hirdetés
hirdetés
hirdetés

Rajongás és kételyek a hatalmas TCR-kampány körül

Egyelőre óvatosan ízlelgetik a magyar reklám- és pr-ügynökségek a valaha volt legnagyobb hazai TCR-kampányt, a hatmilliárd forintnyi felülettel gazdálkodó Médiauniót. Vannak túláradóan lelkesek, mások simán nem érnek rá, és vannak, akik szívesen beleszóltak volna a témába.

hirdetés

„Nem kívánunk részt venni a projektben” – fogta rövidre a választ az egyik nemzetközi hátterű reklámügynökség képviselője, amikor a Kreatív Online a valaha volt legnagyobb hazai társadalmi célú kampány, a hatmilliárd forintos médiafelületre tervezett Médiaunió fogadtatásáról érdeklődött.

A többség ennél pozitívabban nyilatkozott a kezdeményezésről, de az jól látszik, hogy az ötletgazda Geszti Péternek és a Médiaunió az elnökségének nem keveset kell majd talpalnia ahhoz, hogy meggyőzzék a túlterheltségre hivatkozó ügynökségeket a részvételről, és arról, hogy a Médiaunión dolgozni presztízst jelent.

Örül vagy beleszólt volna
Mint arról hétfőn beszámoltunk, a számos meghatározó magyarországi médiatulajdonos bevonásával alapított Médiaunió első, 2009-es témájául több vitaforduló után az egészség és az egyéni felelősség viszonyát választotta a Schmidt Mária történész vezette kuratórium. (A témára bárki tehetett javaslatot a kezdeményezés honlapján, a több mint 700 beérkezett javaslatot aztán a médiatulajdonosok megszűrték és rangsorolták, a zsűri elé pedig a tíz legtámogatottabb felvetés elé került be. A médiavezetők kialakította, a tíz legfontosabb problémát tartalmazó listát a Médiaunió elnöksége nem kívánta megosztani a Kreatív Online-nal.)

„Ez most még egy picit általánosan hangzik, tudom” – mondta a kiválasztott téma kapcsán Geszti Péter kedden a Médiaunióban résztvevő MTV Este című műsorában. „Biztos, hogy jól mérhető változást szeretnénk elérni az egészség megőrzése, a megelőzés kapcsán, amit valóban érzékelhetünk, nem csak a hétköznapi közbeszédben. A kérdés az, hogy mire lesz a fő fókusz ráirányítva. Alkoholproblémák? Drogmegelőzés? Szív- és érrendszeri betegségek megelőzése? Vagy egyszerűen csak az egészséges élet? Minél szűkebb, annál jobban fog tudni hatni a kampány” – fejtette ki. (A beszélgetést itt tekintheti meg.)

A témát a területen dolgozó civil szervezetek és szakértők bevonásával igyekeznek szűkíteni, újabb komoly vitákra számítva. Ezután születik majd meg a reklám- és pr-ügynökségeknek szánt brief. (Médiaügynökség már megvan: az első év feladatait a Mediaedge:cia-re bízták.) Amíg a pontos üzenet és a kitűzött cél nem dől el, azt sem tudni, lehet-e számolni egyáltalán azzal, hogy egyetlen reklám- és egyetlen pr-ügynökség megbirkózik a feladattal, vagy több ügynökséget keresnek majd a részfeladatokra.

Az viszont jól látszik, hogy nem csak az ügynökségvezetők a témáról alkotott véleménye befolyásolja majd a tender sikerét, de a cégek kapacitásproblémái is. Az általunk megkérdezett és a kezdeményezést egyáltalán ismerő ügynökségek kizárták, hogy egy teljes évre nélkülözni tudjanak egy komplett teamet, akik túlnyomórészt az ingyenes Médiaunió-megbízáson dolgoznának. Mások szerint az furcsa, hogy az egyéves társadalmi munkát még tender is megelőzi. „Nehezen tudom azt elképzelni, hogy tenderen induljunk, annak anyagához dolgozzunk ki ötleteket, amelynek megnyerésével akár egy évig is ingyen dolgozhatunk majd. Sajnos ezt nem engedhetjük meg magunknak” – nyilatkozta Egriné Matisz Tünde, a Publicis Consultants pr-igazgatója.


Ki, mit gondol? Az alábbiakban az összes általunk megkérdezett ügynökségi vezető véleményét elolvashatja. 

Szűcs Ervin, Weber Shandwick, ügyvezető
Mit gondol a témáról:
Én egy kicsit ütősebb témát vártam. Az egyéni felelősségvállalásnak – azzal együtt, hogy nagyon aktuális és teljesen jogos – számomra erős politikai áthallása van. Az üzenet maximálisan az, ami mellett az eddigi kormányzati erőfeszítések is érveltek: függetlenül attól, hogy ez jó vagy rossz, releváns vagy sem, ez egy politikai agendán levő kérdés, és emiatt nem tartom szerencsésnek. Én kicsit értékalapúbb, egy szinttel magasabb megközelítést vártam volna elsőre egy ilyen kezdeményezéstől, a témánál maradva mondjuk arról, hogy a magyar kultúra miért ilyen, amilyen, miért ilyen a vállalati együttműködés, az emberek közti együttműködés, az állam és társadalom közti együttműködés. Ez a témakör szerintem egy kicsit alacsonyra tette a mércét ahhoz képest, ami ebben a közös erőfeszítésben benne lett volna.

Elképzelhetőnek tartja-e, hogy az ügynöksége indul a tenderen:
Ez abszolút témafüggő: ha olyan téma lett volna, mint amit az előbb említettem, valószínűleg szívesen beszálltunk volna. Lehet, hogy szerencsésebb lett volna, hogy ugyanúgy, ahogy a médiafelületek képviselői résztvesznek az előzetes elbírálásban, azokat az ügynökségeket is bevonják, amelyektől szintén azt várják, hogy ingyen dolgozzanak. Lehet persze, hogy lesz ügynökség, aminek ez a téma pont szimpatikus – akár értékbeli egyezés miatt, akár üzleti okból – és csinálja, de így utólag azt hiszem, nem biztos, hogy ebbe beszállnánk.

 

Gábor Iván, Café Reklám, ügyvezető
Elöljáróban:
Szerintem bárki, aki közhasznúan saját erejét áldozva önzetlenül tesz ilyet a közért, az kurva jó. Minden tiszteletem a Gesztié meg a Gerendaié, mindenki, aki fikázik, az hülye.

Mit gondol a témáról:
Ha arra vonatkozik a kérdés, hogy a Café pont ezt a kérdést tartja-e a legfontosabbnak, amelyhez legjobban oda akarja tenni magát, az a válaszom, hogy nem. Első blikkre ez egy óriási kérdéscsomagnak tűnik, miközben kis dolgokat kellene tenni, záros határidőn belül véghezvihető módon. Elsőre úgy tűnik, mintha a komplett magyar egészségügy megváltásáról beszélnénk, de lehet, hogy tévedek. És nem látom azt, hogy a kommunikáció következménye egy rendesen megcsinálható dolog lesz: az tök jó, ha van mondjuk egy hatmilliárd forint értékű méhnyakrák-szűrés kampány, a kérdés az, lesz-e elég méhnyakrák-szűrő állomás és orvos. Ha volt téma, ami bennem felötlött a Médiaunió hallatán, az inkább a társadalmi felelősségvállalás, az egyén szerepe, a politikáról való leszakadás volt, a civil szervezetek támogatása, a civilség – csupa olyan dolog, ami nem honosodott meg ebben a nemes országban 18 év alatt.

Elképzelhetőnek tartja-e, hogy az ügynöksége indul a tenderen:
Nem lehet más fontos, mint az, hogy közel áll-e a téma az ügynökség szívéhez. Egy szervezet, egy reklámügynökség, amely a munkájával és a pénzével támogat valamit, csak akkor lehet sikeres – mondják a CSR-szakértő barátaim –, ha az olyan dolog, ami belülről jön a szervezetből, ha olyasmi, amit akarnak az emberek, különben nem tudok éjjel 1-ig dolgoztatni embereket. Minden ügynökség találja meg, mi van benne, és akiben pont az, mint amit a Médiaunió végül kihoz, az gyorsan támogassa.

 

Torday Gábor, TBWA Budapest, kreatívigazgató
Elképzelhetőnek tartja-e, hogy az ügynöksége indul a tenderen:
Kicsit furcsa, hogy tenderen választanak; nem tudom, ez vajon máshol is így működik-e. Onnantól kezdve, hogy tenderezni kell, már üzleti metódust viszünk bele, és egy ilyen kezdeményezésnél szerintem nem így kellene eljárni. Az ügynökség ebbe invesztálni fog, ingyen fognak ezen dolgozni az emberei. Ha már lenne rangja és az ügynökségek versenyezhetnének érte, mert  presztízsdolog, akkor még el bírnám képzelni, de amíg csecsemőfázisban van a kezdeményezés és el kéne indítani, nem találom jó ötletnek, hogy még azért is dolgoztassunk több ügynökséget, hogy valamelyik egyáltalán elvállalhassa. Ez megtiszteltetés kellene, hogy legyen egy ügynökség számára, azaz mindenképpen felkérés alapján kellene, hogy működjön – felkérni az elmúlt év ügynökségét, mondjuk.

Mit gondol a témáról:
Egy picit tágnak tűnik nekem, de nem biztos, hogy ez baj, mert legalább lehet egész éven át folyamatosan újabb és újabb anyagokat készíteni hozzá. Lehet, hogy van jobb, aktuálisabb vagy fontosabb téma is, de ezt nem az én szerepem megítélni.

 

Bölcs Ádám, Well, ügyvezető
Mit gondol a témáról:
Ez az egyik legfontosabb kérdés, a felelősség abszolút a mániám az ügynökségen belül is, és úgy látom, hogy az országban is elég fontos kérdéssé nőtte ki magát, hogy mindenki vállaljon felelősséget a gondolataiért, a cselekedeteiért. Kommunikációs szempontból pedig nagy kihívás, de szerintem nagyon jó kreatívot lehet erre készíteni: elég tág, elég szűk, baromi gazdag kreatív felület, rengetegféleképpen lehet megfogni.

Elképzelhetőnek tartja-e, hogy az ügynöksége indul a tenderen:
Kedvünk akad, erőforrásunk kevésbé, az ősz egy viszonylag húzós időszak az ügynökségnél sok tenderrel. A határidőtől függ, hogy mikorra kell bármit is csinálni. Kedvem abszolút volna hozzá, szerintem a kollégáknak is, de ha nincsen, én csinálok hozzá. Nyilván be kell adni magát a tendert, meg kell nyerni, és ha nem nyerjük meg, dolgoztunk vele gyakorlóba, ha pedig megnyerjük, rá kell állítani annyi embert, amennyi ezt el tudja látni, de ez rendben van. Ráadásul a Well két területet támogatott mindig is, az egyik épp az egészségügy, a másik a közbiztonság.

 

Kertész Péter Arnold, MMD, ügyvezető-helyettes
Mit gondol a témáról:
Köztudott, hogy a magasabb iskolai végzettséggel rendelkezők, jobb életkörülmények között élők mindennapjaiba beférkőzött a sport fontosságának kérdése, az élelmiszerek összetevőinek megismerése iránti igény, a testünk külső és belső harmóniájának kialakításával szemben támasztott követelmények. De mi van azokkal, akik rosszabb körülmények között élnek? Hogyan tehetnek ők bármit is egészségük védelmében? A másik oldalon Európa szerte aggodalmat kelt a fiatalok alkoholfogyasztása és más káros szenvedélyeik. Hogyan állíthatjuk meg ezt a tendenciát?

Harmadrészt a napi hírek közt, a családban, a barátaink, ismerőseink között számos betegség áldozataival találkozhatunk: itt van köztünk, akár velünk is megtörténhet. Sajnos mindannyian hajlamosak vagyunk arra, hogy másoktól várjunk megoldásokat, pedig az egészségünkkel kapcsolatosan csak mi magunk tehetjük meg a szükséges lépéseket. Mit tehetünk? Mit jelent valójában a megelőzés? Az Mmd ügynökség fontosnak tartja, hogy ezekre a kérdésekre is választ kapjunk. Tájékoztassuk azokat is, akik nem keresik tudatosan az „egészséget”. Összességében tehát jónak tartjuk a kezdeményezést.

Elképzelhetőnek tartja-e, hogy az ügynöksége indul a tenderen:
Igen sokszor kell nekünk kidolgoznunk ügyfeleink társadalmi felelősségvállalással kapcsolatos kampányait, sok esetben a mostanival nagyon rokon programok kidolgozását vállaltuk és dolgoztuk ki, persze tán kisebb léptékben. Ügynökségünktől nem áll távol az, hogy pro bono alapon vagy rendkívül minimális összegért támogasson ilyen kezdeményezéseket. Ugyanakkor nem tartjuk valószínűnek, hogy egyedül, kizárólag önállóan fel tudnánk vállalni egy ilyen nagy volumenű projekt pr-feladatainak kivitelezését. Annak viszont nem látnám akadályát, hogy egy pr-szakértői teambe delegáljuk néhány kollégánkat.

 

Paksy Zoltán, ügyvezető, Saatchi & Saatchi és Egriné Matisz Tünde, pr-igazgató, Publicis Consultants
Mit gondol a témáról:
Mint a két, egy hálózathoz tartozó ügynökség írta, a Saatchi & Saatchi és a Publicis Consultants is több esetben vett részt társadalmi célú kommunikációs kampány létrehozásában. „Ezek eddig más struktúrában működtek a mi életünkben. Amennyiben egy téma iránt felelősséget érzünk, kreatív ötleteink vannak, azok megvalósítása érdekében felvesszük a kapcsolatot egy-egy társadalmi szervezettel, alapítvánnyal. A releváns, a problémára jó kommunkációs megoldást nyújtó  kampányötleteinktől ezek a szervezetek általában nagyon boldogok, mi pedig örömmel állítjuk össze a kampányt, természetesen ingyen” – mondta Paksy Zoltán.

Elképzelhetőnek tartják-e, hogy az ügynökségek indulnak a tenderen:
A Publicis Consultants jórészt a Saatchi & Saatchi-val közösen, integrált TCR kampányok PR feladatait látja el. Nehezen tudom azt elképzelni, hogy tenderen induljunk, annak anyagához dolgozzunk ki ötleteket, amelynek megnyerésével akár egy évig is ingyen dolgozhatunk majd. Sajnos ezt nem engedhetjük meg magunknak. Amennyiben egy PR ügynökség ügyfelei között van olyan, amelyik ehhez a témához szükséges kapcsolatrendszert és ismeretanyagot feltételez, talán számukra izgalmas lehet, de egyébként nem – nyilatkozta Egriné Matisz Tünde.

 

(forrás: Kreatív Online)
hirdetés

kapcsolódó linkek

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
Legolvasottabb
Legtöbb hozzászólás
hirdetés

Itt a tavasz, ami egyben azt is jelenti, hogy a Hornbach új kampánnyal jelentkezik. Szerencsére nem változtattak az eddig bevált humoros megközelítésen.

Az elektromos hajtásrendszereket fejlesztő és szállító társaság meghívásos tenderen választott ügynökséget.

Szakértőket is bevonnak a  munkába, hogy a rovat edukálja is az olvasókat.

A szpotban a VOLT és a Sziget most csendes helyszíneit járja körbe a Jeep hazai márkanagykövete.

Május 27-én válik elérhetővé 50 ország mellett itthon is a BTS Menü a McDonald'sban.

hirdetés
hirdetés