hirdetés
hirdetés

A Tilos Rádió után az RTL Klub ellen is eljárás indult

2011-01-04

Eljárást indított az NMHH az RTL Klub ellen egy híradóban sugárzott, szerintük hatásvadász bűnügyi riport miatt.

Az RTL Klub október 1-jén arról számolt be, hogy egy fiatalember brutálisan meggyilkolta a testvérét. A nagymányoki férfi megölte és feldarabolta testvérét, majd lefilmezte és elrejtette a holttestet. A hatóság szerint a felvételeken egy vérfoltos matrac, és egy szintén véres székláb is látható. Ezek a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (MNHH) szerint "hatásvadász módon fokozhatták a szöveg hatását". A hatóságnak a ház tornácán, udvarán és kerítésénél készített képek sem tetszettek, mert azok „ kiábrándító és nyomasztó hatást keltettek, megteremtve ezzel a mind nagyobb érzelmi bevonódás lehetőségét.”

A hatóság egyebek mellett azt kifogásolja, hogy tényszerű tájékoztatás helyett a műsor a megrázó, meghökkentő részleteket emelte ki, amelyek "megragadhattak a fiatalkorú nézők tudatában".

Az RTL Klub visszautasította az NMHH megállapításait: bár beszámoltak a megdöbbentő részletekről, brutális képeket nem mutattak.

A hatóság szerint a műsort vezető Szellő Istvánnak már a hír felolvasása előtt fel kellett volna hívni a figyelmet a megdöbbentő részletekre, de ezt csak a riportfilm lejátszása előtt tette meg.

Az RTL Klub álláspontja az, hogy ha nem számolhatnak be erőszakról vagy balesetről, mert az ilyen hírek az NMHH szerint esetleg a nyugalom megzavarására alkalmasak, akkor sérül a szerkesztői szabadság: nem tudósíthattak volna a móri mészárlásról, a pécsi egyetemi lövöldözésről vagy a Cozma-gyilkosságról.

(forrás: Kreatív Online)
hirdetés
hirdetés