hirdetés
hirdetés

Kié itt a tér?

2002-02-28
Budapesten komoly a helyzet. Egyre több kerület döntéshozói tiltják be szigorúan a gazdasági reklám szinte minden közterületi megjelenését. Ez azért is érdekes, mert a nemrég hozott reklámnyelvtörvény bevezető része pont azzal indokolja a boltfeliratok és reklámok kötelező magyar nyelvű megjelenítését, hogy – úgymond – a közérdekű információkhoz jutás állampolgári jogon megillet mindenkit.
Kaszás György
Na már most. Ha betiltják a köz/!/területi reklámozás – egyébiránt más országokban elfogadott – eszközeit és formáit, akkor mi van az állampolgári alkotmányos satöbbivel? A számtalan, és mindenre kiterjedő önkormányzati tilalom közül talán a legemeletesebb ötlet a márkaimidzs-reklámok sok kerületben való intézményes betiltása. Idézem a rendeletet: „Márkareklámok a közterületről láthatóan csak az üzlethelyiségben, illetőleg a kirakat-portálokon belül és annak szerkezetétől függetlenül helyezhetők el.”

Jelentés

Kapja: Jémint József közterületi főfelünyelő úrnak
Tárgy: intézkedés közterületi márkareklám-tilalom megsértése ügyében

Alulírott jelentem, hogy amióta kerületünk közterületein önkormányzati-rendeletileg tilos minden néven nevezendő márkareklám, illetve márkajel megjelenítése, én közterület-falegyelői szolgálataim alatt éberen figyelek a szabályozás maradéktalan betartatására.

Jelentem, tegnap egy Mercédeszre lettem én figyelmes, amely az orrán Mercédesz emblémával haladt! (Közterületi márkareklám-tilalom megsértése!) Természetesen szabályos karjelzésekkel azonnal megállítottam, és hogy megszüntessem a jogsértést, úgy döntöttem, hogy a legbiztosabb megoldást választom. Letörtem a körbeháromágú csillagot, és elkobzottam. (Mellékelem.) A vörös hajú dühös kis soffőrhölgy hevesebben pattant ki, mint annak idején a Tocsikügy. És minősíthetetlenül kezdett ordibálni. (Hivatalos közeg megsértése.)

Kértem iratait. Megtagadta. (Hivatalos intézkedés elleni ellenszegülés.)

Elvettem hát apró táskáját, melyen meg Bulági embléma díszelgett! Megjegyzem, az utcán álltunk, tehát ez a szütyő ebben a formában tiltott közterületi márkareklámnak minősült. Ezért a vöröske táskáját is elkobzani kényszerültem, melyből közben kiömlött annak a tartalma, tételessen:

– 1 (azaz eggy) darab Esti Lauder jól látható márkafeliratú párfümös üveg.
– 1 (azaz eggy) darab Guerlan jól látható márkafeliratú ajakrúzs.
– 1 (azaz eggy) darab Gorgo Armanni jól látható márkafeliratú körömlakk.
– 1 (azaz eggy) darab o.b. jól látható márkafeliratú tampondoboz.

És szétszóródtak az asztfaldon. (Közterületi márkareklám-tilalom halmozott megsértése!)

Ekkor lettem figyelmes arra, hogya hölgy Lalfrauren márkajelű kabátot visel (a márkajel jól láthatóan a varrásnál volt bevarrva!). Kabátot bűnjelként lefoglaltam.

Ekkor viszont a ruháján lévő jól látható Guci márkajel vált jól láthatóvá, mind a szoknyáján, mind pediglen a felsőrészén. Eltávolítottam hát az intézkedés alá vont személyről ezeket a ruhadarabokat is azonnal, és jegyzékbe vettem.

Ekkor viszont arra lettem figyelmes, hogy a hölgy bugyiján jól láthatóan olvasható a Falke (vagy Falka, nem vagyok biztos) márkajel. További jogsértés elkerülésére ezt a bugyogót egy mozdulattal téptem le róla, mellékelem. (A közszeméremsértés tényálladékának a fennforgásának a megállapításától ez esetben el kellett tekintenem, mivelhogy csakis ezzel a módszerrel volt megakadályozható a márkafelirat a bugyin, ami e situban a márkajelek közterületi reklámozásának tilalmába súlyosan ütköző cselekedet volt, mármint.)

Ekkor aztán viszont élesen feltűnt énnekem, hogy a hölgy előbukkanó elölnézeti fanszőrzeti fazonja a szifóniacigeretta márka csomagolásának a lefelé mutató vörös háromszögjét ábrázolja egyértelműen. (Közterületi márkareklámozás tilalmának és a dohánytermékek reklámjának a tilalmának egyaránt megsértése!) A közeli fodrásztól elkölcsönzött nullásgéppel haladéktalanul leborotváltam e szifóniát. (Az esedék mind egy szálig nejlonstanecliben e Jelentés-emhez mellékelve.)

Ekkor viszont bármilyen hihetetlennek tűnik is, a borotválás eredményeként szembetaláltam magam a hölgyön egy rönóautó emblémát formázó motívummal. Mivel ez duplán is közterületen terült el, s mert ehhez már nem rendelkeztem megfelelő eszközzel, ezért a hölgyet bekíséreltem a legközelebbi rendőrörsre mint megátalkodott elkövetőt. (Átvételi elismervény mellékelve.)

Járőrzésemet ezután a szabályzatban leírtaknak megfelelően tovább folytattam, és a továbbiakban 73 reklámzacskót gyűjtöttem be elvetemült, törvényszegő járókelőktől, akik különféle márkákat reklámoztak közterületen, úgymint többekközt aranypók, skála, libri, keravill, teskó ésatöbbi. Leszereltettem továbbá 12 személygépkocsi kerekeit, melyeknek abroncsain jól kivehetőn ott volt a Bridesztone, a Gudjír és a Mislin márkajelzés.

Kámint Kálmán közterületi fülegyelő

...helyett lejegyezte:

Kaszás György

hirdetés
hirdetés