hirdetés
hirdetés

Özönlenek a panaszok a Médiatanácshoz

2011-01-14

A Médiatanács decemberi ülésein részben önálló vizsgálatok, részben pedig a nézők által érkezett panaszok alapján születtek döntések a bírságokról. Az eljárások és az ítéleteket még a korábbi médiatörvény alapján hozták – írja az Origo.

A Médiatanács decemberi ülésein részben önálló vizsgálatok, részben pedig a nézők által érkezett panaszok alapján születtek döntések a bírságokról. Az eljárások és az ítéleteket még a korábbi médiatörvény alapján hozták – írja az Origo.

A tavalyi év végén a Tv2 gyűjtötte be a legtöbb bírságot: a csatorna saját készítésű műsorai mellett az általuk vetített filmekben is talált kifogásolni valót a Médiatanács.

Az Édes négyes című valóságshow a már korábban kiszabott 19 millió forintos bírság mellé kapott egy 56 és egy 26 milliós számlát. A műsorban elhangzó trágár kifejezések és a szexualitásra közvetlenül utaló jelenetek miatt többen kifogásolták, hogy 12-es karikával, este hét órakor vetítették.

Ugyancsak problémás volt Joshi Barat kibeszélő showja, mely emberi jogokat sértett azzal, hogy kisebbség elleni gyűlöletkeltésnek adott helyet – a pénzbüntetés mellett kétszer tíz percre el is sötétül a TV2 képernyője.

Szintén a Médiatanács kezdeményezte a vizsgálatot a Mokka és két, Tv2-n vetített film kapcsán: a kiskorúakra vonatkozó rendelkezések megsértése miatt mindhárom műsor miatt kötbért, összesen majdnem négymillió forintot kell fizetnie a kereskedelmi csatornának.

A nézői és hallgatói bejelentések mindkét csatornát érintik, ám itt is a Tv2 neve merült fel többször: az Ezek megőrültek című vetélkedő a panasz szerint lealacsonyító módon ábrázolta a nőket, amikor egy kecske tőgyét és egy nő mellét fogdosták. A Tények a korhatáros besoroláshoz nem igazodó, brutális erőszak kapcsán kényszerülhet büntetés befizetésére.

A Megasztár előválogatójának bemutatását is vizsgálja a hatóság, mivel többen jelezték, hogy a készítők megalázták az idős népművészt, Pál István tereskei hagyományőrző dudást.

Az RTL Klub ellen három eljárás indult az érkező bejelentések kapcsán: az X-Faktor egy Cool TV-s adás burkolt reklámja miatt kerülhet bajba, a Showder Klub pedig az egyik fellépő témaválasztása miatt. Az RTL-en vetített, Az igazság napja című Clint Eastwood-filmet istenkáromlás miatt panaszolta be valaki, mivel a főszereplő szájából elhangzik, „szarok Jézusra”. A Való Világ 4 vizsgálata a hatóság ígérete szerint hamarosan megkezdődik.

A Neo FM-et először 25 millióra büntette a hatóság, az engedélyezett reklámidő túllépése és az előírtnál kevesebb hírműsor sugárzása miatt. A kereskedelmi rádióadóra azután újabb, összesen 20 milliót szabtak ki, miután az októberi statisztikákat is megvizsgálták. Nem biztos, hogy a Neo FM ezzel letudta a bírságokat: reggeli műsorukkal, a Bumeránggal kapcsolatban két vizsgálat kezdődött.

(forrás: [origo])
hirdetés
hirdetés