hirdetés
hirdetés

Erősödik Európában a média szabadságának korlátozása

2010-07-08
A szocialista EP képviselők szerint a média szabadságát tekintve Magyarország egyike a legrosszabb helyzetben lévő országoknak.

Az Európa Parlament (EP) szocialista frakciója szerint néhány tagállamban fokozódik a média szabadságának korlátozására bevezetett gyakorlat. Különösen Magyarországon, Bulgáriában, Romániában és Olaszországban rossz a helyzet – állítják.

A szocialisták ezért az európai újságíró-szervezetek nagy részének aggodalmára hivatkozva munkacsoportot hoznak létre azzal a céllal, hogy folyamatosan figyelje a szólásszabadság korlátozására, valamint bizonyos tagállamokban a médiaszabályozással foglalkozó intézmények kormányzati befolyásolására irányuló törekvéseket

A bolgár, román és magyar szocialista európai parlamenti képviselők a héten már megtartották első találkozójukat az egyes jobboldali kormányok részéről tapasztalható antidemokratikus lépések és folyamatok elleni küzdelem jegyében, és nyilatkozatot adtak ki, amiben ez áll: „A kormányok bizonyos esetekben a szélsőjobboldali nacionalista pártok segítségével megsértik a demokrácia alapvető szabályait, az intézmények függetlenségét, az emberi jogok védelmét és a média függetlenségét.”

(forrás: MTI)
hirdetés
hirdetés