hirdetés
hirdetés

Pénzbírság egy fenyegető tweetért

2010-11-29

Lezártak egy repteret és ezért nem tudott randevúra utazni egy brit férfi. Dühében azt posztolta a Twitteren, hogy ha nem kapja össze magát a reptér, akkor a magasba röpíti. 

Paul J. Chambers januárban került bajba, amikor egy hóvihar következtében gépe nem szállhatott fel a doncasteri repülőteréről. A brit férfi éppen egy észak-írországi nőhöz indult volna, akit az interneten ismert meg, és mint mindenről, erről a közbejött akadályról is a Twitteren tájékoztatta ismerőseit. "A büdös francba, lezárták a Robin Hood repteret" - írta a 26 éves Chambers, aki 690 partnerrel rendelkezett a közösségi portálon. "Egy hetetek van arra, hogy összekapjátok magatokat, különben a magasba röpítem a repülőteret!" - tette hozzá tréfálkozva.

Erre a brit hatóságok lefoglalták laptopját és a mobiltelefonját is, fenyegető üzenet nyilvános terjesztése miatt első-, majd másodfokon is elítélték, és átszámolva mintegy kétmillió forintnyi bírságot kell fizetnie.

A döntésre reagálva Chambers támogatói is feltették a portálra a reptérrobbantó üzenetet, többek között a brit miniszterelnök Downing Street-i rezidenciája, Doncaster városa, a londoni Gatwick repülőtér, a washingtoni Fehér Ház, egy hokiklub is. Közülük azonban még senkit nem vettek őrizetbe. 

Az ítéletet hozó, Jacqueline Davies bírónő szerint bármely normális embert megrémített volna az üzenet, ezért ítélték el Chamberst. A férfi egyébként megszállott twitterező: a drága üzenet előtti 11 hónapban 14 ezer tweetet küldött barátainak, és hiába próbálta elmagyarázni a bírónak, hogy a közösségi portál használói úgy fogalmaznak, ahogy a baráti körben szoktak.

(forrás: MTI)
hirdetés
hirdetés