hirdetés
hirdetés

RAJAR - szerződést hosszabbított az Ipsos-szal

2006-06-08
A brit rádiók szövetsége (Radio Joint Audience Research, RAJAR) naplós mérés végzésére további két évre szóló megállapodást írt alá az Ipsos-csoporttal.

A Kreatív Online május 25-i vezető hírében számoltunk be arról, hogy a TNS piackutató cég a brit piacon a RAJAR-ral és a műsorközlők kutató testületével a (Broadcaster’s Audience Research Board, BARB) együttműködve kísérleti jelleggel, egy 300 háztartásból álló londoni mintán, az Arbitron PPM (hordozható) műszerét használva méri a tévék nézettségét és rádiók hallgatottságát.

A hivatalos hallgatottsági adatokat továbbra is a naplós mérés adja, a műszeres teszt eredményeit nem hozzák nyilvánosságra. A RAJAR május 22-én sajtóközleményében jelentette be, hogy a naplós mérés végzésére további két évre (2007-2008) kötött szerződést az Ipsos-szal. Az Ipsos 1992 óta szolgáltatja Nagy-Britanniában a hivatalos hallgatottsági adatokat a szövetség számára.
A RAJAR a műszeres mérésre való átállást 2007 januárjától szerette volna megvalósítani, azonban ezt meghiúsította, hogy az igen költséges tesztekben eddig egyetlen műszer (Arbitron PPM, Eurisko, Ipsos MediaCell) sem felelt meg az elvárásoknak.

A szövetség május 22-i sajtókonferenciáján elhangzottak szerint a legnagyobb problémát az jelenti, hogy a mérésben résztvevők együttműködési hajlandósága még nem megfelelő: a PPM - eszközt a teszt során a paneltagok naponta átlagosan 2,5 órát nem viselték, a 20 százalék egyetlen napon sem viselte azt, 70 százalék pedig nem viselte a hét minden napján a műszert. A mérés pontatlansága miatt a PPM-mel a paneltagok rádióhallgatásának csaknem 50 százaléka elvész.

Valamennyi tesztelt műszer esetében növekedett az elért hallgatók száma (Reach), de ezzel együtt az átlagos hallgatási idő (ATS) csökkent. Ez annak köszönhető, hogy míg a naplós mérésnél az számít hallgatónak, aki egy negyedórás blokkban legalább öt percen át hallgatja a rádiót, addig a műszeres mérésnél az ettől rövidebb egységek is számítanak. Emiatt a nagy brit kereskedelmi rádiók igencsak aggódnak, hiszen a reach ilyen jellegű növekedésével az ügynökségek nem igazán tudnak mit kezdeni. Az így nyert hallgatottsági adatok nem jelentenek garanciát a hirdetőknek, hiszen aki rövid ideig hallgatja a rádió adását, kisebb eséllyel hallja a reklámokat.
A jelenlegi helyzetben a RAJAR valamennyi, műszerrel rendelkező céget (Arbitron, Eurisko, Ipsos) arra buzdít, hogy minél intenzívebben fejlessze tovább a mérőeszközét. A jelenlegi helyzet szerint a 2009-2010-es várható átálláshoz az addig legmegbízhatóbb eredményt szolgáltató eszközt egy későbbi tender során választják majd ki.

(forrás: Kreatív Online)
hirdetés
hirdetés