hirdetés
hirdetés
hirdetés

David Droga: „egyszerűen csak szét kell dolgozni a seggedet"

„Nem a reklámipart akarom megváltoztatni, csak a saját reklámiparomat – mondta David Droga Cannes-ban egy ifjú kreatívoknak tartott órán. A Droga5 ügynökség alapítója, a Publicis volt globális kreatívigazgatója saját ügynökségével megrendezte az Air Force One összegraffitizését, bemárkázta a csapvizet a UNICEF-nek, kisorsolt egy komplett, berendezett új-zélandi életet Amerikában és most épp a kallódó New York-i iskolásokat próbálja megmenteni.
hirdetés
„Egyszerűen csak szét kell dolgozni a seggedet" – adott útravalót a Cannes Lions reklámfesztivál Young Lions szekciójában csütörtök reggel összegyűlt ifjú kreatívoknak David Droga, aki tavaly integrált kategóriában nyert oroszlánt. „Amikor 21 évesen elkezdtem a reklámban dolgozni, nem voltam tehetségesebb másoknál, csak elhatároztam, hogy mindenkinél keményebben fogok dolgozni" – mondta.

Drogát mostanra a reklámvilág vezető kreatív elméi között emlegetik. Ausztrál akcentussal beszél, amibe a reklámiparban eltöltött évek alatt jó sok mellékízt vegyített: egy kis ausztrál ügynökségnél kezdte, ahonnan a Saatchi & Saatchi szingapúri, majd londoni irodájához igazolt át. Amikor a hálózatot öt éve felvásárolta a Publicis, őt globális kreatívigazgatóvá nevezték ki, két éve innen lépett le saját ügynökséget alapítani. „Egy hónapban csak egyszer van a fizetés, és a többi napot is élvezni kell" – magyarázta Cannes-ban a döntést.

„Ez a legjobb időszak"
„Azt mondják, ideges idők járnak, de egy nagy lószart. Ez a legjobb időszak a reklámiparban: végre nem feltétlenül az nyer, akinek a legtöbb pénze van" – tüzelte a hajnali tízes időpontban kókadozó kreatív ifjúsági válogatottat. Gyakorlati tanácsból már kevesebbet adott: a saját munkamódszeréről annyit mondott, hogy érzelemvezérelt emberként a kiváltandó érzésekből indul ki, nem abból, hogy hisztérikusan vicces vagy nagyon okosra dizájnolt munkát tegyen le. Emellett azt is fontosnak tartja, hogy a kreatívok értsék, mit akar az ügyfél és mit tud a márka, ne gyártsanak tetszőleges termékre ráhúzható anyagokat: szerinte ha a márkához passzoló insightot magyarázzák egy prezentáción, nem azt, miért hiperkreatív egy munka, konzervatívabb ügyfeleken is egy csomó minden átcsúszik. Emellett Drogáék próbálnak a jól elkapott – ahogy fogalmazott, önmagukat belendítő – ötletekre rátalálni, amelyek „nem  süllyednek el automatikusan, amint az ügyfél leáll a médiaköltéssel".

A márkás karitatív csapvíz és az ajándék élet
Okosságból Droga ennyit hozott magával New Yorkból, a tervezett hossz duplájára nyúló előadáson inkább ügynöksége eddigi legnagyobb projektjeit prezentálta, majd bezsebelte az értük járó tapsot. Bemutatta például a Marc Ecko dizájner ruhamárkájának készített első kampányt, amikor az Air Force One mását megépítve eljátszották és internetre lőtték az Air Force One graffitis megtaggelését, egy rakás ingyen médiamegjelenés mellett azt is elérve, hogy a Pentagon konkrétan megnézze, nem lett-e tényleg összespray-zve a gép, majd többször is nyilvánosan cáfolja a hírt.



A Steinlager nevű új-zélandi sör New York-i bevezetéséhez szintén meredek dologgal álltak elő: miután meggyőzték az ügyfelet arról, hogy a „nahát, itt egy sör a csodálatos Új-Zélandról" vonal nem fog működni, mert az amerikaiaknak lövésük nincs arról, hol van Új-Zéland, pont erre mentek rá: arra, hogy a szigeten annyira kevesen laknak, hogy ha valaki eljön, pótolni kell a helyét, nehogy lyuk legyen az országban. A versenyző Steinlager-ivók így azért versenyezhettek, hogy megnyerhessék Nick, a sör Amerikába költözött marketingvezetőjének életét – az állással, Nick barátnőjével és családjával együtt. A kis büdzsére kalibrált kampány ráadásul csak netet, indoort és mozit használt, tévét, rádiót vagy sajtót egyáltalán nem, de így is 70 ezer New York-i csinálta végig az alkalmasságát bizonyítani hivatott feladatokat. "Nem tudom, ez Amerikáról vagy a Steinlagerről mond-e el többet" - fűzte hozzá Droga prezentálás közben.

Megmenteni a világot és a New York-i kölyköket

Droga beszélt aztán a New York-i köziskoláknak tervezett Million motivációs kampányról, ahol azt kérték tőlük, valahogy csináljanak márkát az iskolai teljesítményből, miután az álmos „Tanulni jó, az iskola király" hirdetések nem nagyon működnek, és a diákok 37 százaléka sosem jut el az érettségiig. A február végén kezdődött, a Samsungot és a Verizon amerikai mobilszolgáltatót is bevonó kampányban végül ingyen mobiltelefonokat osztottak ki a város mind az egymillió diákjának. A készülékeken napközben multimédiás tananyagok és hasznos funkciók, például szótár érhetők el, míg iskolán kívül sima mobilként működik, a tanulmányi eredménytől függően viszont ingyen SMS-keretet, zeneletöltési krediteket és boltokban beváltható kuponokat kapnak a diákok.

És szóba került a tavaly Cannes-ban az integrált kategóriában oroszlánt nyert UNICEF-megbízás, a Tap Project (Csapvíz Projekt) is: az alapötlet szerint egy héten át a New York-i éttermekben csapvizet lehetett kérni egy dollárért, a bevételből pedig a világszervezet elment iható ivóvizet installálni a harmadik világba. Drogáék az ötlet mellé azt is bedobták, hogy márkázták az ivóvizet, idénre pedig a szerte Amerikából összetrombitált baráti ügynökségekkel országosra növesztették a kampányt. Az eredményekkel és a további tervekkel külön szeminárium foglalkozik majd Cannes-ban, amiről a Kreatív fesztiválblogjában számolunk majd be.




Miért Droga5?
David Droga hat testvérrel nőtt fel az ausztrál hegyekben, és az egyszerűség kedvéért dán származású anyja csak ennyit írt az alsónadrágjába, hogy ne keveredjen el mosás után: Droga 5. „Hallom a megfejtéseket arról, hogy az 5-ös az ügynökség nevében a bevonódáskeltés öt princípiuma volna, de ez az igaz történet. Ha az alsóimnak jó volt ez a név, a névjegykártyámra is jó lesz."
(forrás: Kreatív Online)
hirdetés

kapcsolódó linkek

Hozzászólások (6 db)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
#
Bery, ne légy már menô, nekem még hálózsákom sincs, viszont már gondolkodtam, hogy a billentyûlenyomatot egyszer beletetováltatom az arcomba.. néha egészen jó
formákat ad ki.. :D
#
Szevasz zigzag,

Éni s kedvellek. Okostojás? Hát az meg milyen állatfaj?

:))
#
már megint ittvan okostojás és újabb hülye topicot indit off!
Berry az okosságaidat hagyd meg a Republicnak lécci
#
Miért, többször alszol bennt??

Vigyázz, nehogy "workaholics"-os légy!!!!!!!

:)))
#
"egy héten kétszer is az ügynökség irodájában aludt."
Én is csak kétszer szeretnék egy héten bent aludni :D
#
Erre a szét kell dolgoznia segged-re nagyon ól rezonál az alábbi, szintén róla szóló anekdota:

"David Droga-nál az sem számított kivételesnek, hogy egy héten kétszer is az ügynökség irodájában aludt."

Hazai guruk, hány éjszakát töltötök az ügynökség irodájában hálózsákba bújva????

:))

:)))
hirdetés
Legolvasottabb
Legtöbb hozzászólás
hirdetés

Itt a tavasz, ami egyben azt is jelenti, hogy a Hornbach új kampánnyal jelentkezik. Szerencsére nem változtattak az eddig bevált humoros megközelítésen.

Az elektromos hajtásrendszereket fejlesztő és szállító társaság meghívásos tenderen választott ügynökséget.

Szakértőket is bevonnak a  munkába, hogy a rovat edukálja is az olvasókat.

A szpotban a VOLT és a Sziget most csendes helyszíneit járja körbe a Jeep hazai márkanagykövete.

Május 27-én válik elérhetővé 50 ország mellett itthon is a BTS Menü a McDonald'sban.

hirdetés
hirdetés