hirdetés
hirdetés

MAKSZ - újra rangsorolt

2007-12-12
A Magyarországi Kommunikációs Ügynökségek Szövetsége (MAKSZ) összeállította tagvállalatai rangsorát. A szövetségtől kapott információ szerint 2001 óta először újra szerepelnek a listán a kreatívügynökségek, ugyanis kidolgoztak egy olyan értékelési rendszert, amellyel a szereplők egyetértenek.
A 46 ügynökséget tömörítő MAKSZ 2001 óta először adott ki olyan ügynökségi rangsort, amelyben nemcsak a média- és a BTL ügynökségek, hanem az ATL-re szakosodott cégek is szerepelnek.

A szövetség több mutatószám alapján rangsorolta a reklámügynökségeket: a teljesítményindex arról ad tájékoztatást, hogy tavaly milyen üzleti teljesítményt mutattak a cégek az esetleges médiatevékenységüktől függetlenül. Emellett a dolgozók létszáma és a különböző reklámfesztiválokon elért eredmények alapján is vizsgálták az ügynökségeket.

A teljesítményindex alapján a reklámügynökségi lista első három helyezettje sorban: Young & Rubicam (Y&R), Café Csoport, Grey. Ezt a listát a MAKSZ számok nélkül adja közre, mivel több nemzetközi hálózathoz tartozó ügynökség nem szolgáltathat adatot.

A Café Csoport az ügynökségi létszám alapján lett az első, második a Y&R, míg harmadik helyen a DDB Budapest végzett. A reklámszakmai díjak alapján a DDB Budapest szerepel a lista élén, a Grey-t pedig a Y&R követi.

A 2006. évi nettó árbevétel alapján összeállított médiaügynökségi listát az egy cégcsoportba tartozó OMD és a GFMO vezeti, második helyen a MindShare és Media Insight szerepel, a harmadik pedig az Initiative Media és a CMS Brand Connection.

A különböző profilú BTL ügynökségeket a MAKSZ nem a forgalmi adatok alapján rangsorolta, hanem helyette úgynevezett „ügynökségi értékelő kártyákat” hozott nyilvánosságra, melyekből az üzleti teljesítmény egyes mutatói mellett, a különböző szakmai eredmények is helyet kaptak.


Reklámversenyek értékelése

Fődíj Arany Ezüst Bronz Döntőbe jutás
- Kreatív Reklámverseny
- RMB
- Golden Hammer
15 pont 10 pont 7 pont 4 pont 1 pont
- Arany Penge
- EFFIE
25 pont 20 pont 15 pont 10 pont 2 pont
- Golden Drum 50 pont 40 pont 30 pont 20 pont 10 pont
- Euro Effie
- Eurobest
- EPICA
- ADCE
70 pont 50 pont 40 pont 30 pont 13 pont
- New York Festivals 80 pont 60 pont 50 pont 40 pont 15 pont
- Clio
- One Show
- D&AD
100 pont 80 pont 70 pont 60 pont 30 pont
- Cannes 120 pont 100 pont 80 pont 70 pont 40 pont
(forrás: Kreatív Online)
hirdetés
hirdetés