hirdetés
hirdetés
hirdetés

Intro

Kreatív - 2004. június

Úgy tűnik, ebben a lapszámban minden az adatok körül forog. A Kreatív a magyar marketing és kommunikációs szakma vezető lapjaként feladatának érzi azt, hogy letegye voksát az áttekinthető piaci adatok megszületése és azok publikálása mellett, a szektor minden területén – így ebben a lapszámban egy újabb rovattal, az Adattárral találkozhatnak.
hirdetés
Vannak olyan szegmensek, ahol a panaszra nincs túl sok okunk. A lapok auditált példányszám-adatainak közlése már évek óta folyik (mint Fókuszkérdésünkből kiderül, az auditált lapoknál a hirdető cégek szerint igencsak kicsi a lapkiadók túlzásának a mértéke); a hazai online hirdetési piac négy nagy szereplője az év elején állapodott meg abban, hogy negyedévente publikálják összesített bevételi adataikat, a nyomtatott sajtópiac teljesítményéről pedig már két piackutató cég is publikál eredményeket – egymással párhuzamosan. (Ez utóbbi elsőre talán úgy hangzik, mintha a sajtópiac szereplőit elbizonytalanítanák a Szonda és a TGI eltérő eredményei – valójában azonban a legtöbben – a lapkiadókat kivéve – semlegesen vagy pozitívan állnak hozzá ahhoz, hogy egy kérdésre rögtön két válasz is legyen.)

A tévés és rádiós szektorban már kicsit más a helyzet: ott ugyan vannak publikált adatok, a listaáras számok azonban csakis arányaikban tükrözik a valós piaci helyzetet. Ha sorrendet állítanánk össze mindazon piaci szereplőkről, akik adataikat valamilyen módon publikálják, akkor a sor legvégén a reklámügynökségek állnának, amelyekkel kapcsolatban – a MAKSZ-rangsor megszűnése óta – csakis megérzéseinkre és a magunk számára összeállított táblázatainkra támaszkodhatunk.

A hatékony stratégiai tervezéshez azonban nem elég csupán megszerezni az elérhető kutatási anyagokat. Mint Jitka Petrickova, a Starcom új ügyvezetője nyilatkozza: a legfontosabb, hogy a rendelkezésünkre álló információkat okosan tudjuk használni is, és képesek legyünk az adatok mögé látni.

Mindezekkel a kérdésekkel most, 2004 júniusában szembesülünk, amikor Magyarországra még épp csak betette a lábát a „tartalomba csomagolt üzenet” marketingkommunikációs gyakorlata. A branded content egy sor újabb kérdőjelet tartogat, és az igazi áttörés majd akkor várható, ha biztonsággal tudunk tervezni az újabb trendek szerint is, ha egy-egy sajátosan kivitelezett kampány hatékonysága is megközelítőleg jól mérhető. Kérdés persze, hogy ez egyáltalán lehetséges-e. Hiszen ahogy Frank A. Eijken, az SBS Broadcasting értékesítési és marketingvezérigazgató-helyettese mondta a Nagy Kreatív Napon: a branded content igazából nem más, mint a marketingkommunikáció érzelmi megközelítésének a központba állítása – a racionalitással szemben.

Katona Éva, Kreatív, főszerkesztő (2006 márciusig)
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
Legolvasottabb
Legtöbb hozzászólás
hirdetés

Itt a tavasz, ami egyben azt is jelenti, hogy a Hornbach új kampánnyal jelentkezik. Szerencsére nem változtattak az eddig bevált humoros megközelítésen.

Az elektromos hajtásrendszereket fejlesztő és szállító társaság meghívásos tenderen választott ügynökséget.

Szakértőket is bevonnak a  munkába, hogy a rovat edukálja is az olvasókat.

A szpotban a VOLT és a Sziget most csendes helyszíneit járja körbe a Jeep hazai márkanagykövete.

Május 27-én válik elérhetővé 50 ország mellett itthon is a BTS Menü a McDonald'sban.

hirdetés
hirdetés