hirdetés
hirdetés

Burjánzik a konferenciaturizmus

2011-03-22

A Magyar Turizmus Zrt. Magyar Kongresszusi Irodájának (MKI) negyedéves statisztikai elemzése alapján Magyarországon 2010-ben összesen 537 nemzetközi konferencia került megrendezésre, amelyeken több mint 125.000 fő vett részt. 

2010-ben a Magyar Kongresszusi Iroda partnerei által szolgáltatott információk és az MKI saját adatgyűjtése alapján elmondható, hogy összesen 537 db konferenciát rendeztek Magyarországon, ami több mint 50%-os növekedést jelent a 2009. évi adatokhoz képest, sőt a 2008-ban regisztrált nemzetközi konferenciák számához (531 db) képest is növekedést mutat. A nemzetközi konferenciákon regisztrált résztvevők száma – 125.600 fő – szintén meghaladta az elmúlt két év adatait. 2010-ben összesen 2002 napnyi nemzetközi konferencia zajlott Magyarországon, amelyek résztvevőinek száma átlagosan meghaladta a 234 főt, átlagos időtartamuk 3,7 nap volt.

A Magyar Kongresszusi Iroda partnerei által szolgáltatott információk alapján, a konferencián résztvevők 81%-a külföldről, 19%-a Magyarországról érkezett. A rendezvényeken megjelenő nemzetek átlagos száma 12 volt. 2010-ben a magyarokon kívül Németországból (69,2%), az Egyesült Királyságból (62,3%) és Franciaországból (53,3%) érkeztek leggyakrabban hazánkba nemzetközi konferenciákra.

A legtöbb nemzetközi konferencia (71%) továbbra is Budapesten került megrendezésre. A fővárost Pécs (6,7%) követi, amelyhez nagymértékben hozzájárult a Pécs – 2010 Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozat. A nemzetközi konferenciahelyszínek rangsorában harmadik helyen holtversenyben Sopron (3%) és Szeged (3%) szerepel, amelyeket a Balaton-part (2,6%) konferencia-települései követnek.

A helyszínek szempontjából érdekes adat, hogy a szállodában megrendezésre került konferenciák száma több mint 10%-kal esett vissza a tavalyihoz képest. Az egyetemek és tudományos intézetek egyre népszerűbbek, míg 2008-ban az összes konferenciának mindössze 4,3%-át tartották egyetemeken és a tudományos intézetek valamelyikében, addig két évvel később ez az arány négy és félszeresére nőtt.

A nemzetközi konferenciák témáját illetően is a gazdasági témák mellett az orvosi, valamint a tudományos témájú nemzetközi rendezvények vonzzák a legnagyobb szakmai érdeklődő közönséget.

A Magyarországon lezajlott nemzetközi konferenciák megrendelőinek nemzetiségét vizsgálva megállapítható, hogy a rendezvények több mint 50%-ának magyar volt a megrendelője, de jelentős a Nagy-Britanniából érkezett megrendelések aránya (10,3%).

A kutatás eredményeiből készített részletesebb összefoglaló Magyar Kongresszusi Iroda honlapján található.

hirdetés
hirdetés