hirdetés
hirdetés
hirdetés

17 díjazott az Arany Lollipopon

Pressernek tetszik az ernyőmárka, de utálja a nosztalgia kifejezést, az ötven felettieknek nem biztos, hogy fáj valamijük, a főiskolások pedig tesznek a celebekre, de imádják a szokatlan reklámmegjelenéseket - többek között ezek derültek ki a Kreatívot is kiadó Professional Publishing (PPH) In-Store konferenciáján, aminek témája a célcsoportok újrafelosztása volt. A nap az Arany Lollipop kreatívverseny díjátadójával zárult.

hirdetés

Az idei célcsoport-konferencia egyik fő kérdését, hogy megállja-e még a helyét a hagyományos célcsoport-felosztás, kétségtelenül költői kérdésnek szánták a szervezők. Arra azonban, hogy helyette milyen új csoportokat célozhatnak meg a hirdetők, az előadások sem adtak egyértelmű választ. Nem kérdés, hogy az individualitás, a személyesség és az egyediség átvette az egységes divatok helyét, az egyes csoportok a korábbinál sokkal heterogénebbek lettek, a fogyasztók pedig immunisak arra, ami nem kifejezetten nekik szól. Mindez egyáltalán nem könnyíti meg a célzást.

Az 50 felettiek: a jövő célcsoportja
A nap előadásainak három blokkba tagolása korcsoportok - 50 év felettiek, 25-50 közöttiek, valamint a 15-25 éves korosztály - szerint történt. A bemutatott kutatásokból azonban úgy tűnt, az életkori határok egyrészt elmosódtak, kitolódtak, másrészt a korcsoportok még jobban szegmentálódtak. A célcsoportot már nem elég a szociodemográfiai vagy az életmód jellemzőkkel meghatározni, de érdemes olyan mutatókat is figyelembe venni, mint az értékek, motivációk. Az "ABC státuszú, 18-39 éves, városi férfi vagy nő" helyébe "modern irányítók" (Discovery Species kutatás) és "törekvő attraktívok" (Szonda Ipsos Egészségstílus) lépnek.

A 45 év feletti nőket megcélzó Dove Pro-Age kampányának háttérkutatása arra jutott, hogy ez a korosztály egyáltalán nem érzi magát öregnek. Aktívak, nyitottak az új dolgokra, tudnak és szeretnek is magukra költeni. A médiában mégsem nagyon szerepelnek, és kevés reklám szól nekik. Barta Zsolt, az augusztusban indult Ötvenentúl.hu weboldal kiadója is, aki - mint a honlap címéből is kiderül - szintén ezt a korosztályt próbálja megszólítani, hasonlóan érvelt. Prezentációjában temérdek megdöbbentő kutatási adatot ismertetett. Többek között azt, hogy Magyarországon ma a lakosság 35 százaléka 50 év feletti, 32 százalékuk heti, 16 százalékuk napi rendszerességgel internetezik, valamint, hogy hazánkban négypercenként tölti be valaki az 50. életévét, miközben csak minden hatodik percben születik valaki.

Az elmúlt időszakban az egészséggel, orvoslással kapcsolatos szavak számának növekedése meghaladta az információtechnológiával kapcsolatos szavak számának gyarapodását, ráadásul előbbiek 40 százaléka az öregedéssel kapcsolatos. A Barta által ismertetett becslések szerint 2020-ra a Ratkó-gyermekek gyermekei is megközelítik az 50. életévet, így, ahogy fogalmazott "az lesz majd az igazi dráma". "Az utánunk jövő populáció túl kicsi és vásárlóereje sem elég, hogy az idősebbekkel versenyre keljen" - idézte Dieter Gornyt, a német Viva alapítóját.

A 25 alattiak: a jövő másik célcsoportja
A beszélgetés Presser Gáborral a nosztalgiamarketing címet viselte, miközben a zenész nem tagadta, utálja ezt a szót, mert "azt jelenti, nem kell újat alkotni, nem kell hozzá kreativitás". A Magyar Dal Napjával kapcsolatban elismerte, a Sziget-szervező Gerendai Károly valóban azt kérte, főleg a klasszikus dalokat adják elő az előadók, Pressernek eszébe sem jutott, hogy mindezt azért tegyék, hogy az idősebb korosztályt is kihozzák a Szigetre. Sőt: saját koncertjével nem az értelmiségi, idősebb réteget célozzák meg, hanem a fiatalok felé szeretnének nyitni. "Baromira nem tudom, hogy kiket szeretnék a koncerten látni, de az biztos, hogy a fiatalok jobban tudnak mulatni, mint az én generációm" - mondta.

Annak ellenére, hogy ezek szerint néhány évtized múlva az idősebb korosztály veszi át az uralmat a fogyasztásban és egyes előrejelzések szerint új kulturális forradalmukkal véget vetnek majd a fiatalság hatvanas években elkezdődő kultuszának is, a fiatalok egyelőre még mindig különlegesen fontos célcsoport a marketingkommunikációban. A szakmabeliek prezentációi között üdítő folt volt a külkeres főiskolásokkal szervezett kerekasztal-beszélgetés, amiben a közönség kifaggatta a célcsoportot, így kiderült, hogy 18 év felett a diákok már tesznek a celebekre, a tévében maximum tematikus csatornákat, sportot néznek,és inkább a vírusvideót szeretik a Youtube-on vagy a Red Bull-os hoszteszeket a pénzügy órán.

A fentieken kívül a konferencia vendégei részt vehettek Bognár Bertalan, a Posta Direkt marketingvezetőjének tippelgetős játékában, megismerhették a Discovery Species fiatal férfiakról szóló kutatását, a Szonda-Ipsos Egészségstílus-szegmentációját, a MOL Új Európa Alapítványát, szórakozhattak az Axe, a "csajozás szakértője" kampányain, valamint megtudhatták, hogyan próbál a Tv2 lavírozni a marketingszempontú tudatos felülpozícionálás és a sales-től elvárt teljes 18-49-es korosztálynak szóló tartalom között.

Az Arany Lollipop eredménye
A konferencián után eredményt hirdettek az In-Store Marketing szervezésében zajló Arany Lollipop kreatívversenyen. Mint ismert, a 140 nevezésből összesen 54 jutott a döntőbe, ezek közül 17-et díjazott a zsűri.

Az összes nevezett pályázat itt letölthető.


Képek a díjátadóról
Képek a díjátadóról

Pályamű címe Alkategória Pályázó cég neve
POS Anyagok
Red Bull Air Race- Hullám display Akciós displayek Roxer Event & More
Recept- és bevásárlólista nyomtató Installációk CZINO Trade Solutions
Becks Led Bár installáció Installációk Up Hungary
POP anyagok
"Aprókból épül"- kampány és installáció a Magyar Máltai Szeretetszolgálat számára" Egyéb Brand Avenue
Események
CIBEZZ- Élő Bankkártya Promóció Partyk/Koncertek Cib Bank
www.akifujtakinem.com ügyfélparty Ügyféltalálkozók Up Hungary
Promóciók Támogatása
Old Spice Hemingway PR kampány PR Hill&Knowlton, HPS Experience
Kinder Pinguí website Online(koncepció) Café Contact (Café Csoport)
T-Mobile: Itt a net, hol a net Online(koncepció) Kirowski
Duracell Pendrive Ajándéktárgyak Promix Gifts
"Unicum &Next- "Semmi" Ajándéktárgyak Zwack Unicum, HPS
Termékbemutatók
"Győri Édes" Gabonaszakértő áruházi promóció" Hosztesz promóciók Smart Factory
Pepsi Max kuponos szoknya Hoszteszruhák FÁÜ, HPS
BTL alapú komplex kampány
"Találj Meg" BTL-alapú komplex kampány HD Group Kommunikációs Ügynökség
Egyéb Speciális BTL aktivitások
Elektrolumineszcens plakát Fényreklámok La Belle
Naturella busz, az első menetrend szerinti különjárat Jármű dekoráció Hill&Knowlton Hungary
T-Mobile Bringatár Egyéb Extreme Rendezvényügynökség
(forrás: Kreatív Online)
hirdetés

kapcsolódó linkek

Fileok

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
Legolvasottabb
Legtöbb hozzászólás
hirdetés

Itt a tavasz, ami egyben azt is jelenti, hogy a Hornbach új kampánnyal jelentkezik. Szerencsére nem változtattak az eddig bevált humoros megközelítésen.

Az elektromos hajtásrendszereket fejlesztő és szállító társaság meghívásos tenderen választott ügynökséget.

Szakértőket is bevonnak a  munkába, hogy a rovat edukálja is az olvasókat.

A szpotban a VOLT és a Sziget most csendes helyszíneit járja körbe a Jeep hazai márkanagykövete.

Május 27-én válik elérhetővé 50 ország mellett itthon is a BTS Menü a McDonald'sban.

hirdetés
hirdetés