hirdetés
hirdetés
hirdetés

Mérőszámok

Interjú Rolando Stallival, az AGB Group egyik tulajdonosával

Az AGB Hungary fennállásának tizedik évfordulója alkalmából rendezett fogadáson az AGB Group egyik tulajdonosa, Rolando Stalli is megjelent. Az olasz szakembert a televíziós nézettségmérésben szerzett tapasztalatokról, az eredmények illegális befolyásolásáról, illetve a nézettségmérés előtt álló kihívásokról kérdeztük.
hirdetés

Az első televíziós nézettségmérő rendszert Olaszországban 1976-ban állította üzembe az LCM Graman. Ma az AGB Group világszerte közel húsz országban van jelen. Hogyan látja az elmúlt két évtizedet? Melyek a fejlődési időszak legfontosabb tapasztalatai?
– A fejlődési utat valóban jól érzékelteti, hogy az Olaszországból kiinduló cég jelenleg a világ tizenhét országában végez műszeres nézettségmérést. Az AGB Group több mint tíz évvel ezelőtt eldöntötte, hogy tevékenységét erre a területre koncentrálja. Ennek megfelelően minden szolgáltatásunk e tevékenységi körhöz kapcsolódik, és jelenleg a világpiacon egyedül a mi cégünk az, amely teljes egészében ennek szenteli magát. A jelentős megbízásoknak köszönhetően újabbnál újabb feladatok állnak előttünk, amelyeknek megoldása hasznos tapasztalatokkal gazdagítja a céget. Az első időszak fontos tanulsága volt, hogy a panelek felállítása és működtetése menynyire eltérő feladatot jelent, és menyire különböző módszereket igényel.

A nemzetközi terjeszkedés során pedig azt is megtanultuk, hogy az ezzel kapcsolatos teendők még országonként is változhatnak. Mivel a munkánk minősége jelentős részben függ az általunk fejlesztett és használt szoftverektől, a szoftverfejlesztés terén is sok hasznos dolgot tanultunk. A fejlődés legfontosabb tapasztalatát azonban kétségtelenül az jelenti számomra, hogy állandóan készenlétben kell állni az új technológiák kezelésére, hiszen a villámgyors technikai fejlődés révén egyre újabb kérdésekre kell válaszokat adnunk. Hogy csak egy példát említsek, egyre több országban kell felkészülnünk a digitális televízió megjelenésére. Ráadásul minden egyes piacon törekedni kell arra, hogy alkalmazkodjunk a piaci szereplők egyedi igényeihez és elvárásaihoz.

Ha már az igényeket és elvárásokat említette, nem kerülhetjük meg a műszeres nézettségméréssel kapcsolatban felmerülő problémákat sem. Nemrégiben az Egyesült Királyságban okozott némi fejtörést a médiapiaci szakembereknek, hogy a nézettségmérési rendszer bizonyos változtatása miatt kiderült: a televíziózásra fordított idő kevesebb a korábban mértnél. Említhetnék azonban magyarországi példákat is: nálunk is vannak olyan piaci szereplők, amelyek időnként kritizálják az AGB rendszerét. Mit tesznek az ezekhez hasonló problémák megoldása érdekében?
– Kétségtelen, hogy szinte minden piacon akadnak, akik nem elégedettek az általunk mért eredményekkel, és ennek a véleményüknek időnként hangot is adnak. Természetesen nem hagyjuk figyelmen kívül a kritikákat, hiszen sokat tanulhatunk belőlük. A problémák azonban minden országban más és más formákban jelentkeznek, így a megoldásuk is eltérő módszereket igényel. Magyarországon nagyon jó, konstruktív kapcsolatban állunk a televíziókkal, a Magyar Televízióval, az RTL Klubbal és a tv2-vel egyaránt, és rendszeresen konzultálunk velük, hogy közösen keressünk a problémák megoldását. Kétségtelen tény azonban, hogy a televíziók közötti kiélezett verseny okoz bizonyos feszültségeket a magyar médiapiacon, hiszen minden nagy csatorna vezető akar lenni.

Az AGB a legtöbb országban monopolhelyzetben van, ami bizonyos esetekben újabb kritikák forrása. A televíziós nézettségmérésben mennyiben jelent előnyt és mennyiben okoz gondot a verseny hiánya?
– A monopolhelyzet sok tekintetben nem túlzottan szerencsés dolog, bár az átlátható verseny és a médiapiac egészséges fejlődése szempontjából mindenkinek az az alapvető érdeke, hogy közös, összevethető számokból dolgozzunk. A televízióknak is az a jó, ha létezik egy olyan egységes mérőszám, amelyet a hirdetők és az ügynökségek is elismernek és használnak. Más kérdés azonban az auditálás. Azt teljesen rendjén valónak tartom, hogy auditálják a mérőrendszerünket, hiszen ez a folyamat szintén hozzájárul az egységes mérőszám használatához. Bizonyos országokban külső cég vagy cégek ellenőrzik a munkánkat, de természetesen létezik saját, belső auditrendszerünk is – egy svájci csapat –, amely minden fázist ellenőriz. Úgy vélem, ez az utóbbi megoldás lényegesen olcsóbb a külső cég bevonásánál.

A külső és belső ellenőrző rendszer ellenére előfordult már olyan eset, hogy valaki illegális módszerekkel akarta befolyásolni az eredményeket?
– Korábban Olaszországban is megesett, később pedig Görögországban és Törökországban is előfordult, hogy egy-egy piaci szereplő törvénytelen módszerekkel próbálta javítani pozícióját. Ez azonban teljesen felesleges erőfeszítés, hiszen bárhogyan is kozmetikáznák a nézettségi mutatókat, az emberek úgyis azt néznek, amit akarnak, és hamarosan fény derül a „turpisságra”. Az ilyen etikátlan magatartás hosszú távon mindenképpen haszontalan.

Külső szemlélőként milyen tapasztalatokat szerzett a magyar televíziós piacról? Nemzetközi összehasonlításban milyen a magyar csatornák helyzete?
– Lényegében 1993 óta ismerem a magyar televíziós piacot, és ez alatt az idő alatt számos említésre méltó folyamatot volt alkalmam megfigyelni. Érdekes, hogy az egykor egyeduralkodó „MTV-iskolából” indult szakemberek a többi csatornához kerülve hogyan formálták azokat az adókat, és azóta is hogyan alakítják a magyarországi piaci versenyt. Mivel ebben az országban jelenleg csupán három országos földfelszíni sugárzású televíziós frekvencia van és azok közül csak kettő kereskedelmi, kívülről nézve egészen érdekes párharc figyelhető meg a két országos kereskedelmi televízió között.

Tapasztalataim szerint a magyarországi televíziós piac igen hamar elért egy bizonyos értékelhető fejlettségi szintet. Ez a fejlődési tempó mindenképpen említést érdemel. A legfontosabb különbség a magyar és az általam ismert többi televíziós piac java része között az, hogy Magyarországon viszonylag olcsó a televíziós reklámozás. Ez természetesen a reklámpiacon a televízió túlsúlyát eredményezi, és olyan versenyhelyzetet teremt a különféle médiumok között, amely más országokban nincs, vagy csak kisebb mértékben érzékelhető.

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
Legolvasottabb
Legtöbb hozzászólás
hirdetés

Itt a tavasz, ami egyben azt is jelenti, hogy a Hornbach új kampánnyal jelentkezik. Szerencsére nem változtattak az eddig bevált humoros megközelítésen.

Az elektromos hajtásrendszereket fejlesztő és szállító társaság meghívásos tenderen választott ügynökséget.

Szakértőket is bevonnak a  munkába, hogy a rovat edukálja is az olvasókat.

A szpotban a VOLT és a Sziget most csendes helyszíneit járja körbe a Jeep hazai márkanagykövete.

Május 27-én válik elérhetővé 50 ország mellett itthon is a BTS Menü a McDonald'sban.

hirdetés
hirdetés