hirdetés
hirdetés

A föld alatti vizek országa leszünk

2010-11-26

Kevesebb feladatot, de hatékonyabb, koncentráltabb működést tervez a Magyar Turizmus Zrt. új vezetése.

Kevesebb feladatot, de hatékonyabb, koncentráltabb működést tervez a Magyar Turizmus Zrt. új vezetése, Horváth Gergely vezérigazgató az MTI-nek elmondta: feladatuk a beutazó és a belföldi turizmus ösztönzésével a kereslet erősítése.

A Magyar Turizmus Zrt. (MT Zrt.) a jövő évi marketingtervében a külföldi vendégéjszakák 3,4, a belföldiek 2,7, és a konferencia turizmushoz kapcsolódó vendégéjszakák számának 5 százalékos növekedésével számol.

Horváth Gergely szerint ehhez egyebek mellett belföldön szemléletváltásra van szükség, arra, hogy a belföldi pihenés társadalmilag elfogadottabbá váljon. Rámutatott, fel kell hívni a belföldi lakosság figyelmét az országban történő izgalmas és vonzó eseményekre és rendezvényekre. Ez persze nem jelenti azt, hogy a Magyar Turizmus Zrt. egy-egy eseményt kívánna pénzügyileg támogatni - jelentette ki, hozzátéve, hogy ez szerinte nem is feladata a társaságnak.

A vezérigazgató elmondta, szakítanak azzal a korábbi rendszerrel, miszerint belföldön minden évben más és más turisztikai témát helyeznek középpontba.

A belföldi turizmus élénkítésében kiemelkedő szerepük van a helyben létrejövő, alulról építkező, az önkormányzatok és a vállalkozások összefogásán alapuló turisztikai desztináció menedzsment (TDM) szervezeteknek - mondta a vezérigazgató. "Nem biztos, hogy a helyi ügyeket jobban meg tudjuk innen oldani" - jegyezte meg.

A TDM rendszeren belül a régiós központok 2012-re, 2013-ra állhatnak fel.

A külpiaci stratégiában a legnagyobb hangsúlyt a turisztikai márkaépítés kapja - ismertette a vezérigazgató. Így a víz és a rekreáció lesz az a téma, amellyel külföldön igyekszik felhívni a figyelmet Magyarországra a nemzeti turisztikai marketingszervezet.

A vezérigazgató úgy látja, hogy a jövő évi költségvetésben szereplő turisztikai sarokszámok alapján ezt a munkát nem lehet maradéktalanul elvégezni. Horváth Gergely szerint az Országgyűlés Sport és turizmus bizottságának elnöke által bejelentett emelés - a Turisztikai Célelőirányzat és a turisztikai marketingtámogatás vonatkozásában - azonban már lehetővé teszi a tervek végrehajtását.

Bánki Erik szerdán azt mondta, hogy a Fidesz 2011-re pluszpénzeket adna a turizmus területének: megemelné a marketingkiadások összegét, kompenzálná az idegenforgalmi adóbevételeket, és többletforrást biztosítana ahhoz, hogy minél több légi járat érkezhessen Magyarországra. A Fidesz 2011-re 6,5 milliárd forintra emelné a turisztikai marketingtámogatás összegét.

A jövő évi költségvetésben a turisztikai célelőirányzat kerete 5,225 milliárd forint. A Magyar Turizmus Zrt. működését ebből finanszírozza az állam. A társaság az idén 5,6 milliárd forintból működött.

A szervezet átalakításáról szólva Horváth Gergely elmondta: nem költséghely, hanem költségnem alapú tervezést indítanak, a letisztult feladatokat pedig hatékonyabban, racionálisabban igyekeznek ellátni.

A vezérigazgató megerősítette, hogy a jövő évben további 20 százalékos megtakarításra lát reális esélyt a működési jellegű költségek esetében. Úgy vélte, ezek nem feltétlenül járnak létszámleépítéssel, a cél a hatékonyabb működés.

(forrás: MTI)
hirdetés
hirdetés