hirdetés
hirdetés

Megvan a Duna tévés botrány titokzatos vállakozója

2010-08-03

Előkerült a vállalkozó, aki a hozzá kötődő cégek révén a Duna Tv több százmilliós szerződései körül kirobbant ügy egyik kulcsszereplője. Szlovák rendszámú BMW-vel jár és állítása szerint komoly referenciái vannak a hazai tévés világban. Az RTL-nek is dolgozik.

Az Origo munkatársai találtak rá Turi János Sándorra, aki a Duna Tv körül kirobbant botrány kapcsán került a figyelem középpontjába. Az ő nevéhez kötődik több olyan cég, mellyel kétes szerződéseket kötött a csatorna és ez később Cselényi László elnök lemondásához vezetett.

Turi négy cége nevében nyolc, összesen közel 700 millió forint értékű szerződést írt alá Cselényi Lászlóval január óta. A szerződések között van több filmvásárlási szerződés, melyek közül a legnagyobb 200 millió forintos és 80 film sugárzási jogáról szól, valamint több olyan, amelyben különböző sorozatokat rendelt meg tőle a tévé. Az Egy különleges ember című sorozatért 205,2 millió forintot fizetett a Jadedragon Kft.-nek, a Suli buli című ifjúsági sorozatot pedig 162,5 millió forintért rendelték meg a See Walker Televison Szolgáltató Kft.-től – olvasható az Origo cikkében.

A két utóbbi sorozattal az a probléma, hogy azokat korábban egy másik cég jelentette be jóval kisebb költségvetéssel, mint amennyit a Duna Tv fizetett értük.

Turival kiskőrös mellett találkoztak a Origo munkatársai. A vállalkozó szlovák rendszámos, diplomáciai matricás fehér BMW terepjárója társaságában beszélgetett az újságírókkal. Turi szerint rendben vannak a szerződések és azért tűnik nagynak az azokban szereplő összegek (205,2 és 162,5 millió forint) valamint a filmirodához bejelentett költségvetések (68 és 48 millió forint) közötti különbség, mert az egyik bruttó, a másik pedig nettó összeg, azonban a portál szerint azonos tartalmú összegeket összevetve is százmilliós a különbség. Turi szerint voltak egyéb költségek is, plusz az ő haszna, de az nem volt „arcátlan összeg”.

Turi az Origo-nak azt is elmondta, hogy rendszeres beszállítója az RTL Klubnak, az ő cége gyártja a Menetrend című utazási műsort és korábban dolgozott együtt Lagzi Lajcsival és Hajdú Péterrel is.

Arról már írtunk, hogy Turi mára eladta a Duna Tv-vel szerződő cégeit egy villanyszerelőnek és egy takarítónak. Ezt az Origonak azzal indokolta, hogy a sajtóban megjelent cikkek miatt ezekkel a cégekkel soha többé nem fog tudni munkát vállalni, de hangsúlyozta: ő maradt a cégek ügyvezetője, ezért továbbra is ő felelős a szerződésekért is.

(forrás: Kreatív Online, [origo])
hirdetés
hirdetés