hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kína - e-háború

Kína blokkolja a megújuló tibeti zavargásokat dokumentáló YouTube-videókat, a Tibet elnyomása ellen fellépő vagy arról tudósító szervezetek postafiókjait pedig vírusos levelek öntik el – írja az SG.hu. A jelek szerint a kínai kormányzat az interneten is fellép a szólásszabadság ellen.
hirdetés
Tibetben és fővárosában, Lhászában néhány napja törtek ki a tibeti népfelkelés 49. évfordulóján a zavargások, amelyeket a helyi kínai csapatok levertek. Kína azonban nem csak a valós életben lépett fel drákói szigorral, hanem az interneten is. Miután körülbelül egy tucat videó jelent meg a YouTube-on, a kínai hatóságok a Danwei.org nevű honlap szerint azonnal blokádot vezettek be a honlap ellen. A YouTube-ot meglátogató kínai felhasználók a letiltásnak köszönhetően többnyire csak üres oldalakkal találkoztak. A cenzúra működésének köszönhetően a helyi és hivatalos oldalakon egyébként semmilyen, a zavargásokat mutató felvétel nem látható.

A bécsi Der Standard szerint, ha Kína túl keményen jár el az ügyben, azzal az olimpia bojkottját kockáztatja. A zürichi Tages-Anzeiger így fogalmaz: „Ha Rogge még most is a hallgatást választja, akkor a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elveszti minden szavahihetőségét.” A dalai láma ugyanakkor nem szólított fel az olimpia bojkottjára. „A kínai népnek szüksége van arra, hogy büszkének érezhesse magát. Kína megérdemli, hogy otthont adhat az olimpiai játékoknak. Emlékeztetni kell Pekinget arra, hogy megfelelő vendéglátónak kell lennie” - mondta.

A videomegosztók letiltása mellett a Tibet-barát csoportoknak vírusokkal is meg kell küzdeniük: Mint Matt Whitticase, a Kampány a Szabad Tibetért szervezet szóvivője elmondta, egy nap kétpercenként kap durva, Tibet-ellenes tartalmú hívásokat irodájába és mobiltelefonjára, miközben a háttérben kínai hazafias dalok hallatszottak. Azt ugyan nem tudta megállapítani, hogy honnan jönnek a hívások, de a telefonálók többsége kínai akcentussal beszélt angolul.

Hasonló zaklatásokról számolt be Lhadon Tethong, a Diákok a Szabad Tibetért szervezet igazgatónője, akinek New York-i irodájába érkeztek a fenyegetések. Közben olyan e-mailek érkeztek tömegével számítógépes rendszerükbe, amelyeket „kétségbeesett tibetiek” írtak, szép, megható stílusban, és arra szólítottak fel, hogy nyissák meg a csatolt fotókat, melyek azonban vírust tartalmaznak.

E jogvédő szervezetek tagjai egyébként ugyanúgy nem juthatnak be egy hete Tibetbe és a más, zavargások sújtotta kínai területekre, mint a külföldi újságírók.
(forrás: SG.hu)
hirdetés

kapcsolódó linkek

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
Legolvasottabb
Legtöbb hozzászólás
hirdetés

Itt a tavasz, ami egyben azt is jelenti, hogy a Hornbach új kampánnyal jelentkezik. Szerencsére nem változtattak az eddig bevált humoros megközelítésen.

Az elektromos hajtásrendszereket fejlesztő és szállító társaság meghívásos tenderen választott ügynökséget.

Szakértőket is bevonnak a  munkába, hogy a rovat edukálja is az olvasókat.

A szpotban a VOLT és a Sziget most csendes helyszíneit járja körbe a Jeep hazai márkanagykövete.

Május 27-én válik elérhetővé 50 ország mellett itthon is a BTS Menü a McDonald'sban.

hirdetés
hirdetés