hirdetés
hirdetés

EB - jóváhagyta a BAT fúziós kérelmét

2008-07-03
Az Európai Bizottság (EB) elfogadta a British American Tobacco (BAT) fúziós kérelmét. A BAT még februárban jelentett be, hogy felvásárolná a Scandinavian Tobacco cigaretta üzletágát.
A BAT nemcsak a cigaretta üzletágat vásárolja fel, hanem 100 százalékos érdekeltséget szerez a finomra vágott dohánytermékek és a snus üzletágakban. A fúziót az EB június végén hagyta jóvá.

A két vállalat egyesülésével a BAT leányvállalatainak éves forgalma tovább növekedhet, és piacvezető szerepet szerezhet Dániában, Norvégiában, valamint a svéd piac egyharmada kerülhet ellenőrzése alá. Lengyelországban az eladások mintegy egyharmadának megszerzésével, a negyedikről a második legnagyobb szereplővé válhat a dohánypiacon.

Az EB azzal a feltétellel hagyta jóvá a felvásárlást, hogy a BAT felvásárlási szándéka nem érint néhány kisebb helyi márkát, elsősorban Dániában, Norvégiában és Svédországban.

A fúziót egy átmeneti időszak előzi meg, amely során a BAT külső tanácsadók segítségével átvilágítja és felértékeli a Scandinavian Tobaccot.

A több hónapig tartó átmeneti időszakban - a közös stratégia kialakításáig, az európai integrációig - a két magyarországi vállalat, a BAT Hungary és a Scandinavian Tobacco Hungary közös tulajdonossal, de továbbra is külön, párhuzamosan működik.
(forrás: Kreatív Online)
hirdetés
hirdetés