hirdetés
hirdetés

Szakadékot generál magának mindkét fél

A Kreatív júniusi számának címlapsztorija Csete Manek Gábor és épülő kultbirodalma: a Kolorádó, a Lärm, a Toldi, a Dobrumba, illetve nemsokára nyitó, nyolcadik kerületi, multifunkcionális koncertterre. Ezeket jártuk körbe a kezdetektől és a társaktól, a gazdasági válság utáni pangástól az Akácfa utcai buligettó ellentmondásain keresztül egy új fesztiválközönség- és -modell kiépítéséig. Ebből mutatunk most egy rövidebb részletet - a teljes interjú a nyomtatott lapszámban olvasható, és csütörtökig kapható még.

hirdetés

Fotó: Szombat Éva

Egy új hely nyitásán dolgozol. Mennyiben szeretnéd ott azt megvalósítani, ami a Toldiban nem sikerült?

Részben. Nekem 3-4 éve, 2015 környékén, miután a Lärmot megnyitottuk, és egyre inkább világossá vált, hogy a Toldiban nem tudjuk azt a fajta koncerthelyet megcsinálni, amit szerettünk volna, jött az a késztetés, hogy egy olyan helyet nyissak, ami az élő zenének is teret tud adni. Szükség van olyan koncerthelyszínekre, ahol alternatív zenekarok tudnak zenélni. A matekot nagyjából ismertem, akkor miért ne próbáljuk meg egy nagyobb hellyel? Elkezdtünk keresni, sok jelölt volt, több minden kudarcba fulladt, a nyolcadik kerületben pedig találtunk egy helyet, amely megfelelhet.

A nyolcadik kerületbe célzottan mentél?

Nem. Volt több jelölt, másfele is néztem lehetséges ingatlanokat, végül ez lett a befutó. De lehetett volna akár a 11. vagy 9. kerületben is. 

Ki a befektető, és mit lőttél be célnak? Az A38 konkurenciája lesz a hely?

Erről nem mondanék egyelőre többet annál, hogy olyasvalakik, akikkel eddig is dolgoztam. Nem szeretem a konkurencia szót, az A38 szerintem a legjobb klub jelenleg itthon, az egyik legjobb Európában, ott nőttem fel, és imádom. Szerintem a két hely nem fogja gyengíteni egymást, az újat én inkább egy alternatívának képzelem el olyan programokkal, amelyeknek a Hajó túl nagy, drága, nehézkes szervezet, illetve egy olyan közösségi háznak is készül, aminek erősebb identitása és mondanivalója lenne. 

Nagyobb stáb lesz, vagy azokkal az emberekkel fogsz ott is dolgozni, akikkel a Kolorádón, a Toldin, a Lärmen vagy éppen a Dobrumbán?

Nagyrészt velük, igen, a kolorádós csapat nincs annyira leterhelve év közben, de értelemszerűen több emberre lesz szükség, szeretnék új arcokat is. Két koncerttermet szeretnénk, nappali programokat, kiállításokat, irodákat. Értelemszerűen egy csomó független szervező, promóter fog majd azon dolgozni, hogy színesek legyenek a programjaink.

Fotók: Szombat Éva

Menekülnek a hetedik kerületi buligettóból a helyiek?

Nekem nincs bajom a hetedik kerülettel, és ha egy ilyen ingatlant találtunk volna a hetedikben, ott is ugyanúgy megcsináltuk volna ezt a helyet. Menekülésről nincs szó szerintem, most is a hetedik kerületben ülünk egy kurva jó helyen, és itt van egy sarokra a Madách tér, ami szintén tele van szuper helyekkel. Vannak olyan hiányosságai ennek a fajta turizmusnak, amit szép lassan ki kell irtani és átalakítani. Az önkormányzati szabályozásnak félelmetes hiányosságai vannak, elképesztő, hogy nincsenek arra felkészülve, hogy turisták vannak a belvárosban, és isznak. Nagyon jól megcsinált jogszabályok vannak amúgy, amiket képtelenek betartatni, mert nincs rá kapacitásuk. 

Jó lenne nektek, ha erősebb lenne a szabályozás?

Annyira gyorsan és nagy méretben történik minden, hogy nincs, aki betartassa a szabályokat. Nincs rá apparátus, nincs rá felkészülve az önkormányzat. Szürreális lenne amúgy, ha be tudná tartatni. A hetedik kerületben van ezer vendéglátóhely, ezt egy százfős stábnak kéne ellenőriznie hétvégenként. Vagy akár havonta. Az, hogy ne legyenek dealerek az utcán, akik molesztálják és átverik a külföldieket, mondjuk egyszerűbb feladat. De ez se történik meg. Én borzasztóan szeretem a hetedik kerületet. Mert az, hogy van egy mocskosabb éjszakai élet a kerületben – ami egyébként szerintem jó irányba változik –, párosul azzal, hogy napközben a turizmus egy varázslatos helyet csinált ebből a részből. Megélnek a design boltok, a kis képzőművészeti boltok, a vintage-boltok, az éttermek, gasztrohelyek, bioboltok stb. Egy csomó olyan szolgáltatás, ami Európában máshol is megállná a helyét. Az éjszakai élet ennek egy vadhajtása.

Hosszú távon tervezel a hetedik kerületben?

Én még tíz évig biztos, de ez most csak egy szám.

Vannak más területei Budapestnek, amit érdekesnek találsz, és szerinted érdemes lenne fejleszteni, akár turisztikai szempontból?

Én, ha magamat látom, hogy mi érdekel, és mit szeretnék csinálni 5-6 év múlva, akkor valami hasonlóval szeretnék foglalkozni, átfogóbb szinten.

Polgármester szeretnél lenni?

Persze, sőt, miniszterelnök! De a viccet félretéve, valószínűleg elkerülhetetlen lesz egy idő után, főleg a gondolkodásmódomat ismerve, hogy belefolyjak ilyen jellegű dolgokba, akár városfejlesztési projektekbe operatív módon. Nem akarok politikus lenni, de ha oda sodor az élet, szeretnék komolyabban foglalkozni a várossal. Én az egyik legjobb városnak tartom Budapestet, ahol nagyon jó dolgok vannak, de még mindig van mit beletenni bőven. Azt érzem, hogy a városvezetés és a hétköznapi kreatív emberek között nagyon nagy szakadékot generál mindkét fél magának. A mi közegünk hajlamos elutasítani a szervezeti dolgokat, és olyan embereket, akiknek a hivatása olyan gondolkodást igényel, ami nekünk nem tetszik. Meg kell hozni bizonyos kompromisszumokat, hogy jó dolgok születhessenek. A Mindspace projekt például épp ezt a kompromisszumot hozta meg, és párbeszédet kezdett a nyolcadik kerületi önkormányzattal, amely egyébként az egyik legnyitottabb önkormányzat a városban. Még ha szokás is utálni Kocsis Mátét. Ilyen együttműködésekben, a közös hang megtalálásából születnek a jó dolgok. Egy polgármester nem rosszat akar, hanem valószínűleg pont arra vágyik, pont azokra az emberekre, akik szeretetet akarnak pakolni egy városrészbe, és arra, hogy ezzel őt keressék meg, hogy elmondják neki, hogy mi a következő lépés. Mert ő valószínűleg nem tudja, hogy mi a következő lépés. Amíg ez a frusztráció fennáll, nem is fogja megtudni. Ha az egyik fél lebontja ezt a frusztrációt és nyit, akkor valószínűleg nyitást fog kapni maga is.

A még ennél is sokkal részletesebb, a Kolorádó fesztivált, a Toldi Klubot, a Dobrumba éttermet és a Lärm technoklubot körbejáró teljes interjú a Kreatív júniusi lapszámában olvasható - arról itt található több infó.


Hogyan juthatsz Kreatívhoz? Hát az újságosoknál!

A magazin gyönyörű, vaskos, 1290 forint, és ezekben a Relay és Inmedio üzletekben biztosan megtalálod:

Budapest: Allée, MOM, Mammut, Hegyvidék Központ, Aréna, Savoya Park, Campona, budaörsi Tesco, óbudai és soroksári Auchan, Váci utca, Városház utca, repülőtér T2

Batthyány tér HÉV, Deák tér, Kálvin tér, Ferenciek tere, Árpád híd, Örs vezér tere, Déli pályaudvar, Klinikák, Népliget, Nyugati pályaudvar, Lehel tér, Blaha Lujza tér, Ferenc körút megállók

Debrecen (Malompark, Tesco, Árkád, vasút), Győr (Árkád és Győr Plaza), Kecskemét (Március 15. utca), Komárom (Igmándi utca), Miskolc (Tesco, Auchan), Nagykanizsa (pláza), Nyíregyháza (Korzó), Orosháza (vásárcsarnok), Pécs (Árkád), Sopron (Széchenyi tér, Tesco), Szeged (Árkád), Székesfehérvár (Alba Plaza, Auchan), Szolnok (Volán üzletház), Szombathely (vásárcsarnok, vasútállomás), Tatabánya (Vértes Center), Veszprém (Kossuth utca, buszpályaudvar), Zalaegerszeg (Tesco, buszpályaudvar)

Ha inkább online rendelnéd meg a példányodat vagy szétnéznél az előfizetési csomagok között, akkor erre tovább!

Puskár Krisztián
a szerző cikkei

(forrás: Kreatív Online)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!