hirdetés
hirdetés

Szalai Annamária dönthet a Ringier-Axel fúzióról?

2011-03-23

Az LMP szerdai közleménye szerint törvényt sértett a médiatanács, amikor úgy döntött, hogy az Axel Springer és a Ringier összefonódása ügyében Szalai Annamária, a testület elnöke dönthet. A médiatanács visszautasítja az LMP állításait.

Az ellenzéki párt MTI-hez eljuttatott közleményében úgy fogalmaz, hogy a médiatanács „saját belső ügyrendjével felülírta a médiatörvényt”, amikor elnökét bízta meg egy olyan döntéssel, amely alapvetően meghatározza a magyarországi nyomtatott sajtó szerkezetét.
A tanács egy februári határozatában ugyanis úgy változtatta meg ügyrendjét, hogy az érintett ügyben Szalai Annamária dönthet a testület helyett.

A tavaly elfogadott médiatörvény szerint a Gazdasági Versenyhivatalnak ki kell kérnie a médiatanács állásfoglalását a sajtót érintő vállalkozások összevonásának engedélyezésekor. „Ez rendjén való is lenne, az viszont erősen kifogásolható, hogy a törvényi változás a már folyamatban lévő ügyekre és visszamenőleges hatállyal is érvényes” – írja az LMP közleménye, amely szerint a médiatanács elnöke nem először értelmezi kreatívan a médiatörvényt: tavaly decemberben Szalai Annamária a Fidesz zártkörű frakcióülésén győzködte a párt képviselőit, hogy támogassák rendeletalkotási jogának alkotmányba emelését. Márpedig a médiatörvény kimondja, hogy a médiatanács elnöke pártpolitikai tevékenységet nem folytathat – olvasható a dokumentumban. Az LMP azt is közölte, hogy a februári határozat azonnal visszavonását követeli. 

Az LMP állításait a médiatanács szóvivői irodája egy közleményben azonnal visszautasította. „A tanács minden esetben a jogszabályok szerint jár el és az elé kerülő ügyben testületként dönt” – írja a szóvivői iroda válaszában.

„A médiatanács határozata nem írta felül a médiatörvényt, nem keletkeztetett újabb jogosítványokat vagy döntési jogköröket a médiatanács elnöke számára, ennek értelmében a médiatanács elnöke nem dönt, és nem dönthet az Axel Springer és a Ringier összefonódási ügyében a médiatanács helyett. A tanács minden ügyben testületként dönt. A kifogásolt határozat szó szerint tartalmazza, hogy az eljárás gyorsítása érdekében tett intézkedés nem érinti a médiatanács adott üggyel kapcsolatos hatósági hatáskörét” – szögezi le a közlemény.

A médiatanács magyarázata szerint az elé kerülő ügyek gyors és professzionális kezelése érdekében lehetőség van arra, hogy egyedi ügyekben egyes eljárási kérdésről egy felhatalmazott tag döntsön. A tévesen kifogásolt határozatban is pusztán ennyi szerepel és ez a jogosítvány is csak az eljárás lefolytatását könnyíti meg, illetve gyorsítja fel, amire a szóvivői iroda közleménye szerint azért volt szükség, mert a médiatörvény jelen eljárásra nagyon rövid határidőket határoz meg (20 nap).

(forrás: Kreatív Online, MTI)
hirdetés
hirdetés