hirdetés
hirdetés

Romániai reakciók a médiatörvényre

2011-01-06

A magyarországi médiatörvény megalkotásának hátteréről írt csütörtöki számában két román napilap és nyilatkoztak erdélyi magyar újságírók is.

Az Adevarul és a Jurnalul National egyaránt külön cikket szentelt Heltai Péter személyének, de kizárólag a magyarországi sajtóban megjelent információkat ismerteti. Az Adevarul azt a címet adta teljes újságoldalt kitevő anyagának: "A médiatörvényt a Securitate egyik besúgója szerkesztette". A Jurnalul National pedig a címében megállapítja: a törvény kezdeményezője a Securitatéval működött együtt. Ez a lap az RFI (radiofrance internationale) internetes oldalán megjelent berlini tudósítás alapján írt erről, Gáll Tibor, Berlinben élő erdélyi magyar képzőművész állításaira hivatkozva.

A médiatörvénnyel kapcsolatos kötelezettségekről a bukaresti Új Magyar Szó (ÚMSZ) megkérdezte Karácsonyi Zsigmondot, a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének (MÚRE) elnökét, tekintettel arra, hogy több magyarországi sajtótermék foglalkoztat tudósítóként romániai magyar újságírót.

"A tiltakozás semmilyen formájának nem vagyok híve" – jelentette ki a lapnak Karácsonyi arra a kérdésre, hogy miért nem foglalt állást a szervezet a magyar médiatörvénnyel kapcsolatban. Mint elmondta, jelenleg belső vita zajlik a törvényről, amelyen MÚRE-tagok vesznek részt, hamarosan pedig az igazgatótanács is tárgyalni fogja.

"Sikerült az MÚRE-t egységesnek megtartani, nem politikai törésvonalak szerint rendezkedtünk be, mint Magyarországon, ezért sokkal átgondoltabban kell reagálnunk olyan esetekben, amikor úgy tűnik, hogy politikai felhang is társul az egyes eseményekhez" – érvelt a hallgatás mellett Karácsonyi.

Elmondta: a magyarországi médiaszervezetek nem voltak egységesek a tiltakozás terén, a MÚRE mindegyikkel együttműködik, viszont csak a Magyar Újságírók Országos Szövetsége részéről láttak határozott állásfoglalást. Ugyanakkor kifogásolta azt, hogy a törvényalkotók nem konzultáltak a sajtószervezetekkel. Úgy véli, párbeszéddel elkerülhető lett volna, hogy sajtószabadságot érintő és korlátozó rendelkezések kerüljenek be a törvénybe.

A magyar médiatörvény rendelkezései egyébként értelemszerűen érvényesek a magyarországi lapok romániai tudósítóira is - írja az ÚMSZ. Szőcs Levente, a Népszabadság romániai tudósítója a lapnak elmondta: sem figyelmeztetést, sem jelzést nem kapott arra vonatkozóan, hogy a január elsejétől életbe lépett médiatörvény miatt vigyázzon arra, mit ír le.

A Népszava romániai tudósítója, Lokodi Imre úgy nyilatkozott: sem szóbeli, sem írásbeli figyelmeztetést nem kapott arra vonatkozóan, hogyan "viselkedjen" az új médiatörvény hatálybalépése után.

Gazda Árpád, a Heti Válasz és az Infó Rádió romániai tudósítója azt mondta: semmilyen felkészítést nem kapott Budapestről az új médiatörvény érvénybe lépésével kapcsolatosan. "Nem szólt senki, hogy erre vagy arra a dologra figyeljek oda" jelentette ki.

(forrás: MTI)
hirdetés
hirdetés