hirdetés
hirdetés
hirdetés

Rádiók, hallgatók, hirdetések

Alábbi összeállításunkban a rádióhallgatási szokások aktuális alakulását és az ehhez kapcsolódó hirdetői megjelenéseket vizsgáljuk a Szonda Ipsos rádiós adatokat feldolgozó Navigátor programjának, a Gallup Media Monitorának és az Expend Kft. Reklámköltés analízise segítségével.
hirdetés
Elemzésünk bevezetőjében fontosnak tartjuk leszögezni, hogy a rádióhallgatással kapcsolatos adatok felvétele ugyanúgy a naplós módszerrel történik, mint eddig. Reinhard Veronika (Szonda Ipsos – kiadói igazgató) szerint az adatok felvétele a rádiós piacon még nehezebb, mint a tv-mérés, hiszen rádiót egy napon belül is több helyen (autóban, konyhában, munkahelyen) több különböző készüléken is hallgatunk, így ennek műszeres mérése rendkívül költségigényes lenne. A rádiós piac mérése a több állomás miatt nagyobb mintaszámot is igényel, mint a televíziócsatornák nézettségének vizsgálata, ahhoz, hogy minden csatorna hallgatóira kellő reprezentativitás alapján tudjunk következtetni. A helyzetet bonyolítja, hogy egyes osztott frekvenciákon több adó működik, és a hallgatók is kapcsolgatnak, váltogatják a frekvenciákat. Hollósné Varga Ilona (Magyar Gallup Intézet-project igazgató) elmondta, hogy ezért a naplós módszer mellett a Gallup budapesti és regionális központjaiból telefonos megkérdezésekkel is méri az elektronikus médiumok „fogyasztását”.

Élmezőny a hallgatók számának tükrében

A rögzített adatokat természetesen nagyon sokféle szempont szerint értékelhetjük, és saját érdekeik szerint minden adatfelhasználó meg is teszi ezt. Mi egy célcsoport vizsgálatával, a hirdetők számára leggyakrabban kiemelt 18 és 49 év közötti, legalább érettségivel rendelkező, aktív keresők vizsgálatával, 1998 szeptemberi és októberi adatok felhasználásával szeretnénk bemutatni e kör rádiópreferenciáját.

A Szonda adatai alapján azt látjuk, hogy a Sláger Rádió működésének egy éve alatt az élmezőnybe került csatorna robbanásszerű fejlődése folytatódik, a hallgatók közel egyharmada őket választja. Az országos Danubius és a regionális rádióként működő Juventus korlátozott foghatósága ellenére, az utóbbi az országos listán 15%-os részesedést szerzett népszerűsége is töretlen. Közel ilyen eredményt ért el (és ezzel megelőzte a Magyar Rádió két csatornáját) az öt legnagyobb adót követő többi rádió összesen, ami a helyi rádiók erejét bizonyítja.

Az átlagos napok hallgatottságának időbeli lefutási görbéit vizsgálva, a Sláger Rádióé szinte egész nap a legmagasabb pozícióban található. A reggeli időszakban a Danubius egyedi hangvételével és a Kossuth megtartott tradícióival osztozik. A Krónika még mindig elsődleges hírforrása a részletesebb tájékoztatást igénylőknek, ami jól látszik a Kossuth hallgatottságának reggeli, déli és esti csúcsain. A másik egykori főadó, a Petőfi Rádió az „öt nagy” legkisebbike lett, amelynek népszerűségén a Magyar Rádió mégoly bátor próbálkozása, Csiszár Jenő megszerzése sem változtatott jelentős mértékben. Talán ennek is köszönhető, hogy az „Apukám világa” januártól nem hallható a Petőfin.

Hétköznap vagy hétvégén, otthon vagy munkahelyen?

A hétköznapok egyik legérdekesebb eleme a Juventus hallgatottságának este 6 órakor történő megugrása. Míg más adók hallgatottsága a vélhetően televízióhoz távozó „fogyasztók” miatt folyamatosan csökken, a Juventus kívánságműsorának népszerűsége az egész országra vetítve szinte megegyezik az „első” országos rádióéval, vagyis saját foghatósági területén jóval meghaladja azt. A hét vége adatai a Szonda felmérése szerint jellegükben és arányaikban szinte megegyeznek a hétköznapok hallgatottságaival.

A Media Monitor adatai alapján nőtt a rádiózásra fordított idő, és érdemes megvizsgálni azt is, hogy hol, milyen körülmények között melyik rádiót hallgatják, hiszen kiemelve csak két jellemző helyszínt, a munkahelyet és az otthont, az ottani rádióhallgatási szokások között észrevehető a különbség.

A hétköznap és a hét vége között, az adott időszakban hallgatott rádiók százalékos megoszlásában csak kicsi a különbség (talán csak a munkahelyeken lehet értékelhető eltérés, ahol azonban a hét vége alacsonyabb hallgatottsága is befolyásoló). A két helyszín összehasonlításában azonban kitűnik, hogy az otthoni (talán a kisrádiókon, a konyhai) készülékeken még mindig magasabb a Kossuth és Petőfi hallgatottsági aránya (hétköznapokon otthon 17 és 12 %), mint a munkahelyeken (csak 7 és 8 %).

Rádióhallgatottság

és reklámköltések

A hirdetői reklámköltések általában követik a hallgatottságot – mutatott rá Szaladnya Krisztina, az Expend Médiafigyelő Kft. média menedzsere. Az aktuális időszakra érvényes tarifaárakon történő reklámköltési adatok rögzítése alapján megállapítható, hogy 1998 szeptemberében a tradicionális Kossuth, a regionális Juventus és az országos Danubius rádióadók esetében a reklámköltések éa az adók népszerűsége között, ha nem is pontos, de nagyságrendi párhuzamot lehet vonni.

A három adóra vonatkozó reklámköltés alapján a Kossuth bevétele 56, a Juventusé 89 százaléka a Danubiusénak. A Kossuth napi reklámeloszlásának vizsgálata a reggeli Krónika vezető szerepét, a műsor tradicionális fontosságát mutatja. Az Esti Krónika reklámbevétele már alig különbözik a vizsgált azonos időtartamú délelőtti és a délutáni műsorrészek bevételétől.

Vadász Gaszton, a Juventus kereskedelmi igazgatója szerint a hallgatottság és a reklámmegrendelések között nincs feltétlenül egyenes arányosság. A reklámmegrendelés árát nem lehet figyelmen kívül hagyni, hiszen a hirdetők a kevésbé hallgatott sávban olcsóbban, sokszor aránytalanul olcsóbban, kedvező CPT értékekkel tudnak megjelenni.

A rádióhallgatási szokások egy másik speciális szegmense az autóban való rádiózás, amelynek többtényezős összefüggéseivel a következő lapszámban foglalkozunk.

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
Legolvasottabb
Legtöbb hozzászólás
hirdetés

Itt a tavasz, ami egyben azt is jelenti, hogy a Hornbach új kampánnyal jelentkezik. Szerencsére nem változtattak az eddig bevált humoros megközelítésen.

Az elektromos hajtásrendszereket fejlesztő és szállító társaság meghívásos tenderen választott ügynökséget.

Szakértőket is bevonnak a  munkába, hogy a rovat edukálja is az olvasókat.

A szpotban a VOLT és a Sziget most csendes helyszíneit járja körbe a Jeep hazai márkanagykövete.

Május 27-én válik elérhetővé 50 ország mellett itthon is a BTS Menü a McDonald'sban.

hirdetés
hirdetés