hirdetés
hirdetés

Tízparancsolat az inspirációhoz

2013-05-28

A Kreatív magazin a Kultúrterror testvéreként új sorozatot indított el. Minden hónapban más kommunikációs szakembernek tesszük fel a kérdést, hogy mi hatott rá az elmúlt időszakban leginkább, milyen élmények inspirálták és inspirálják a napi munkáját. Az Inspirátor első részében Bitter Brunó, a Next Wave Europe alapítója tíz pontba – vagyis ahogy ő fogalmazott: tízparancsolatba – foglalta a javaslatait a folyamatos inspirációhoz, és megosztotta ezzel együtt legutóbbi élményeit.

1. Utazzunk!

Szakítsuk ki magunkat a napi rutinból, akasszuk meg a monotóniát: utazzunk sokat és gyakran! Mindegy, hova, minden utazás kilépés a megszokottból. Ami legutóbb inspirált: az amszterdami Eye Film Institute Netherlands és az új „fürdőkád”, a Stedelijk Museum.

Stedelijk Museum
Stedelijk Museum

2. Offline shabat!

Amszterdamban és Berlinben vannak klubok, ahol a legújabb szolgáltatások között van, hogy a ruhatár mellett leadhatjuk az összes kütyünket is. Ha digitális szökőár az életünk, és a permanens hírfolyamtól már a scrollitis tünetei is mutatkoznak, akkor óriási szívességet teszünk magunknak, ha beiktatunk heti egy offline szombatot. A digitális adásszünetünkben meglepően sok inspirációhoz juthatunk valódi, 3D-s tapasztalatok útján.

3. Tanuljunk meg programozni:

Ha visszatértünk az offline shabatunkból, tanuljunk meg programozni. „Programozz vagy beprogramoznak!”, figyelmeztet Douglas Rushkoff, azaz vagy szoftvert írunk, vagy mi magunk válunk szoftverré. Ne legyünk passzív alanyai a digitális világnak, tanuljunk meg programozni – áttételesen és konkrétan is. Számomra a saját ügynökségem mindennapi vezetése a programozás.

Rushkoff térképe a média hatalmának változásáról a történelem során.
Rushkoff térképe a média hatalmának változásáról a történelem során.


4. Írjunk listákat!

Legyen minden nap január elseje! Mindegy, hogy kockás füzetbe, papírszalvétákra, retinás iPadbe vagy Moleskine noteszba, de írjunk gyakran listákat ötleteinkről, álmainkról és terveinkről, mert tényleg igaz, hogy csak a képzeletünk szabhat határt a lehetőségeinknek. Én napi átlag 2-3 listát írok, amelyek eltűnnek aztán, mint a mandalák.



5. Gyűjtsünk dolgokat!

Gyönyörű megszállottság a gyűjtőszenvedély. Legyen szó hűtőmágnesekről, 80-as évekbeli diszkókitűzőkről, Hahota füzetekről vagy csehszlovák gombfocijátékosokról, gyűjteményünk tárgyai a múltunkat is dokumentálják, így az időt strukturálják, akárcsak az ünnepek. A bakelitlemezeimet én akkor is gyűjtöttem, amikor éppen (évekig) nem is volt lemezjátszóm.

6. Végezzünk kutatásokat!

Megismerni, felismerni, rádöbbenni mindig inspiráló. Nézzünk körbe, legyünk kíváncsiak, vegyük észre, mi van a villa hegyén! Kutatásainkat kezdhetjük a saját környezetünkben: kutassuk ki a házunk társadalomtörténetét vagy készítsünk „oral history” interjút idős emberekkel.

Bitter Brunó
Bitter Brunó

7. Legyünk önkéntesek!

Az utazáshoz hasonlóan itt is a saját világunkból való elszakadás a lényeg: ha önkéntesként másokat segítünk, egy teljesen friss, új koordinátarendszert kaphatunk az életünkhöz. Én itt önkénteskednék: MOME Lenkeprojekt.

8. Legyünk gyerekekkel!

Lehet saját vagy „kölcsön”, de a gyerekek a legjobb legális tudatmódosítók, legyünk velük sokat! Gyerekszemmel tele van a világ meglepetéssel, humorral és felfedeznivalóval. Gyerekszájjal pedig minden sokkal viccesebbnek és boldogabbnak hangzik.
Nem véletlen, hogy Európa legkreatívabb városa, Berlin egyben a leggyerekbarátabb hely is. Nincs is jobb, mint egy berlini játszótéren újra fefedezni a világot!

9. Olvassunk könyveket!

Ha nem tudunk fizikailag elutazni, utazzunk el lelkileg és szellemileg: olvassunk könyveket! Inspiráció extra: adjunk ki mi könyvet, egyedül vagy barátokkal kalákában! Az elmúlt évek egyik leginspirálóbb élménye volt, amikor kiadtuk Eszter barátunknak a Fűszer és Lélek gasztroblogkönyvet.

10. The Dude!

Vannak napok, amikor kifog rajtunk az élet, vagy ahogy a minnesotai cowboy mondja minden idők leginspirálóbb filmjében, a Coen-tesók Nagy Lebowskijában: „Van, hogy megeszed a medvét… És néha… hát… a medve esz meg téged.” Ilyenkor keverjünk magunknak egy fehér oroszt, dőljünk hátra, és tanuljunk a Dude-tól. Fuck it, let’s go bowling!

 

A cikk magazinban megjelent verzióját itt találja pdf-ben.

Molnár Kinga

(forrás: Kreatív)
hirdetés
hirdetés