hirdetés
hirdetés

GVH - hiteltelen hirdetések

2007-06-25
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) ezúttal két pénzintézetet büntetett meg, mert lakáshitel-konstrukcióikat megtévesztően hirdették. A THM-mel kombináló MKB Bankra és a jutalékait „csillagozós” módszerrel kommunikáló Erste Bankra összesen 14 millió forintos bírságot rótt ki a GVH.
A GVH az MKB Bankot azért marasztalta el, mert a pénzintézet tavaly októbertől decemberig tartó „MKB lakáshitel két héten belül” akciójában az úgynevezett teljes hiteldíjmutatót (THM) olyan kedvezően tüntette fel, amely nem volt igaz minden hiteltermékre. Az MKB akciója három konstrukcióra - a svájci frank, az euró és a forint alapú lakáshitelekre - vobatkozott, ám a reklámokban csak az egyik terméhez kapcsolódó THM-et tüntette fel, méghozzá azt, amelyik a legalacsonyabb volt. A jogsértés miatt az MKB Banknak 10 millió forintos bírságot kell kifizetnie.

Az Erste Bank Hungaryt szintén megtévesztő reklámok miatt marasztalta el a versenyhivatal. A pénzintézet 2006. második félévében több alkalommal hirdette lakáshitel és szabadfelhasználású jelzáloghitel konstrukcióit azzal, hogy az igénylőknek teljes egészében elengedi a folyósítási jutalékot, ehhez pedig csillag karakterrel jelölt kiegészítő információ is társult. A kiegészítés azonban csak arról szólt, hogy az akció milyen időszakban befogadott hitelkérelmekre érvényes, ezzel azt a látszatot keltve, hogy a folyósítási jutalék elengedéséhez kizárólag ezt a feltételt kell teljesíteni. Csakhogy GVH szerint a folyósítási jutalék elengedésének ez csak az egyik, de nem az egyetlen feltétele volt. A kedvezmény igénybevételéhez ugyanis az ügyfélnek munkabérét az Erste-nél vezetett számlára kellett utalnia és ezen túl két csoportos beszedési megbízást is kellett adnia.

A megtévesztő kommunikációért a GVH 4 millió forintos bírságot rótt ki a pénzintézetre.
(forrás: Kreatív Online)
hirdetés
hirdetés