hirdetés
hirdetés

Főleg a fiataloknak tetszett a Coca-Cola focis szpotja

2018-07-20

Az NRC kutatócég megmérte, hogy mennyire tetszett a fogyasztóknak a Coca-Cola futball-világbajnokságra készült szpotja. A nézői tetszés és a márkailleszkedés terén is jól teljesített.

Az NRC által elvégzett kutatáshoz egyrészt készült egy valós idejű tetszési index is, amely a szpot történéseivel egyidejűleg mutatja azt, hogy a fogyasztónak mennyire tetszik az, amit lát (a kutatásban résztvevőknek egy csúszkát húzogatva kellett az aktuális tetszési faktort beállítaniuk). 

A videón látszik, hogy a szpot elején a kezdődő futballmeccs nem kelti fel a három vizsgált korosztály (18-29, 30-49, 50-59 évesek) közül főleg a fiatalok érdeklődését, ugyanakkor a zene és a dinamikus jelenetek rájuk vannak a legnagyobb hatással, miközben a másik két korcsoport is pozitívan reagál. A fiatal korcsoport érdeklődése hamarosan ismét rohamosan csökkenni kezd, az első konkrét márkamegjelenés a másik két korosztálynál is lejtőre teszi az érdeklődést.

A gólhelyzetnél fokozódik a tesztnézők izgalma, a gólhelyzetről való lemaradásra ők is negatívan reagálnak, de az elejtett kóla jelenete oldja a feszültséget, míg Jason Derulo megjelenése a fiatalok recepcióját javítja, a 30-49-nek is tetszik, az idősek tetszése viszont csökkenni kezd. A végső, szöveges geg leginkább a 30-49 éveseknek tetszik, a 18-29 évesek az NRC szerint nem annyira érzékenyek a szövegre, az ő tetszési indexe inkább a látottakkal változik. 

"A tökéletes meccsélményhez kell egy Coca-Cola" mondattal egyik korcsoport sem ért egyet, de a márka és a világbajnokság hivatalos logójának megjelenésekor valamelyest javul a tetszési index.

A tesztnézőket a film végeztével különböző szempontok alapján kérdezték ki a látottakról. A hazai reklámszpotok benchmarkjához (a benchmarkról részletesen lásd keretes írásunkat - a szerk.) képest minden dimenzióban jobb értékeket mért az NRC a Coca-Cola szpotjára. Bőven átlag fölötti mértékben tetszett a fogyasztóknak a reklámszpot kreatívja, és az átlaghoz képest jobban illeszkedett szerintük a márkához.

A reklámszpot egyes elemeit (szereplő, történet, szöveg, zene és hangulat) vizsgálva is magasan az átlag fölötti értékeket mutat a kutatás: 

A nézők 58 százaléka kizárólag pozitív elemeket említett a szpot kapcsán, 27 százaléknak tetszett, de említett negatív elemeket is, míg részben vagy egészében csak összesen 15 százalék utasította el. A negatív megjegyzések szinte kizárólag a focival kapcsolatban jelentek meg. 

A szpot imázsértékei is jóval a benchmark érték fölött vannak, és elsősorban a fiatalos, modern, trendi, érthető és humoros imázselemek mentén építették a márkát. A szpot után a nézők háromnegyede mondta azt, hogy biztosan vagy valószínűleg vásárolna a termékből.

 

A kutatásról

A kutatás mintaelemszáma 300 fő volt, a kutatásban 18-59 évesek vettek részt, ők mind az NRC Netpaneljének a tagjai. Az adafelvétel időpontja 2018. március volt, online kérdőíves módszerrel. A tagokat többszörösen rétegzett, véletlen mintavétellel választották ki, így a minta reprezentatív korcsoportra, nemre, végzettségre és lakóhelytípusra is. Fontos kiemelni, hogy a kutatást nem a hirdető rendeli meg, ezeket az NRC azért végzi el, hogy növeljék a benchmarkjukat (lásd alább). 

Az NRC Spotlight Diganosztikai Rendszere három szempontból vizsgálja a reklámok hatékonyságát. A közel 200 reklámot és 100.000 választ tartalmazó benchmark rendszer segítségével akár szektorspecifikusan is összehasonlíthatóak a reklámok alapértékei, így tudósítva arról, hogy a szpotunk hogyan is szerepel a versenytársakhoz képest. A real-time tetszésérték a kreatív egyes jeleneteit értékeli, míg a Spotability rendszer szemkamerás vizsgálat segítségével mutatja ki, hogy a reklámban megfelelően sikerült-e a márkázás.

Fülöp István

(forrás: Kreatív Online)
hirdetés
hirdetés