hirdetés
hirdetés

Hétfőn megválasztják a médiatanács jelölőit

2010-10-01

Már ismert azok neve, akiket várhatóan hétfőn választ meg az országgyűlés abba az eseti bizottságba, amely a médiatanács tagjait jelöli. A Jobbik már előrébb jár: azt is tudják, kit delegál majd a delegáltjuk.

Megvan az az öt ember, akiknek a javaslata alapján felállhat az Országos Rádió és Televízió Testületet felváltó és egyben a közszolgálati médiát is felügyelő Médiatanács, melynek megalakulása októberben várható http://www.kreativ.hu/cikk/oktoberben_megalakul_a_mediatanacs .

Az Országgyűlés hétfőn dönt majd a médiatanács tagjait jelölő eseti bizottság tagjairól. A parlamenti menetrend szerint az október 11-12-i plenáris ülésen választanák meg a médiatanács, illetve a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumának tagjait.

A jelölő testület elnöke az új médiarendszert kialakító csomag egyik benyújtója, a fideszes Cser-Palkovics András lesz. A szocialisták Mesterházy Attila pártelnököt, a Jobbik a korábban több tévécsatornán is jelentkező Pörzse Sándort, a KDNP a Magyar Televízióból érkező Pálffy Istvánt, míg az LMP Karácsony Gergelyt delegálta az eseti bizottságba. A testület tagjai a parlamenti mandátumaránynak megfelelő súlyú szavazattal határoznak majd a kérdésben.

Időközben a Jobbik már azt is nyilvánosságra hozta, hogy Pörzse kit javasol majd. Az illető Barkó Béla, a siklósi városi televízió munkatársa, aki a párt országgyűlési képviselőjelöltje volt. Novák Előd, a párt alelnöke, parlamenti képviselője elmondta: Barkó Béla mellett másokkal, köztük egy közismert televíziós személyiséggel is tárgyaltak, de utóbbi a retorzióktól tartva végül nem vállalta a jelölést. Novák állítása szerint a pártban ezután az is felvetődött, hogy senkit nem jelölnek a testületbe, a korábban a Jobbik által az Országos Rádió és Televízió Testületbe delegálni kívánt Barkó Béla azonban igent mondott.

Novák szerint elképzelhető, hogy a kormánytöbbség kizárólag a saját jelöltjeit választja meg a médiatanácsba, így érthető, ha valaki egy várhatóan sikertelen jelölés miatt nem akar „ellehetetlenülni" a munkahelyén. Mint mondta, sajátos helyzet, hogy az öt parlamenti frakció összesen négy tagot küldhet a médiatanácsba, így - hacsak valamelyik párt nem mond le a jelölésről - nehezen képzelhető el konszenzus. Ebben az esetben pedig a kormánypártok a jelölőbizottságban meglévő kétharmados többségükkel egymaguk választhatják meg a médiatanács tagjait.

Barkó Béla 30 éves és 2003 óta dolgozik a siklósi városi televíziónál, az áprilisi országgyűlési választáson a Baranya megyei 6. számú egyéni választókerület jobbikos képviselőjelöltje volt. Harkányban, az önkormányzati választáson újra jelölteti magát mint önkormányzati képviselő, valamint pártja megyei közgyűlési listáját is vezeti.

hirdetés
hirdetés