hirdetés
hirdetés

Úri muri és halászcsárda Varró Balázstól

2013-03-14

Dokumentumfilmet, halászcsárdát és Limonov könyvét javasolja Kultúrterror sorozatunkban Varró Balázs, a Tesco Global Áruházak kommunikációs vezetője.

Varró Balázs
Könyv
Egy könyvajánló keltette fel az érdeklődésemet Eduard Limonov: Ez vagyok én, Edicska című műve iránt. Az önéletrajzi ihletésű könyv egy orosz költő vergődéséről szól New York-ban, a hetvenes évek derekán. A szélsőséges politikai kinyilatkoztatások, a naturalisztikus leírások, a korszak Amerikájának atmoszférája fülledt és magával ragadó, leginkább egy statikus road movie-ra (képzavar) emlékeztet. Gyomor kell hozzá itt-ott, de megéri elolvasni.

Film
Egy igazán jó dokumentumfilmet nézzetek meg a kedvemért: a Searching for Sugar Man egy 1971-72-ben aktív detroiti énekes utáni kutatásról szól. Sixto Rodriguez mérsékelt sikert aratott hazájában, viszont a Dél-Afrikai Köztársaságban bálványként ünnepelték – a tudta nélkül. A színpadi öngyilkosságával kapcsolatos hírek után egy dél-afrikai lemezboltos és egy újságíró meg akarja tudni, ki is volt valójában Rodriguez. Pompás zene, meglepő fordulatok, igaz történet!

Zene
És ha már itt tartunk, Rodriguez Cold Fact című albuma alap, de emellett hallgassatok sok Jack Johnsont, mert az vidám és megnyugtató. Ajánlat még az afrikai jazz/folk megkerülhetetlen figurája, Etienne Mbappé basszgitáros, kerti partihoz a kolumbiai Systema Solar, illetve rock fronton a hazai szcéna egyik legjobbja, az Ozone Mama. Mindezen felül hamarosan újra színpadon a saját csapat is (Mortal Wombat).

Színház
Színházművészetileg az elmúlt hónapokban az Úri muri (Nemzeti) tetszett a legjobban, bár a karakterek súlyozásánál én máshogy jártam volna el, ettől függetlenül Bezerédi Zoltán kiváló előadást csinált.

Tévé
A képernyőn mostanában a Sam, a tűzoltó, illetve a Szirénázó szupercsapat fut végtelennek tűnő sorokban, de amikor csendes a tűzoltólaktanya, szívesen nézem a Wallander című sorozatot. Annyira lehangoló, hogy az már jó. Ezek a skandinávok még angol feldolgozásban is felettébb különösek.

Apropos, kicsit kattantaknak pompás kikapcsolódás a Hogyan készült? a Discoveryn, én már elméletben jódlizó porcelánfigurát is tudok készíteni öntöttvasból.

Program
Jól hangzik Ferenczi György és a Rackajam ünnepi koncertje a Fonóban március 16-án, Creative Art Trióval súlyosbítva; kiruccanóknak pedig príma választás a Korda stúdió Etyeken, némi Pinot Noir társaságában. Aki viszont a 6-os utat választja valami megmagyarázhatatlan okból kifolyólag, álljon meg a Baracsi Halászcsárdánál, parádés a levük!

Molnár Kinga

hirdetés
hirdetés