hirdetés
hirdetés

Underground szervezőt jelölt az LMP

2010-10-08

Az LMP Elek Istvánt jelöli a médiatanácsba, Németh Vladimirt pedig a kuratóriumba. Mindketten médiás múlttal rendelkeznek.

Az LMP a médiatanácsba Elek Istvánt, a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumába pedig a Vova becenéven ismertté vált Németh Vladimirt jelöli. Karácsony Gergely azzal indokolta választásukat, hogy habár jelöltjeik más kulturális miliőből érkeznek, de mindketten nagyon markánsan képviselnek olyan közösségelvű kulturális irányzatokat, amelyeket az LMP felvállal és megpróbál megjeleníteni. Hozzátette, hogy a párt a médiairányításban éppen az állampolgári közösséget szeretné képviselni. Németh Vladimirt a politikus a magyar underground egyik ikonjának nevezte, akinek kiemelkedő szerepe volt a magyar ellenkultúra és a nonprofit civil média megalapításában.

Elek István a nyolcvanas években vezetőségi tagja volt a Fiatal Írók József Attila Körének, illetve a József Attila Körnek. Politikusként az MDF egyik alapítója, az 1990-es választásokon nyert mandátumával a párt országgyűlési képviselője. Az MDF nemzeti liberálisként ismertté vált irányzatának egyik hangadójaként ismertté vált képviselőt a Csurka István által vezetett radikális jobboldali csoporttal folytatott vitákat követően 1993-ban kizárták a parlamenti frakcióból, ő pedig kilépett a pártból.

Ezt követően csatlakozott a Fidesz képviselőcsoportjához. 1993 őszétől Orbán Viktor tanácsadója volt, indulásától, 1995-től 2009-ig tagja a Polgári Együttműködés Egyesület Elnökségének. Alapításától, 2003-tól 2008-ig tagja a Prima Primissima Alapítvány Tanácsadó Testületének.

A Heti Válasz és a gondola.hu internetes portál, a Válasz Könyvkiadó, valamint a szellemi környezetvédelem célját szolgáló Kölcsey Intézet nevű kutatóintézet alapítója. 2002-2004 között a Heti Válasz főszerkesztője, 2004-2006 között szerkesztőbizottságának elnöke, illetve tagja. 2009-ben ő az egyik alapítója a Lehet Más a Politika pártnak.

Németh Vladimir 1989-ben barátaival közösen alapította a későbbi kultikussá vált underground szórakozóhelyet, a Tilos az Á-t. 1991-ben holland házfoglaló barátai segítségével indították el a Tilos Rádiót. 1996-ban Bíró András felkérésére került a Rádió C-hez, amelyik hamarosan budapesti frekvenciát is kapott. Itt dolgozott együtt Kerényi Györggyel. 2006-ban Kerényi felkérésére került a Kossuth Rádióhoz, hogy részt vegyen az új műsorstruktúra kidolgozásában.

A Rádió C-nek jelenleg is hatodrészben tulajdonosa, de előzetesen jelezte, hogy ettől a tulajdonrésztől megválik, ha őt jelölik a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumába. Az LMP-nek a párt alapítása óta tagja, az önkormányzati választásokon a XI. kerületben indult.

A Jobbik jelöltjéről a médiatanácsba már korábban beszámoltunk.

(forrás: MTI)
hirdetés
hirdetés