hirdetés
hirdetés

Valahogyan vizsgálják majd a médiatörvényt

2011-01-04

Az Európai Bizottság meg fogja vizsgálni, hogy az új médiatörvény megfelel-e az audiovizuális szolgáltatásokról szóló 2007-es irányelvnek, valamint a sajtószabadságról szóló alapjogi chartának.

Az Európai Bizottság meg fogja vizsgálni, hogy az új médiatörvény megfelel-e az audiovizuális szolgáltatásokról szóló 2007-es irányelvnek, valamint a sajtószabadságról szóló alapjogi chartánakAz Európai Bizottság meg fogja vizsgálni, hogy az új médiatörvény megfelel-e az audiovizuális szolgáltatásokról szóló 2007-es irányelvnek, valamint a sajtószabadságról szóló alapjogi chartán

Olivier Bailly, az Európai Bizottság egyik szóvivője megerősítette, hogy Neelie Kroes, a médiaügyekért is felelős EU-biztos karácsony előtt levelet intézett a budapesti kormányhoz, amelyben több aggodalmat fogalmazott meg a törvénnyel kapcsolatban. Ezen aggodalmak egyike a törvény által megteremtett médiahatóság függetlenségével kapcsolatos, tekintettel a testület összetételére.

A magyar kormány részéről Navracsics Tibor, Közigazgatási és Igazságügyi Miniszter dececember utolsó napjaiban válaszolt a biztos levelére. Navracsics válaszában megismételte, amit a kormány összes eddigi közleményében hangoztat; eszerint a törvény összhangban van az uniós előírásokkal. Válaszában azti is közölte, hogy további tájékoztatást nyújtanak majd Brüsszelnek. Azóta az is kiderült, hogy napokon belül elkészül a sokat bírált jogszabály angol fordítása.

Magyarország azon 12 uniós tagország közé tartozik, amelyet tavaly június 24-én a brüsszeli bizottság felszólított az audiovizuális szolgáltatásokról szóló 2007-es uniós irányelvnek a saját nemzeti jogrendszerbe történő maradéktalan átültetésére. Brüsszel most azt várja, hogy a magyar médiatörvény angol nyelvű szövegének ismeretében megítélhesse, a magyar jogszabály összhangban áll-e a szóban forgó uniós irányelvvel.

Megfelel-e?

Azon a sajtótájékoztatón, amelyet Olivier Bailly tartott egy újságíró megkérdezte, vizsgálja-e az Európai Bizottság azt, hogy a magyar médiatörvény megfelel-e az uniós alapjogi charta 11. cikkének, amely a sajtószabadságról szól. A szóvivő válasza szerint ezt eddig még nem vizsgálta az uniós végrehajtó testület. Olivier Bailly hangsúlyozta, hogy jelenleg nincs szó az Európai Bizottság, mint testület által indított vizsgálatról, csupán arról, hogy a médiaügyekben illetékes uniós biztos részletes tájékoztatást kért a magyar kormányzattól.

"Rosszul kezdődik így az év Európának"

Január elseje óta gyakorlatilag nincsen olyan nap, hogy valamelyik európai vagy a világsajtó bármelyik termékében ne jelenne meg cikk arról, hogy milyen bírálatok érik a magyar kormányt a törvény miatt. Az egyik legszigorúbb kritikát Peter Frey a német állami televízió, a ZDF főszerkesztője fogalmazta meg televíziós jegyzetében.

Frey szerint rosszul kezdődik az év Európának: nemcsak az euró, de a szabadság is veszélyben van. Mostantól az EU soros elnöke egy olyan ember, aki az ellenőrzése alá vonta a médiát. Ez nemcsak a 10 millió magyart, de minden európait érint, és blamálja az Európai Unió másik 26 tagállamának állam- és kormányfőit is. Ha a német kancellár a jövőben keményen bírálja a pekingi vagy a moszkvai vezetést az újságírók üldözéséért, az internet korlátozásáért, ők most ujjal mutogathatnak Magyarországra, hogy lám, ott is ez történik. Ezzel veszít Európa, ezzel elveszítjük hitelességünket, fogalmazott Peter Frey.

Frey szerint az épp elég baj, hogy Berlusconi vagy Sarkozy teljesen természetesnek tartja a kormányhű, udvaroncok által irányított médiát, egész más minőség azonban, amikor éppen az Európai Unió soros elnökségét átvevő ország kormányfője korlátozza a sajtószabadságot.

Közép-Európában most  egy alapjogot sértenek meg, Orbán médiatörvénye ugyanis nemcsak egy kis szabályszegés. A demokrácia és a piacgazdaság már régóta nem járnak kéz a kézben. „Szabadságot adni a piacnak, de korlátozni a kényelmetlen véleményeket, növekedés a kapitalizmus és a fogyasztás révén minden kritika kizárásával - ez egy veszélyes bacilus, ami hatalmába keríti a világot. Ha Európa nem tud ellenállni ennek a bacilusnak, önmagát és legfőbb értékeit árulja el” - mondta Peter Frey.

A ZDF főszerkesztője szerint amíg Orbán médiatörvénye hatályban van, Budapest nem tetszeleghet az EU vezető pozíciójában. Frey szerint szégyen lenne, ha Angela Merkel és kollégái az EU soros elnökségének átadási ceremóniáján egy cenzor oldalán mosolyognának, és közös fotó készülne. Nemcsak az eurónak, de a szabadságnak is szüksége van most egy mentőövre, mondta.

(forrás: MTI)
hirdetés
hirdetés