hirdetés
hirdetés
hirdetés

Ennyi volt az önálló közmédiának

Hétfőn a négy érintett közszolgálati médium munkatársainak is bejelentették, amit már eddig is lehetett tudni: munkáltatójuk az új terveknek megfelelően a műsorszolgáltató és vagyonkezelő alap lesz. Tavaszra leépítésre számít mindenki, a vezérigazgatók cáfolnak.

hirdetés

Egy időben, de négy különböző helyen jelentették be a nemrég megválasztott közszolgálati médiumok vezérigazgatói ugyanazt (ami legkésőbb  pénteken már több helyen megjelent): a négy közmédium, a Duna Tv, az MTV, a Magyar Rádió és az MTI elveszti függetlenségét, a munkatársak ezentúl egy közös műsorszolgáltató alapnak dolgoznak majd, korábbi munkahelyeik a maihoz képest jóval kisebb létszámmal működnek majd tovább.

A közmédumok majdnem háromezer dolgozóját ezentúl a Műsorszolgáltatási Alapból létrehozott új szervezet alkalmazná, a tévék és a rádiók a Műsorszolgáltató Támogató és Vagyonkezelő Alaptól rendelnék meg a műsorokat.

A vagyonkezelő alapot a nyáron elfogadott fideszes médiacsomaggal hozták létre, mint a Műsorszolgáltatási Alap jogutódját, de sokkal kiterjedtebb felhatalmazással: „feladata a közszolgálati műsorszolgáltatás, a nemzeti hírszolgáltatás, a közműsor-szolgáltatók, a nem nyereségérdekelt műsorszolgáltatók, a közszolgálati műsorok és műsorszámok támogatása, a kultúra megőrzése és gazdagítása, a műsorok sokszínűségének biztosítása”. Az alap vezetőjét, Fazekas Csabát, aki a Hír TV-nek, illetve az – egykor Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó – Hung-Ister Zrt.-nek volt a vezérigazgatója Szalai Annamária, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság elnöke nevezte ki.

A közmédiumokban cégenként mindössze 49-en dolgoznak majd, és csak a jogi, a promóciós osztályok és a programigazgatóságok maradnának meg. Az Index információi szerint az átszervezés után, jövőre drasztikus leépítés várható, az 1580 embert alkalmazó MTV munkatársai közül, a rádió ezerfős gárdájából és a Duna Tv 520 fős stábjából legfeljebb 1200 ember maradhat, a Magyar Távirati Irodánál viszont a 331 főből várhatóan alig százat bocsátanak el, mert ez az intézmény gyártja jövőre a hírműsorokat az összes közmédiának.

Az állománygyűlésekről a sorok közül

A vezérigazgatói tájékoztatókon ezeket az információkat próbálták cáfolni. Jónás István, az ülésről kiszivárgó információk szerint azt állította, nem lesz se vérengzés, se filézés, ahogy azt pénteken több médium is közé tette. "Minden marad ugyanúgy, csak a munkáltató lesz más. Jónás azt is bejelentette, a rádió munkatársai a korábbi hírekkel ellentétben mégis maradnak a belvárosban, nem költöznek át az MTV gyártóbázisára, a Kunigunda utcába.

A rádió vezérigazgatójának beszéde itt hallgatható meg.

Fekete lobogó a Duna Tv székházán

„Minden megy tovább” - ezt már Ókovács Szilveszter, a Duna Tv állománygyűlésén mondta. Az index információi szerint májustól várhatóak leépítések, Ókovács Szilveszter szerint a dolgozóknak „meg kell felelniük az igényeknek, tehát aki eddig is jól dolgozott, ne aggódjon, de aki újságot olvasott, az félhet”. Ókovács szerint a kisebbik köztelevízió költözése talán a jövő év második felében valósulhat meg leghamarabb

A nol.hu tudósítása szerint a tévé munkatársai az állománygyűlés utánra demonstrációt szerveztek, ám Ókovács arra kérte a dolgozókat, hogy ne temessék azt, aki nem halt meg. Miután kiderült, hogy a munkatársak jogviszonya folytatólagos lesz (ez azt jelenti, hogy a munkavállalók megszerzett jogai, szolgálati idő, besorolás, stb. nem vésznek el.), a szakszervezeti tagok elálltak a tervüktől. Virág Péter a tévé szakszervezeti vezetője, ugyan jó hírnek nevezte, hogy a szerződések megmaradnak, a jogviszonyok tovább élnek, arra ugyanakkor nem kaptak választ, hogy ez meddig marad majd így, erre vonatkozóan ugyanis nem kaptak semmiféle információt.

Élő lesz a hírfej

Az MTV-ben is azt mondták az ott dolgozóknak, hogy nem kell tömeges leépítésre számítaniuk, „Aki tud és akar dolgozni, annak munkája lesz, hiszen sok olyan műsort kell csinálni, amire eddig nem volt pénzünk és lehetőségünk” – mondta a Facebookon terjedő idézet szerint Medveczky Balázs vezérigazgató.

Az MTV-ben a dolgozóknak hangsúlyozták, hogy jövőre 15 milliárd forinttal több jut majd a közmédiára. Kérdéseket viszont a Duna Tv-ben, a rádióban és az MTV-ben sem lehetett feltenni, a vezetés egyszerűen kihirdette a változásokat. Egyedül az MTI-ben válaszolt a dolgozók kérdéseire Belénessy Csaba, az intézmény vezetője. A távirati iroda szerinte körülbelül hetven fős marad, a létszám fele újonnan érkezik a tévéktől és a rádióktól, mivel a hírgyártás szervezetileg az MTI-hez kerül majd, amelynek vezetője Belénessy Csaba, aki a Lánchíd rádió főszerkesztője, majd az MTI alelnöke volt, mielőtt kinevezték volna az MTI vezérigazgatójának.

A Népszabadság szerint a hírgyárat a Kunigunda utcai MTV-gyártóbázison alakítják majd ki, és vezetője az MTV jelenlegi hírigazgatója, a kormányváltásig az Echo tv-ben és a Lánchíd rádióban is vezető beosztásban dolgozó, korábban az MTV pécsi stúdiójában dolgozó Élő Gábor lesz.

(forrás: Index, NOL)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Itt a tavasz, ami egyben azt is jelenti, hogy a Hornbach új kampánnyal jelentkezik. Szerencsére nem változtattak az eddig bevált humoros megközelítésen.

Az elektromos hajtásrendszereket fejlesztő és szállító társaság meghívásos tenderen választott ügynökséget.

Szakértőket is bevonnak a  munkába, hogy a rovat edukálja is az olvasókat.

A szpotban a VOLT és a Sziget most csendes helyszíneit járja körbe a Jeep hazai márkanagykövete.

Május 27-én válik elérhetővé 50 ország mellett itthon is a BTS Menü a McDonald'sban.

hirdetés
Legolvasottabb
Legtöbb hozzászólás
hirdetés