hirdetés
hirdetés

Rettegjetek, márkamenedzserek!

2005-11-11
A márkák befolyása a digitális közösségek térnyerésével párhuzamosan drasztikusan csökken, a klasszikus reklám ideje lejárt. A fogyasztók új generációja jön, akikhez teljesen más eszközökkel kell szólni – erről szól röviden a Tomi T. Ahonen–Alan Moore szerzőpáros nemrégiben megjelent könyve.

Az X és az Y generációk után mostantól a „Gen C”-ről illik beszélnünk, ha egy kis szakmai irigységet szeretnék kelteni beszélgetőtársunkban. A Gen-C, azaz generation community tagjai már nem a számítógép és az internet segítségével teremtenek kapcsolatot egymással, hanem a folyamatos elérést biztosító mobiltelefonok útján. Ez a hagyományos internet utáni világ: a Gen-C tagjai elsősorban 25 év alatti fiatalok, akiket a 3G-s technológiára épülő mobilok használata formál közösséggé.

Ezek az emberek persze már eddig is igencsak hajlamosak voltak a digitális alapokon nyugvó közösségek létrehozására: az eBay, a társkereső portálok, a peer-to-peer hálózatok azonban a szerzők szerint csak igen kezdetleges példái a digitálisan összekapcsolt világ új típusú közösségeinek. A mostanában születő digitális csoportosulások esetében már nincs tartalma a „bejelentkezés” szónak, hiszen a telefonok segítségével folyamatosan hálózatban leszünk.

Az egykor a Nokia-fejlesztőjeként dolgozó, ma inkább tanácsadóként és oxfordi előadóként tevékenykedő Tomi T. Ahonen és szerzőtársa, az úgynevezett „engagement marketing” szekértőjének számító Alan Moore könyvében ugyanis nem győzi hangsúlyozni: a klasszikus reklám és marketing ideje lejárt!

Ahonen és Moore kommunikációs szakemberek féltett kincsét, a márkát veszik célba. Ha azt nem is merik kimondani, hogy a klasszikus márkaépítés halott, azt leírják, hogy haldoklik, és a digitális közösségek világában a közösségek átveszik az uralmat a márkák felett. Ahonen és Moore hiszik, hogy a jövőben „a közösségek befolyást nyernek a márkák felett.” A dolog bonyolultabb ennél, mivel a közösségek értékrendje is fogyasztási szokásokat határoz majd meg. Tehát nem a márkák eltűnéséről, inkább a márkapreferenciák kialakulásának és befolyásolhatóságának átalakulásáról van szó.

Galambos Márton

hirdetés
hirdetés