hirdetés
hirdetés
hirdetés

Régi márka új köntösben

Boci, Zwack Unicum, Biopon – megannyi név, amelyek a minőséget jelentették az „átkos években” mindannyiunk számára. A napjainkat jellemző árudömpingben azonban a „régi márkaíz” már nem elegendő ahhoz, hogy ezek a termékek felvegyék a versenyt a modern kommunikációs stratégiai háttérrel rendelkező, új brand-ekkel.
hirdetés
A Nestlé úgy döntött, hogy a Boci márkanév alatt új terméksorozatot dob piacra. Ennek keretében tavaly év végétől már kaphatók az ízesített táblás csokoládék (mogyorós, mogyorós-mazsolás és egyéb gyümölcsízesítésű táblák), idén őszön pedig megjelentek a kekszes szeletes édességek is, illetve december közepén kerül a boltokba a töltött táblás csokoládé.

A Nestlé Magyarország korábban csak a táblás csokoládék piacán volt jelen a Boci márkával, azonban idén ősszel elkezdték gyártani és forgalmazni a szeletes kivitelezésű Boci csokoládét is. A termékcsalád új tagjának piacra dobását két tényező indokolta: egyrészt az eladási eredmények – amelyek szerint a Boci csokoládé a Milka márkával holtversenyben piacvezető a táblás csokoládék szegmensében – azt tükrözték, hogy a Boci márkában hatalmas lehetőségek rejlenek.

Másrészt figyelembe kellett venni azt a piaci trendet, hogy a csokoládéforgalom 60%-át nem a táblás édességek, hanem a szeletes kivitelben készült csokoládék adják – fejtette ki Cseke Dóra, az Ammirati Puris Lintas senior account directora.

A kutatási adatok azt tükrözték, hogy a Boci csokoládét elsősorban a nagyszülők (60–70 évesek) korosztálya vásárolja, míg a szülők (30–50 évesek) generációja és a gyerekek kevésbé keresik.

Az üzletpolitikai váltás hátterében az a cél állt, hogy a Nestlé a Boci márka újabb és újabb típusaival terjeszkedjen, és nagyobb részesedést vívjon ki a különböző csokoládészegmensekben. A cél eléréséhez azonban nem volt elég egyszerűen megtervezni és piacra dobni az új termékeket, hanem be is kellett mutatni azokat a vásárlóközönségnek. A termékbevezetés kulcsfontosságú tényezője természetesen a Boci márkanév új imidzsének kialakítása lett – mondta Cseke Dóra.

A 60-70 évesek a fő Boci-evők
Az új kivitelezésű csokoládék bemutatkozását segítő kommunikációs stratégia első lépéseként a Nestlé megrendelt egy piackutatást, amely a Boci márkanév és csokoládé ismertségét, illetve a hozzá fűződő vásárlói szokásokat vizsgálta, valamint hangsúlyozottan foglalkozott a termékvásárlói kapcsolattal is. A kutatási adatok azt tükrözték, hogy a Boci csokoládét elsősorban a nagyszülők (60–70 évesek) korosztálya vásárolja, míg a szülők (30–50 évesek) generációja és a gyerekek kevésbé keresik. Ennek oka a történelmi háttérben keresendő, hiszen az idősödő korosztályokat kevésbé célozták az elmúlt tíz évben ide érkezett új csokoládémárkák és termékek, így ezek a vásárlók a reklámüzenetek figyelembevétele helyett saját tapasztalataikra és emlékeikre hagyatkozva a korábban megszokott és megszeretett Boci csokoládét választották unokáiknak és a családnak egyaránt. Ezzel szemben a fiatalabb fogyasztói rétegek sokkal nyitottabbak az új brand-ekre és ezek reklámhadjárataira, ez tükröződik a vásárlói szokásaikban is. A Boci ugyanis ennek a korosztálynak egyszerűen csak egy nosztalgikus név, amelyre kellemes emlékezni, azonban ez az érzés nagyon távol állt a hatékony image-től, amely tényleges fogyasztást generál. Cseke Dóra elmondta: volt egy nagyon pozitív tanulsága is a kutatásnak: tekintet nélkül a korosztályokra szinte mindenki ismerte a Boci sajátos, finom ízét, amely olyannyira rögzült az emberekben, hogy több termék közül is biztosan felismerték.

Íz és nosztalgia a kommunikációban
A kutatás eredményeit elemezve több központi kérdés vetődött fel a kommunikációs stratégia kidolgozása során – nyilatkozta az account director. Hogyan lehet a Boci történelmi márkát megfiatalítani úgy, hogy az újonnan kialakult image ne idegenítse el az emberektől a terméket, hanem ellenkezőleg, felhasználva a nosztalgikus, kellemes érzelmi töltetet még sikeresebbé váljon? Milyen módon lehet leginkább megcélozni a felnőtt 20–50 év közötti, potenciális vásárlóközönséget úgy, hogy az idősebb fogyasztók és a fiatalok is egyaránt vevők legyenek a kommunikációra?

A Nestlé marketingcsapata tisztában volt azzal, hogy nem elég egyszerűen csak bemutatni egy márkavilágot, hanem azt fel kell fedeztetni a fogyasztókkal és a felfedezés után ki kell alakítani egy folyamatos márkavásárló viszonyt. Ennek megvalósításához elengedhetetlen az image tudatos építése, valamint a reklámok kreatív, egyedi megfogalmazása, amely felkelti a közönség figyelmét.

Tordai Péter, a Lintas kreatív igazgatója kifejtette, hogy a kutatási eredmények tükrében és az ügyféllel való egyeztetések után több kreatív elképzelés született. Az egyik kommunikációs vonal központjában az „egyszerűség bölcsessége” állt, míg a másik elképzelés az ízre és az érzelmekre építette fel a stratégiát. Az első irányvonalat azért vetették el, mert a reklámok rendkívül szofisztikált, bonyolult üzenetet hordoztak volna, vagyis a felszínen egy nagyon egyszerű gondolat tárult volna fel, de a mélyben megbúvó, valóban hatásos jelentést a közönségnek kellett volna önállóan megfejteni. A kreatív igazgató véleménye szerint azonban a hatás érdekében nem szabad túlzott mértékben megterhelni a fogyasztókat nehezen értelmezhető rejtvényreklámokkal.

A Nestlé marketingcsapata tisztában volt azzal, hogy nem elég egyszerűen csak bemutatni egy márkavilágot, hanem azt fel kell fedeztetni a fogyasztókkal és a felfedezés után ki kell alakítani egy folyamatos márkavásárló viszonyt.

Végül úgy döntöttek, hogy a jól ismert ízre és az ízzel kapcsolatos érzelmekre összpontosítva építik fel a kampányt. Így született meg a „csak a Boci csokit lehet ennyire szeretni”. A szlogen pedig a gyártó-forgalmazó legmagasabb célját idézi, vagyis azt, hogy ha egy vásárló csokoládét vesz, akkor automatikusan a Boci márkára asszociáljon. A „Minél inkább csoki, annál inkább Boci” verbális üzenet tulajdonképpen pszichológiailag is formálja a vásárlói attitűdöket azon kívül, hogy egy nagyon egyszerűen érthető üzenet egyben.

A szakember elmondása szerint a kampány kidolgozásakor a legnagyobb problémát az jelentette, hogy nehéz volt a múlt üzeneteit modern gondolatokká fogalmazni úgy, hogy ez a nosztalgiaátmentés teljesen a mai korra legyen hangszerelve. Vagyis olyan kreatív anyagot kellett megvalósítaniuk, amely nem a régi korok hangulatát idézi fel (ilyenek egyébként a kliséket használó hangulatfilmek), hanem aktuális üzenetet hordoz.

Többjelentésű filmek
A Boci különböző termékváltozatait bemutató reklámfilmek sorozatban, a termékek piacra kerülésükkel azonos időben jelennek meg a médiában. Szeptembertől láthattuk a Boci ízesített táblás barackos változatait bemutató reklámfilmet, amelynek központi alakjai a nagymama és a kisfiúunoka voltak, ezt követte november elejétől a Boci szeletes-kekszes csokoládé kampánya a fiatal tinédzserpár főszereplésével, a töltött táblás Boci csokoládé reklámsorozata pedig december közepétől látható, amelyben egy könyvtárban játszódó, ínycsiklandozó jelenetnek lehetünk szemtanúi.

Tordai Péter véleménye szerint ezek a reklámfilmek – amelyeket egyébként a Sky Film közreműködésével forgattak – azért hatásosak és hagynak maradandó élményt a közönségben, mert sokféle azonosulási és befogadási lehetőséget hordoznak. Sikerült olyan történeteket komponálni, amelyek minden korosztály és minden célcsoport számára jelentenek valamit, függetlenül attól, hogy ismerték-e korábbról a márkát vagy sem. Egyrészt hat azokra, akik már ismerik és kedvelik a Boci csokoládét, másrészt a filmek az ízre helyezik a kommunikáció hangsúlyát, így egy nagyon egyszerű reklámüzenetet közvetítenek, amely bárki számára érthető.

A kampány múltidéző hangulatát erősíti a filmek zenéje is: a Hungária együttes „Várni rád” című slágere. A kreatív igazgató bevallása szerint nemcsak azért választották ezt a dalt aláfestésnek, mert mind hangulatában, mind pedig szövegében, valamint az általa felidézett nosztalgia révén is jól illeszkedik a vizuális anyaghoz, hanem azért is, mert napjainkban nagyon divatos a 70-es, 80-as évek zenéje.

A szakember elmondása szerint a kampány kidolgozásakor a legnagyobb problémát az jelentette, hogy nehéz volt a múlt üzeneteit modern gondolatokká fogalmazni úgy, hogy ez a nosztalgiaátmentés teljesen a mai korra legyen hangszerelve.

A fiatalok felfedezték az elmúlt évtizedek zenei kultúráját, s a reklámügynökség és a Nestlé nem titkolt vágya, hogy ehhez hasonlóan felfedezzék majd a megújult Boci csokoládét is.

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
Legolvasottabb
Legtöbb hozzászólás
hirdetés

Itt a tavasz, ami egyben azt is jelenti, hogy a Hornbach új kampánnyal jelentkezik. Szerencsére nem változtattak az eddig bevált humoros megközelítésen.

Az elektromos hajtásrendszereket fejlesztő és szállító társaság meghívásos tenderen választott ügynökséget.

Szakértőket is bevonnak a  munkába, hogy a rovat edukálja is az olvasókat.

A szpotban a VOLT és a Sziget most csendes helyszíneit járja körbe a Jeep hazai márkanagykövete.

Május 27-én válik elérhetővé 50 ország mellett itthon is a BTS Menü a McDonald'sban.

hirdetés
hirdetés