt, hogy olyan törvényt fogadjanak el, amely inkább elősegíti a tévés iparág fejlődését. 

Gerényi Gábor, a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületének (MTE) elnöke szerint továbbra is sok a pontatlan megfogalmazás a törvény szövegében, amivel a hazai tartalomszolgáltatók komoly versenyhátrányba kerülhetnek a méretben amúgy is összehasonlíthatatlanul nagyobb külföldi szolgáltatókkal szemben, amelyeket nem köt a hazai szabályozás. Az online iparág szemszögéből továbbra sem világos a törvény hatálya, holott ahhoz, hogy a magyarországi tartalomipar megerősödhessen, sebészi pontosságú fogalomhasználatra lenne szükség.

Minden megy tovább
A meghívott vendégek meghallgatása után a bizottság képviselői szavaztak a törvényhez beterjesztett különböző módosító indítványokról. Pálffy István kereszténydemokrata képviselő augusztus végén benyújtott módosító indítványait még a szavazás előtt visszavonta, így nem született meglepetés: a kormánypárti módosításokat elfogadták, az ellenzékieket pedig elvetették a bizottsági tagok. 

(forrás: Kreatív Online)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
Legolvasottabb
Legtöbb hozzászólás
hirdetés

Itt a tavasz, ami egyben azt is jelenti, hogy a Hornbach új kampánnyal jelentkezik. Szerencsére nem változtattak az eddig bevált humoros megközelítésen.

Az elektromos hajtásrendszereket fejlesztő és szállító társaság meghívásos tenderen választott ügynökséget.

Szakértőket is bevonnak a  munkába, hogy a rovat edukálja is az olvasókat.

A szpotban a VOLT és a Sziget most csendes helyszíneit járja körbe a Jeep hazai márkanagykövete.

Május 27-én válik elérhetővé 50 ország mellett itthon is a BTS Menü a McDonald'sban.

hirdetés
hirdetés